Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
KOMENTAR D. OLIVARIJA

NIJE NI ČUDO DA MLADI VATRENI OPET NE IDU NA EURO Vjerovali ili ne: Pogledajte zvjezdani sastav Vatrenih koji nikada nije nastupio na EURU 'do 21'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. listopad 2016. 11:11

Hrvatska U-21 reprezentacija u svojoj dosadašnjoj povijesti samo dva puta je igrala Europsko prvenstvo. Zbilo se to 2000. godine kad se Euro održavao u Slovačkoj te četiri godine kasnije u Njemačkoj. Prvi plasman za Euro kao izbornik ostvario je Ivo Šušak, a drugi Martin Novoselac.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči jest da ni jedan (!?) od sadašnjih reprezentativaca Hrvatske, velikih i nešto manjih svjetskih zvijezda, nikada nije zaigrao na skupu najboljih mladih reprezentacija Starog kontinenta. Gotovo za Ripleyjevu rubriku “Vjerovali ili ne”… Da se Darijo Srna, bivši kapetan Vatrenih nije oprostio nakon Francuske, on bi bio jedini koji bi se mogao pohvaliti nastupom na Euru mladih reprezentacija jer je igrao u Njemačkoj 2004., kao i Eduardo koji se oprostio prije...

A nije da današnje hrvatske zvijezde nisu odijevale dresove U-21 selekcije. Recimo, na Euro 2006. godine nisu se uspjeli plasirati Luka Modrić i Vedran Ćorluka, godinu dana kasnije Subašić i Mandžukić, godine 2009. Vargić, Strinić, Vida i Lovren, 2011. godine završno natjecanje nisu vidjeli Vida, Perišić, Lovren, Badelj i Rakitić, dvije godine kasnije Kalinić, Kramarić, Antolić, Čop i Vrsaljko, a prošle godine nisu uspjeli Kovačić, Brozović, Jedvaj, Pjaca i Mitrović.

Kad bismo tu priču pretvorili u današnji sastav Vatrenih koji vodi Ante Čačić, onda bismo mogli složiti zanimljiv skup nogometaša koji su igrali za U-21 vrstu, a nikada nisu vidjeli Euro mladih.

Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Lovren, Vida - Rakitić, Modrić, Badelj - Kramarić, Mandžukić, Perišić!

Sve u korist A vrste

Uz dodatak onih koje smo također mogli staviti u tu postavu, poput Kovačića, Brozovića, Jedvaja, Antolića, Čopa, Kalinića, Vargića, Strinića, Pjace, Mitrovića... Dakle, možemo kazati da udarna ili “neudarna” postava Vatrenih, igrači koji su autorizirali velike nogometne karijere nikada se nisu uspjeli plasirati na Euro!

Naravno da se nakon tih podatak moramo zapitati zašto je tome tako, zašto mladi Hrvati nisu postizali uspjehe u ovoj U-21 selekciji, a toliko su kasnije bili dobri na svjetskoj razini? Jedan od razloga, sigurno najbitniji, jest svakako što su u mnogim kvalifikacijskim ciklusima participirali istodobno u A i mladoj vrsti, a sasvim je jasno da je najbolja selekcija bila prioritet Hrvatskom nogometnom savezu, jer svaki plasman na veliko natjecanje donosi novac u blagajnu, dok plasman na Euro mladih ne donosi financijsku korist.

Uvijek je sve bilo podređeno A vrsti. Tako da u mnogim odlučnim ogledima U-21 vrsta gotovo nikada nije uspjela odigrati u svom idealnom, najboljem sastavu. Uostalom, tako je je bilo i jučer protiv Švedske...

Linker
23. travanj 2024 22:34