Luka Ivanušec
 PAUL ELLIS Afp
POROTA SN

Bivši Vatreni: Ivanušec je bio odličan potez, ali jedan drugi igrač je promašaj! On to ne može...

‘Nažalost, mi više nemamo pravog napadača i više ne spadamo u vrh svjetskog i europskog nogometa!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2021. 21:28

Nismo izgubili, ali nema razloga za zadovoljstvo. Hrvatska je realno bila daleko od one priče iz Rusije, moraju se Vatreni probuditi, inače neće biti dobro. Prvo poluvrijeme je zapravo bilo grozno, bolje je bilo u drugom dijelu, ali na koncu je bilo jako, jako mršavo. Nakon utakmice porazgovarali smo s nekim hrvatskim nogometnim stručnjacima.

- S obzirom na poraz od Engleske bili smo pod stresom, znali smo da moramo pobijediti ako želimo u drug krug. U prvom poluvremenu se vidjelo da nemamo samopouzdanja. Željeli smo osvojiti ta prva tri boda, ali to nam je bio ogroman pritisak. Nema se što tu puno pričati, u prvom poluvremenu smo bili loši. Zapravo, to je bilo pravo sivilo. Česi su se više borili, više su trčali. To ne znači da nismo htjeli, ali Česi su bili bolji - kazao nam je u uvodu Robert Špehar.

image
Robert Špehar
VLADO KOS/CROPIX

Veli da je Dalić napravio dobre izmjene...

- Odlična je bila odluka Dalića da u poluvremenu uvede Petkovića i Ivanušeca. Te izmjene su donijele puno toga dobroga, bili smo radikalno bolji u drugom poluvremenu. Puno toga se promijenilo, bili smo puno bolji. Bili smo konkretniji i opasniji. Nadomak smo bili velikog preokreta. Ali nismo i sad smo u velikom problemu. Imamo samo jedan bod. Međutim, još uvijek ovisimo sami o sebi. To je dobro, ali moramo protiv Škota odigrati dobro kompletnu utakmicu, ne samo jedno poluvrijeme. To što smo pokazali protiv Čeha neće biti dovoljno. Moramo konačno pokazati da smo pravi. Jer sada nismo. Međutim, u drugom poluvremenu smo pokazali neke naznake da bismo mogli biti pravi. Ja sam ipak optimist, mislim da bismo mogli u drugi krug, da možemo dobiti prvi put te Škote - zaključio je Špehar.

image
Jurica Vranješ
TEA CIMAS/CROPIX

Jurica Vranješ je kazao da su Česi nakon prvih desetak minuta preuzeli kontrolu igre.

- Gledajte, ne želim kritizirati, ali mi smo puno izgubili u prvom poluvremenu. Dalić se odlučio da starta Ante Rebić, koji tehnički ne može popratiti takvu utakmicu. Imamo majstore poput Modrića, Kovačića, Brekala, ali onda lopta dođe prema naprijed, pa se lopta izgubi. Ne želim da to ispadne kao neka velika kritika, ali Rebić je tehnički limitiran igrač. On ne može sve to popratiti - kazao je Vranješ u analizi.

Veli kao i Špehar da je Dalić napravio dobre izmjene u poluvremenu...

- Da, to je Dalić napravio dobro, ali Europsko prvenstvo ne trpi loše poluvrijeme. Recimo, Brekalo je igrač kojeg treba čekati. Izvadio ga je Dalić, ali on u devedeset minuta može dosta toga napraviti, izmisliti neki dobar potez. No, kažem, na Euru se ne može nikoga čekati. Vjerujem da će nam Brekalo biti od velike koristi protiv Škotske.

Vranješ je također optimist pred Škotsku...

- Samo Dalić mora napraviti prave poteze. Recimo, dobro je napravio što je izvadio Rebića i stavio Petkovića. Znam da je lako biti pametan nakon utakmice, ali mislim da je izbornik trebao početi s Petkovićem. Sjajan potez bio je uvođenje Ivanušeca, mislim da bi bilo dobro da s tim maštovitim igračem starta i protiv Škota, protiv njih takvi će nam trebati. On je drzak, on može stvoriti igrača više, napraviti prevagu, Dalić ne smije robovati imenima. Nadalje, jako mi se svidio Gvardiol, koji igra kao da je u reprezentaciji već jako, jako dugo. Perišić je bio standardno dobar. Stvari baš ne izgledaju dobro, ali ništa nije izgubljeno.

Vranješ je zaključio...

- Nažalost, mi više nemamo pravog napadača i više ne spadamo u vrh svjetskog i europskog nogometa!

image
Milivoj Bračun
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

A evo što nam je kazao Milivoj Bračun.

- Još uvijek je sve u našim nogama, ali ne izgledamo dobro. Morat ćemo protiv Škota konačno odigrati kompletnu utakmicu. Prvo poluvrijeme protiv Čeha je bila katastrofa. Ništa nije valjalo. Baš je bilo užasno loše - kazao je u uvodu Bračun.

Veli da se Vatreni konačno moraju probuditi.

- Moramo, jednostavno moramo početi izgledati kao Hrvatska. Meni nije jasno da Hrvatska može odigrati onako loše prvo poluvrijeme. Bili smo skroz izvan kontrole igre, Česi su sve kontrolirali. Meni je izgledalo kao da smo bili prestrašeni. Kroz izmjene smo dobili svježinu, želju za pobjedom. Da, sad bismo mogli kazati da je Dalić pogriješio s početnim sastavom. Jer postava u drugom dijelu je bila puno bolja. Ali najlakše je komentirati nakon utakmice. Da je Rebić zabio onu šansu, sad bismo ga slavili. Meni se čini da smo psihološki bili loši u prvom poluvremenu.

Bračun je kao i ostali naši sugovornici ipak optimist.

- Petković, Ivanušec i Vlašić su zalog mog optimizma. Oni bi trebali igrati i protiv Škota.

Linker
04. svibanj 2024 00:03