PAU BARRENA Afp
STVARA SE NOVA BARCELONA

Xavi je već na startu iz La Masije izvukao dva nova talenta, odmah je pokazao gdje vidi rješenje problema

Xavijev dolazak je trgnuo iz letargije uspavanog diva, igrači su istrčali s drukčijom energijom
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 21. studeni 2021. 14:36

Xavi Hernandez nije odradio tri poštena treninga na novom poslu, ali već u prvoj utakmici na klupi pokazao je gdje vidi rješenje Barcinih problema. Za gradski derbi s Espanyolom (1-0 pobjeda) iz klupske škole, famozne La Masije, izvukao je dvojicu novih poletaraca i oni nisu razočarali.

Utakmicu je započeo 17-godišnji Ilias Akhomach, kojeg je na poluvremenu zamijenio 19-godišnji Abde Ezzalzouli, igrač s marokanskom putovnicom. Obojica su krilni napadači, vižljasti dribleri koji ne bježe od lopte i odgovornosti, vole frontalno napasti bekove.

- Talentirani mladići koji će nam dati dubinu. Abde je zanimljiv kao ljevak, Ilias se trudio – komentira Xavi.

Do prve trenerske pobjede u matičnom klubu legendarni nogometaš stigao je s bijele točke, iz dvojbenog jedanaesterca. Espanyol se pokazao kao tvrd orah, u finišu utakmice gost je lako mogao do boda (pogođena vratnica, jedan promašen zicer), što daje na težini osvojenim bodovima. Prvi dojam: Xavijev dolazak je trgnuo iz letargije uspavanog diva, igrači su istrčali s drukčijom energijom, a publika je osjetila trenutak, napunila tribine Camp Nou stadiona i žestoko gurala momčad u pobjedu.

- Dominirali smo 70 minuta, ali nije bilo lako napadati gustu obrambenu liniju od pet Espanyolovih igrača. Pogotovo kada znate da sa samopouzdanjem ne stojimo najbolje. Puno su nam pomogli navijači, bili su predivni. Vjerujem da su prepoznali entuzijazam igrača – dodaje Xavi.

U prvim ocjenama naglašava važnost bodova, vraćanja pobjedničkog mentaliteta koji će homogenizirati igrače, ali ne bježi od činjenice da "interpretacija na terenu nije najbolja". Već tijekom školovanja u Al-Saadu 41-godišnjak se predstavio kao trenerski perfekcionist, koji želi da mu igrači bolje razumiju kada napasti prostor, kada loptu izvući na bočne pozicije, a kada igru usmjeriti u sredinu.

- Puno je detalja na kojima želim raditi, jedna od njih je tajming u igri, ali sve će biti lakše u pobjedničkom raspoloženju. Uspjeh protiv Espanyola daje nam mirnoću za pripremu utakmice s Benficom u Ligi prvaka – zaključuje Xavi.

Linker
26. travanj 2024 12:47