LAURENCE GRIFFITHS Afp
Legendarni Vatreni ZA SN

‘Gvardiol krivac za gol Engleza? Nema veze s tim! Prvo, jedan drugi igrač nije vidio čovjeka iza sebe‘

Bivši proslavljeni lijevi bek Vatrenih analizira Vatrene pred važnu utakmicu s Česima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. lipanj 2021. 07:11

Slavni bivši hrvatski reprezentativac Robert Jarni trenutačno je u Sarajevu. Angažiran je kao komentator Nove BiH, za televiziju komentira događaje i utakmice na Europskom prvenstvu. Pitamo ga može li se Hrvatska uzdići nakon poraza od Engleza i osvojiti prve bodove protiv Češke?
- Nije pitanje možemo li se uzdići... Mi to moramo! Jednostavno moramo.

Pritisak je velik

Jarniju smo postavili baš to pitanje jer smo s njime razgovarali prije početka Eura kad nam je kazao da je prva utakmica na velikim natjecanjima najbitnija. Objašnjavao je da kad se dobije prva sve se diže na “entu potenciju”, rastu volja, želja, htijenje, sve... S druge strane, kad se izgubi, tad se potone, nastanu problemi i za ostale utakmice. Pobjeda donosi samopouzdanje, dok poraz gura u negativna razmišljanja. I, eto, ispalo je da smo mi prvu utakmicu na Euru izgubili, a Česi su dobili.

image
Robert Jarni
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

Jesmo li onda sad u problemu, ponajviše psihološke prirode?
- Naravno da bi bilo dobro da nismo izgubili tu prvu utakmicu. I jasno je da stoji kako je prva utakmica na velikim natjecanjima važna. Mi nismo uspjeli u njoj, ali ja vjerujem da imamo snage, da moramo sad pokazati da smo u stanju napraviti pomak i krenuti prema našem cilju, prolasku skupinu. Mi imamo igrače koji dugi niz godina igraju velike utakmice na klupskoj i reprezentativnoj razini. Pritisak utakmice s Češkom je veliki, ali zbog ovoga što sam kazao, oni bi se trebali znati nositi s tim pritiskom. A kvalitetu imamo.


Vratio se malo na utakmicu s Engleskom...
- Nismo dobro igrali, gotovo da nismo uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. To stvaranje šansi je dosta veliki problem. Sasvim je jasno, i za to ne treba biti mudar, protiv Čeha ćemo morati igrati na način da stvaramo šanse i zabijemo. Kao što sam kazao u uvodu, ovdje se sad više ne može pričati o tome možemo li pobijediti Čehe, radi se o tome da - moramo! Kako će sad to izgledati ne znam jer nisam s reprezentacijom i ne znam situaciju. Mogu se informirati jedino iz medija.


Dosta se ovih dana raspravlja o tome kakve će promjene za utakmicu s Češkom ponuditi izbornik Dalić, kakav će sastav istrčati na travnjak. Jarni o tome ne želi špekulirati.
- Znam da mnogi komentiraju sve oko naše reprezentacije, nude u eter svoje prijedloge, razmišljanja, ideje.... To je sasvim O.K. Svatko ima neko svoje viđenje. Međutim, kad se radi o sastavu koji bi trebao igrati protiv Češke, ma o bilo čemu je teško raspravljati i donositi neka meritorna razmišljanja jer sasvim je logično da Dalić zna najbolje kad je svaki dan s igračima, razgovara s njima, vidi ih na treningu, zna u kakvoj su formi. Mogu ja sad kazati da bi trebao igrati “taj i taj”, ali kako da ja znam ispunjava li na treninzima ono što izbornik traži od njega na treninzima? Mogu samo kazati nešto o onome što sam vidio...


A vidio je, recimo, Joška Gvardiola protiv Engleza... Mladića koji je igrao na njegovoj poziciji lijevog beka.
- Vidim da se dosta pričalo i pisalo o Gvardiolu prije i poslije utakmice s Engleskom. Bila mu je to prva prava utakmica za reprezentaciju, pretpostavljam da je imao tremu. Gvardiol je odigrao solidnu utakmicu, ništa drugo... Ali, definitivno, zaslužio je prolaznu ocjenu. Vidim da su ga neki spominjali kao jednog od krivca za pogodak Engleza. On nema veze s tim. Prvo, Brozović nije vidio čovjeka iza sebe, drugo, Vrsaljko se nije vratio nazad na vrijeme. Međutim, kad smo kod Vrsaljka, vidi se da mu nedostaju utakmice, ali diže se iz utakmice u utakmicu. Nadam se da će protiv Čeha biti bolji nego protiv Engleza.

Više nemamo pravo na krivi korak

Jarni ističe...
- Zaista se nadam da će Zlatko Dalić sve dobro posložiti za utakmicu s Češkom jer nam je utakmica u petak prijelomna utakmica, više nemamo pravo na krivi korak. Ta utakmica vjerojatno odlučuje našu sudbinu na Europskom prvenstvu.

Iskreno, mislio sam da će Škotska pobijediti Češku...

Kako je vidio Čehe protiv Škota?
- Iskreno, ja sam mislio da će Škotska pobijediti Češku. Međutim, dogodilo se obratno. Nešto posebno moram istaknuti kad se radi o Česima. Jako, jako su dobro posloženi. Tjelesno su besprijekorni, moćni su... Zato nas očekuje velika borba. Nije mi lako sad govoriti o toj utakmici, mogu se samo nadati da ćemo biti pravi i da ćemo uspjeti protiv Čeha. Ne znam zaista što bih sad rekao u predvečerje tog ogleda, ne bih se upuštao u bilo kakve prognoze, vidjet ćemo kako će sve skupa ispasti. Česi su me pozitivno iznenadili.

Linker
26. travanj 2024 05:19