RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
STROGA PRAVILA

Nikoli Vlašiću liječnik zabranio čak i voziti automobil, Daliću se vraća vrlo važan vatreni trojac

Prvi trening održat će u ponedjeljak od 19 sati na Maksimiru, a na Maltu idu u srijedu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. studeni 2021. 07:04

Luka Modrić stiže danas na okupljanje Vatrenih iz viroze, Nikola Vlašić nakon potresa mozga, nekoliko je igrača bilo načeto proteklih dana, a Mateo Kovačić i Josip Brekalo već su neko vrijeme izvan konkurencije, iako HNS još nije objavio da ih neće biti… Valjda se čeka da to učini izbornik na presici.

Zlatko Dalić tijekom ponedjeljka “proziva” ekipu za dvije završne i odlučujuće kvalifikacijske utakmice u ozračju ozljeda i bolesti kapetana. Mateo Kovačić i Josip Brekalo otpali su već ranije, obojica prolaze rehabilitaciju, prvi zbog zadnje lože, drugi lista, ali najjači udarac za izbornika bio bi da je ostao i bez kapetana. Iako su Vatreni u rujnu osvojili sedam bodova igrajući bez Modrića, tada je dirigentsku palicu imao Kovačića te je sada Modrić još važniji.

Dalić računa na Modrića za Rusiju na Poljudu i već je to izvrsna vijest, a hoće li ga ili koliko koristiti protiv Malte stvar je procjene izbornika kad se pojavi i vidi se je li viroza uzela danak na fizičkom planu. Informacija da se ekspresno i dobro oporavlja govori kako većih posljedica ne bi trebalo biti.

image
OLI SCARFF Afp

Nikola Vlašić zadobio je potres mozga još u srijedu na treningu West Hama. Tada je primio snažan udarac laktom u bradu. Htio je igrati na vlastitu odgovornost u četvrtak u Europskoj ligi s Genkom jer se na dan utakmice dobro osjećao, međutim, klupski liječnik mu je to zabranio. I što je za Vlašića bilo još gore, zbog pravila kakva su na snazi u Engleskoj od tada nije smio trenirati, čak niti voziti automobil.

Stoga nije bio u konkurenciji za nedjeljnu prvenstvenu utakmicu s Liverpoolom, ali tijekom reprezentativnog tjedna dobit će pravo vratiti se u ritam treninga i nastupa. Vlašić se odlično osjeća i željan je utakmica, stiže s golemim motivom, ali u akciju ulazi nakon strogog mirovanja. Manje ozljede imali su i Borna Barišić, Domagoj Vida i Kristijan Jakić, no oni su se svi vratili u natjecateljski ritam, dok je Luka Sučić izašao prije kraja utakmice RB Salzburga i upitan je za ovu akciju. Zbog toga je izbornik pozvao Lovru Majera iz Rennesa, a naknadnu je pozivnicu uputio i Bruni Petkoviću iz Dinama.

Hrvatska neće prvi put igrati nekompletna. Na Malti je jednom bez Modrića pobijedila i izborila Euro 2016. godine. Tada se Luka ozlijedio u pretposljednjem kolu s Bugarskom u Zagrebu kad je izašao na poluvremenu zbog aduktora. U završnom susretu nije mogao igrati. Nije bilo ni Marija Mandžukića. Izbornik Ante Čačić u vezi je imao Kovačića, Badelja i Rakitića, na krilima Perišića i Pjacu te u špici Nikolu Kalinića. Pobjednički gol za 1:0 zabio je Perišić.

Još jednom Modrić nije igrao u finišu kvalifikacija, na Wembleyju je 2009. bio na štakama kad su Vatreni poraženi od Engleske 5:1. Južna Afrika 2010. je jedino Svjetsko prvenstvo na koje se naši nisu plasirali. U svim drugim prigodama, otkako nosi dres nacionalne vrste, bio je akter ključnih izlučnih dvoboja.

Vatrenima je nužna pobjede u četvrtak 11. studenoga na Malti jer jedino s tri boda sigurni su da će u Splitu 14. studenoga s Rusijom odlučivati o prvom mjestu i izravnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo. Kad naši ne bi dobili, a Rusi bi slavili nad Ciprom, otišli bi na najmanje četiri nedostižna boda. Ulog je golem. Igra se za ostanak u svjetskoj eliti, za šansu da se brani rusko srebro i što je za HNS uvijek bitno nagradu FIFA-e od najmanje 12 milijuna dolara. Od toga deset za plasman i još dva kao bonus za pripreme. Hrvatska ima osigurano drugo mjesto, međutim, ono vodi jedino u play-off u ožujku.

Prvi trening održat će u ponedjeljak od 19 sati na Maksimiru, a na Maltu idu u srijedu. Zbog žutih kartona Barišić nema pravo nastupa u tom prvom dvoboju.

DALIĆEVIH 25

VRATARI

Livaković, Grbić i Sluga.

BRANIČI

Stanišić, Juranović, Vida, Lovren, Ćaleta-Car, Gvardiol, Pongračić, Sosa i Barišić.

VEZNJACI

Modrić, Brozović, Jakić, Pašalić, Vlašić, Ivanušec, Majer i Sučić.

NAPADAČI

Kramarić, Perišić, Oršić, Livaja i Čolak, Petković.

Linker
26. travanj 2024 18:49