IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
SJAJNA FORMA

Budimir može postati prvi Hrvat s trofejom Pichichi, ali teško će ugroziti Šukera i Peternaca

Vatrenog dijele dva pogotka od statusa vodećeg strijelca La Lige
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 16:48

Ante Budimir je superheroj, pišu mnogi mediji u Španjolskoj nakon što je hrvatski reprezentativac igrajući s maskom zabio sjajan gol i donio Osasuni pobjedu nad Alavesom 1:0. Budimir igra sezonu života, postigao je 14 pogodaka u La Ligi i poravnao se na trećem mjestu liste strijelac s Alvarom Moratom iz Atletica i Artemom Dovbikom iz Girone. Ispred su samo Realov Jude Bellingham koji je dao 16 golova i Borja Mayoral iz Getafea s 15. Budimir napada trofej Pichichi koji nikad nije pripao niti jednom Hrvatu, a lani ga je osvojio Robert Lewandowski s 23 pogotka. Iako je teško očekivati da će do kraja prvenstva nadmašiti Davora Šukera koji je u dvije sezone završio s 24 pogotka te Alena Peternaca s 22.

No, s 14 je Budimir izjednačio najbolji domet nekog igrača Osasune u 21. stoljeću. Dosad ga je držao Ivan Rosado iz sezone 2000./01. Ante ima još jedanaest utakmica da ga nadmaši i pokuca na vrata dvadesetici.

Šuker je prvi put 24 gola dao 1993./94. igrajući za Sevillu, a to je ponovio u dresu Real Madrida u sezoni 1996./97. Tada su u Ligi bili Brazilci Romario i Ronaldo koji su kao najbolji postigli 30 odnosno 34. Peternac je svoj najbolji domet imao 1995./96., a trofej Pichichi pripao je Španjolcu Juanu Antonio Pizziju s 31 golom za Tenerife.

Od 1997. sve do 2021. nije bilo Hrvata koji bi u ligi Petice stigao do 20 ili više pogodaka, uspio je to učiniti Andrej Kramarić u bundesligašu Hoffenheimu. Koga će Budimir dostići, koga prestići, koje rekorde eventualno oboriti ili im se barem približiti vidjet ćemo u završna nešto manje od tri mjeseca.

image
STRINGER Anadolu Via Afp

Nakon ozljede u predjelu lica bilo je veliko pitanje kad će se točno vratiti na travnjak, ali kako nije došlo do pomaka te nije bilo potrebe za operacijom napravljena mu je specijalna maska s kojom je ovog ponedjeljka opet bio igrač utakmice. U završnici prvog dijela imao je centaršut na glavu kojeg je uputio prema vratima, ali je čuvar mreže bio na mjesto. Iako nedovoljno oporavljen nije odbio pucati prednjim dijelom glave prekrivenim maskom. Premda bi to zacijelo bio bolji šut da je posve zdrav. No, u 76. minuti primio je loptu pred kaznenim prostorom metara, gurnuo si je ulijevo pa s te pozicije, lagano desno, pogodio suprotnu golmanovu desnu stranu. Visoko, iako ne pod samu gredu. Fantastičan potez i pogodak, vrhunski šut i rješenje dvoboja.

Frakturu desnog maksilarnog sinusa doživio je protiv Las Palmasa, ali htio je što prije zaigrati...

- Unatoč tome što se dogodilo u Las Palmasu, gdje je bila teška noć, želim zahvaliti ljudima iz Las Palmasa, kao i liječnicima koji su došli u Pamplonu, napravili testove, omogućili da ova maska stigne iz Češke i isključili gore stvari. Na kraju sam jako zahvalan što mogu biti na terenu, to je ono što me motivira. ovdje smo zbog toga. Posebno je lijepo igrati na stadionu kao što je El Sadar. Nagrada je bila sjajna, pobijediti, plasirati se u sredinu tablice, zabiti gol, izjednačiti rekord s 14 pogodaka i sve ovo što se događa... To je nagrada koja puno vrijedi - kazao je Budimir nakon utakmice.

Masku bi trebao nositi mjesec dana, dakle i u Abu Dhabiju na utakmicama reprezentacije.

- Rekli su mi mjesec dana, imam još jedan pregled ovaj tjedan, idemo malo po malo, ali bit će mjesec dana.

Osasuna je ponovno u igri za Europu, ima samo šest bodova manje od šestog Betisa. Budimir ne odustaje od borbe.

- Sretan sam što smo postigli da se s 36 bodova dovedemo daleko od onih na dnu, a blizu vrha. Sada je druga perspektiva, koja je uvijek lijepa, to daje dodatnu vrijednost i želimo ovaj kraj sezone učiniti uzbudljivim za sve.

Suigrači ga hvale, kažu da je sam riješio susret, pojedini mediji pišu o metamorfozi Budimira u ubojitog napadača koji uvjerljivije zabija nego ikad ranije. S Alavesom igrao 79 minuta, imao pet udaraca, od toga dva unutar okvira, u La Ligi ukupno 27 nastupa, od toga 24 u startnoj postavi. Osim što je postigao 14 golova ima i devet promašenih velikih prilika, puca 2,4 puta po susretu što dovoljno govori koliko je aktivan, vruć, do koje mjere radi probleme obranama u Španjolskoj.

TOP 10 HRVATSKI STRIJELACA U LALIGI

114 pogodaka - Davor Šuker (Sevilla, Real M.)

60 pogodaka - Ivan Rakitić (Sevilla, Barcelona)

54 pogodaka - Ante Budimir (Mallorca, Osasuna)

54 pogodaka - Alen Peternac (Valladolid, Zaragoza)

41 pogodak - Janko Janković (Valladolid, Oviedo, Hercules)

28 pogodaka - Luka Modrić (Real Madrid)

21 pogodak - Mate Bilić (Zaragoza, Sporting Gijón)

21 pogodak - Robert Jarni (Betis, Real Madrid, Las Palmas)

19 pogodaka - Nenad Bjelica (Albacete, Betis)

19 pogodaka - Robert Prosinečki (Real M., Oviedo, Barcelona, Sevilla)

Linker
23. travanj 2024 13:39