Ronald Koeman
 OSCAR DEL POZO Afp
ČISTO SAMOUNIŠTENJE

‘Počeli su neredi u svlačionici!‘ Hrvat koji je prestigao čak i Šukera otkriva strašno stanje u Barci

‘Sportska politika - katastrofalna! Koeman daje izjave koje nikad ne bi smio izgovoriti...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. listopad 2021. 10:01

Barcelona tone, Joan Laporta nije smijenio Ronalda Koemana jer to mu je ovog časa preskup posao, a kroničari kluba ističu poražavajuću konstataciju:
- Ako smijeni Koemana koga će dovesti? Nitko od ugleda i klase ne želi doći u ovom trenutku, a kakvu momčad Barca ima ne bi s njom ni mogao puno više napraviti.


Kao da se fatalizam uvlači u ljude koji čine Barcelonin milje. Ciljevi su spušteni, od Lige prvaka što bude, iako nisu digli ruke od prolaska skupine, važno ju je jedino ponovno izboriti kroz prvenstvo. Dakle, španjolska liga je prioritet, ali ovaj put ne borba za titulu... Na tablici su u sredini sa 12 bodova u sedam kola.

image
JAVIER SORIANO Afp


Ekipa djeluje loše, samopouzdanja nema, čak i dokazano kvalitetni igrači ne pokazuju koliko bi mogli. Čim je suparnik imalo jači primaju jeftine golove. Svi će kazati da Koemanu nedostaju klasne špice, i sam to govori, no kakva mu je obrana? Komična. Danas nije jasno je li lošiji napad ili zadnji red. Iako je jedan od senatora Gerard Pique, koji i sam loše igra, prst upro u ofenzivce:


- I kad bismo igrali tri sata, ne bismo dati gol. Tako je meni izgledala utakmica u Madridu - prokomentirao je.


Problematična je i veznja linija jer ona bi trebala biti snaga, a niti je kreativno na visini, niti defenzivno dobro zatvara. Koliko li se samo hvalilo Frankiea de Jonga u Ajaxu, a i on je nerijetko blijed. Kad ekipa ne funkcionira, teško je svakome...


Nitko nema siguran odgovor dokad će Koeman biti trener jer on je to sada samo iz nužda. I sam je toga svjestan, premda je rekao:
- Čuli ste predsjednika Laportu da ostajem trener. Osjećam njegovo povjerenje.


Na pitanje gdje je dno provalije, odgovor je danas među navijačima i pratiteljima kluba - samo da ne bude ispod Lige prvaka! Da ne završe u Konferencijskoj ligi. Po superračunalu ove sezone neće proći skupinu elitnog natjecanja nego završiti u Europskoj ligi i osvojiti je. Reklo bi se, putem Seville… No, tko doista vjeruje da mogu i to?


Komentar Barcelone dobili smo od Janka Jankovića, trećeg Hrvata po broju nastupa u španjolskoj prvoj ligi. Igrao je 242 utakmica i dao 46 golova. Ispred njega su samo Ivan Rakitić i odnedavno Luka Modrić, a četvrti je s tri nastupa manje Davor Šuker.
- Barcelona godinama krivo radi, ne može se danas reći koji je bio ključan trenutak za poniranje. Imali su katastrofalnu sportsku politiku. Nisu si smjeli dopustiti da se riješe Suareza koji je najbolji prijatelj s Messijem, pa sada Messija za kojeg nemaju novac, a prije su kupovali igrače koji nisu bili kompatibilni s Messijem kao što je Griezmanna, za više od stotinu milijuna eura. Pitanje je hoće li Barcelone izboriti Ligu prvaka, pad bi mogao ići i tako daleko - kazao nam je Janković koji ne vjeruje da Ronald Koeman može išta popraviti.

image
Ronald Araujo
OSCAR DEL POZO Afp


- Ne može Koeman ništa i sada stavlja mlade igrače. Daje izjave koje nikad ne bi smio izgovoriti, kao što je ona da Barcelona nema momčad, protiv čega su se pobunili i neki nogometaši. On nema autoritet u svlačionici. Nisu se odlučili da ga potjeraju zato što ga moraju isplatiti a u ogromnim su dugovima, no mislim da svejedno neće završiti sezonu. Ne. Legendardno je pravilo kad ti predsjednik javno potvrdi podršku da je to zadnji čin pred otkaz. Joan Laporta se tako oglasio po pitanju Koemana i baš me zanima dokad će trajati…

image
Janko Janković
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


Janković je devedesetih godinama igrao protiv Koemana, Laudrupa i te Cruyffove Barcelone te je u jednoj pobjedi njegova Real Valladolida 2:0 bio junak. U jednim španjolskim novinama dobio je ocjenu 10. I krajem tog desetljeća Barca je na kraju imala pad, hoće li sada biti i gori?
- Xavi Hernandez je taj kojeg većina želi za trener, ali ne znam kad će se to dogoditi. Koeman nije konstantan, počeli su neredi u svlačionici, pitanje je samo rješenje koje će naći.


Čak i kad bi Barcelone pronašla izlaz iz financijske krize, trebalo bi joj vremena da se vrati na stare pozicije.
- Nenadoknadivo je izgubiti u godinu dana takva dva igrača kao što su Suarez i Messi - ustvrdio je Janković.


Pojedini mladi igrači mogli bi profitirati jer dobivaju šansu. Ansua Fatija su "nosili na ramenima“ nakon gola Levanteu, ali tom dečku treba vremena nakon duge stanke da se vrati u formu. Zapravo je tek na početku i mora dokazati koliko vrijedi. S Atleticom nije previše napravio, ali je Gavi ostavio dobar dojam. On je pravi izdanak Barcelonine škole i jedina svjetla točka večeri na stadionu Wanda Metropolitano.


Laporta je kazao da mu je Koeman obećao preokret nakon što se oporave svi igrači i kompletira ekipa. Pitanje je koliko u to vjeruje, ali ne želi se žuriti. Priprema svoju viziju Barce kakav bi trebala biti za sljedeću sezonu i zato bi volio izbjeći defile neodgovarajućih trenera na klupi, da dovede bilo koga. Pitanje je, međutim, i što donosi ta budućnost… Kad će se vidjeti svjetlo na kraju tunela? Dobro je došla reprezentativna stanka, a potom su tri jako važne utakmice doma: Valencija, Dynamo Kijev za obraz u Ligi prvaka i Real Madrid. El Clasico se igra 24. listopada u 16.15.

Linker
26. travanj 2024 04:58