ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR BIVŠEG VATRENOG

‘Što je bilo s Petkovićem stvarno ne znam, ali njemu i Brekalu bit će se teško vratiti među kandidate‘

‘Kapa dolje za sve! Naši dečki ginu jedan za drugoga, a kad je tako, onda je sve mnogo lakše.‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. rujan 2021. 16:08

Vatreni su na Poljudu totalno nadigrali Sloveniju. Vidjela se razlika u klasi, Dalićevi dečki suvereno su dominirali tijekom kompletne utakmice, izgledalo je da ne igraju dvije reprezentacije iz istog kvalitativnog razreda. Naravno, nakon poljudskog sraza moralo se postaviti pitanje - je li Hrvatska zaista tako dobra ili je Slovenija baš tako slaba?

Dišu istim plućima

Kad smo se sjetili one utakmice u Ljubljani na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koju je Hrvatska izgubila 0:1, onda bi bilo teško zaključiti da su Kekovi izabranici neki “jazavci”.

Usporedba tih dviju utakmica zaista je nevjerojatna jer ono što smo vidjeli u Splitu sugerira da Hrvatska jednostavno ne može izgubiti od nacionalne vrste Dežele. Pa što se moglo dogoditi od tog ljubljanskog do tog splitskog sraza? Jesu li se Vatreni toliko podigli, a Slovenci toliko pali? Znamo da nogomet uvijek ponudi neke čudnovate događaje, da se sve brzo mijenja, ali ipak...

- Hrvatska je na Poljudu bila jako dobra. Mislim da je izbornik Zlatko Dalić odlično posložio momčad, a vrlo je važno, krucijalno čak, da se moglo osjetiti da se u reprezentaciju vratila ona prava pobjednička atmosfera. U nacionalnoj vrsti opet je sve u najboljem redu, tu konstataciju ne mogu izbjeći jer se to vidi iz aviona. Ne samo na utakmici protiv Slovenije, nego se to vidjelo i na sudarima s Rusima i Slovacima. Vatreni opet dišu istim plućima, a kad je tako, onda smo opet pravi, spremni za najveća dostignuća - kaže nam bivši hrvatski reprezentativac Jurica Vranješ.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ginu za drugoga

Priča nam Vranješ da se moglo zapaziti da se Hrvatska preporodila nakon Europskog prvenstva.

- Ova Hrvatska nema veze s onom koja je bila na Euru. Dalić je povukao neke poteze za koje je mislio da su bili potrebni i s njima je apsolutno pogodio. Donio je odluke koje su mu se isplatile. Odlučio se na neke rezove koji su bili ispravni. Sedam bodova iz ove tri utakmice, nula primljenih pogodaka, takav start nakon ovog reza, koji je izvrstan, bolji nije mogao poželjeti. Prošlo je sve što izbornik zamislio, dobro se igralo, vratila se atmosfera, kapa dolje za sve. Znate što treba posebno istaknuti, a nema veze s taktičkim zamislima? Na sve tri utakmice se vidjelo da naši dečki ginu jedan za drugoga! Kad je tako, onda će sve biti lakše, sad je to opet ona prava Hrvatska.

Kad govorite o rezovima, mislite na izostanke Rebića, Petkovića, Brekala...?

- Dalić je očigledno shvatio da mu je negdje bila narušena atmosfera, a bez atmosfere nema rezultata, znam to dobro iz svoje nogometne karijere. Kad nemaš atmosfere u momčadi, piši - propalo. Sigurno nije bilo lijepo od Rebića ono što je napravio. Kad se radi o Petkoviću i Brekalu, samo mogu nagađati, ne znam, iako je Dalić za Brekala kazao da mu je potrebno koncentracija, da sve sredi u glavi s obzirom na transfer koji tada još nije riješio. Što je bilo s Petkovićem stvarno ne znam... Međutim, znam da su svi oni dečki koji su sad bili na ovoj akciji pokazali da im je mjesto na Dalićevom popisu. Zamjene su se pokazale odličnima. Ovoj trojici nakon ovakvih prezentacija Hrvatske bit će se teško vratiti među kandidate za reprezentaciju. Neće biti logike da Dalić mijenja ovo što je dobro, što mu je donijelo tako dobru atmosferu za kojom je očito vapio.

Vranješ će zaključiti...

- Sad smo mnogo bliže Svjetskom prvenstvu. Pogotovo kad se radi o igri, a opet ponavljam i neću se umoriti to ponavljati, dobili smo atmosferu. Posebno je bila bitna pobjeda u Slovačkoj. Sad nas čekaju gostujuće utakmice protiv Malte i Cipra, te domaće sa Slovačkom i Rusijom. Držim da ćemo to proći i biti prvi u skupini. Hrvatska je uvijek bila najbolja kad je bilo najteže, moram biti optimist sad kad sam vidio ovu, nazovimo je “novu Hrvatsku”, koja opet ima ono po čemu je prepoznatljiva.

Hrvatska može biti odlična i kad se oprosti Luka Modrić

Vranješu posebno imponira što je Hrvatska bila tako dobra bez kapetana Luke Modrića.

- Svi su se pitali kako će biti bez Luke Modrića. A, eto, Kovačić i Brozović su bili na top razini, izostanak Modrića praktički se nije niti osjetio. Ove tri kvalifikacijske utakmice su nam ponudile još jedno veliko, snažno saznanje - Hrvatska može biti odlična i kad se oprosti Luka Modrić!

Linker
27. travanj 2024 03:18