THOMAS COEX Afp
NAJBOLJI SVIH VREMENA?

Luka Modrić red je veličine Najvećih: Ima 115 trofeja, a evo zašto je za neke veći od Zidanea, Xavija...

Madrid, Španjolska, ali i cijeli nogometni svijet ponovno su se naklonili
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 20. prosinac 2023. 07:30

U ponedjeljak navečer, na posebnoj kulisi "Teatra Real" u centru Madrida, cijela je scena ustala na noge i odala dugi pljesak koji je odavao počast. "Luka Modrić", dozvali su ga na pozornicu, gdje je, eto, dobio novu laudu svoje karijere: naime, španjolski sportski dnevnik AS proglasio ga je "najboljim veznjakom desetljeća"...

Teško je u Realu igrati deset mjeseci, a zamislite tek koliko je teško taj dres nositi deset godina, kazala je voditeljica, dajući mu dodatno na važnosti...

- Velika mi je čast i zadovoljstvo biti među svim tim uspješnim sportašima - kazao je Modrić za početak, da bi potom dodao:

- Jako se dobro osjećam, uživam u svakom trenutku, u najboljem klubu na svijetu. Ugovor? Nije sada vrijeme za to.

I doista - nije bilo. Ugovor traje do ljeta i iako je svaki od posljednja tri bio posljednji, nekako je uspijevao doći do novog. Što je veća nagrada i od ove. Doći i trajati, kredo je kojim je, konačno, i kupio poštovanje nogometnog svijeta. I kojim je postao amblem "kraljevskog kluba". I preko kojeg je, nakon Dinama i Tottenhama, počeo svoju berbu klupskih trofeja, priznanja i individualnih nagrada. Koja, može se dogoditi koja omaška, zaustavio na brojci - 115!

Luka Modrić je od dolaska na Santiago Bernabeu u ljeto 2012. osvojio 23 trofeja s Real Madridom, od čega pet Liga prvaka, no same suhe brojke ne dokazuju dovoljno njegov značaj ne samo u Realu, već i utjecaju na nogometnu igru općenito, unisoni je stav tamošnjih komentatora na račun igrača kojem ugovor s "kraljevima" istječe za šest mjeseci.

"Hrvat je dobio nagradu kao najbolji vezni igrač desetljeća", napisao je AS-ov komentator Tomas Roncero. "Ali ja bih otišao i dalje s njim", dodao je u svom tekstu gdje ga je nazvao "najboljim veznim igračem u povijesti nogometa" jer osim tehnike posjeduje "kolektivni duh" koji nisu imali čak niti igrači poput Zidanea, Kroosa, Xavija, Inieste, Platinija..."

I to dovoljno govori. Kao što u njegovo ime, ipak, govore i svi ti trofeji, uspjesi, priznanja, koji će stajati kao spomenik. Naime, kada se zbroji 29 klupskih trofeja, potom tri medalje s reprezentacijom (srebro i bronca na Mundijalu plus srebro s Lige nacija), a onda i, ugrubo, 83 individualne nagrade i priznanja, od hrvatskih, španjolskih, europskih, svejtskih, sve do krune, što je bilo osvajanje Ballon d‘Ora 2018. godine kada je srušio hegemoniju Cristiana Ronalda i Messija. Teško je izbrojati tko je u povijesti nogometa najtrofejniji po pitanju zbroja klupskih i individualnih trofeja, no posve je jasno da Luka Modrić po tome spada u definitivni Top 10 svjetskog nogometa!

Linker
03. travanj 2024 06:42