OSCAR DEL POZO/AFP/PROFIMEDIA Oscar Del Pozo/afp/profimedia
POGLEDAJTE POPIS

Luka Modrić igra u najvrijednijem nogometnom klubu na svijetu: Forbes objavio koliko vrijedi Real Madrid

‘Ove sezone sedam je momčadi koje su zaradile više od 100 milijuna dolara‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. svibanj 2024. 06:46

Forbes je objavio kako je Real i treću godinu za redom najvrijedniji nogometni klub, a procijenjen je na 6,6 milijardi dolara. Međutim, Manchester United jako se približio.

"Kad je Sir Jim Ratcliffe, milijarder, osnivač i izvršni direktor kemijske grupe Ineos, kupio 27,7% Manchester Uniteda u veljači za 6,5 milijardi dolara, bila je to najskuplja cijena ikada plaćena za sportski tim u kojem je kupac dobio i operativna prava. Ugovorom, procijenjenim na 500 milijuna dolara više nego što je Forbes procijenio da slavni engleski nogometni klub vrijedi prije godinu dana, također je pokazao zašto 12 od 30 najvrjednijih nogometnih timova na svijetu igra u Premier ligi. Forbes sada procjenjuje Manchester United na 6,55 milijardi dolara, odmah iza španjolskog Real Madrida, koji je sa 6,6 milijardi dolara treću godinu zaredom najvrednija momčad na svijetu", piše Forbes.

Vrijednost engleskih nogometnih klubova jasna je iz perspektive TV prava navodi se u tekstu.

"Engleska liga, koja je u prosincu potpisala novi ugovor za TV prava od sezone 2025./26. do 2028./29. za prosječno 2,1 milijardu dolara godišnje, zaradit će više nego dvostruko veći iznos prihoda od domaćeg emitiranja nego bilo koja druga nogometna liga i gotovo dvostruko više od španjolske La Lige koja je na drugom mjestu po zaradi od TV prava.".

Nastupima u Ligi prvaka največi europski klubovi pune svoje račune.

"Napredak u Ligi prvaka ključan je za najbolje nogometne momčadi na svijetu. Ove sezone sedam je momčadi koje su zaradile više od 100 milijuna dolara - Real Madrid (144 milijuna dolara), PSG (131 milijun dolara), Borussia Dortmund (130 milijuna dolara), Bayern München (129 milijuna dolara), Manchester City (118 milijuna dolara), Barcelona (105 milijuna dolara) i Arsenal (100 milijuna dolara). Pobjednik finala Lige prvaka u džep će spremiti dodatnih 21,6 milijuna dolara. Sponzori mogu računati na to da će momčad biti na ekranu pred stotinama milijuna nogometnih navijača zbog čega Real Madrid zarađuje u prosjeku 205 milijuna dolara godišnje od sponzora dresova, najviše u nogometu. Ne zaostaju mnogo u prihodima od sponzorstva ni drugi timovi koji se obično kvalificiraju za Ligu prvaka: Barcelona (189 milijuna dolara), PSG (158 milijuna dolara), Arsenal (158 milijuna dolara), Manchester United (154 milijuna dolara), Manchester City (152 milijuna dolara)), Chelsea (126 milijuna dolara) i Bayern München (119 milijuna dolara)", navodi se u tekstu Forbesa.

Inače, nakon Reala (6,6 milijardi dolara) na popisu najvrijednijih nogometnih klubova slijedi Manchester United (6,55 milijardi dolara), Barcelona (5,6 milijardi dolara), Liverpool (5,37 milijardi), potom Manchester City (5,1 milijarda), Bayern (pet milijardi dolara), PSG (4,4 milijarde), Tottenham (3,2 milijarde), Chelsea (3,1 milijarda) te Arsenal čija je vrijednost prema Forbesu 2,6 milijardi dolara.

Linker
14. lipanj 2024 01:32