BORIS KOVACEV/CROPIX
SPREMA SE PROMJENA

Veliki preokret na pomolu: Mijenja se domaćin dvije utakmice Vatrenih na Europskom prvenstvu!?

Toliko čekani Euro sigurno će se igrati, otvaramo na Wembleyju, ali nakon toga ide novi raspored
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. ožujak 2021. 15:31

Iako je UEFA u službenim priopćenjima više puta ponavljala da računa na svih 12 država kao domaćine Europskog prvenstva, predsjednik Aleksander Čeferin sada je priznao: - Možda će se igrati u 12 zemlja, a možda u 11 ili 10…

UEFA-ina je fiks ideja da je Euro bez publike kao juha bez soli i zemlje koje želi upriličiti kontinentalnu smotru natjerala je da zajamče kako će se kod njih na tribinama naći publike barem u visini pedeset posto kapaciteta, ako ne i pun stadion. Čeferin nije otkrio tko to nije potpisao, no mediji već neko vrijeme pišu kako se radi o Glasgowu, Dublinu i Bilbau. Vlasti u Škotskoj, Irskoj i Španjolskoj skeptične su prema opciji da u lipnju i srpnju otvore vrata sportskih objekata navijačima, pogotovo strancima koji bi pratili svoje nacionalne vrste.

Još stignu promisliti jer predsjednik UEFA-e spomenuo je 20. travnja kao završni datum za odluku. Pitanje je hoće li dotad pandemija poprimiti makar i dijelom drugačije oblike ili će sve ostati kao danas. Nema jasnih informacija ni kako će ići s cijepljenjem, no UEFA je dužna jednom prelomiti. Euro kreće 11. lipnja i mora se znati gdje i kako će se igrati.

Ako nas pitate, impresionirani smo potezom devet vlada koje su UEFA-i dale jamstva: Velike Britanije, Danske, Rusije, Rumunjske, Azerbajdžana, Njemačke, Mađarske, Nizozemske i Italije. Bit će odlično budu li to zaista uspjele realizirati. Englezi su najdalje odmaknuli s cijepljenjem i rastu im apetiti. Dok britanski soj sije strah u kosti po kontinentu, tamošnji premijer Boris Johnson najavio je da će se dva završna kola Premier lige, nakon 17. svibnja, igrati sa 10.000 promatrača na stadionima ili 25 posto kapacitet,a zavisi što je manje, ali će i na završnici Eura u srpnju, jer oba polufinala i finale 11. srpnja predviđeni su za londonski Wembley, biti krcat stadion.

Toliko su im porasle ambicije da su UEFA-i ponudili organizaciju kompletnog Eura, a kad to nije prošlo stavili su na stol imena tri stadiona koji su spremni zamijeniti Glasgow, Dublin i Bilbao. To su Old Trafford u Manchesteru, Anfield Road u Livepoolu i Tottenhamov u Londonu. Nogomet lišen gledatelja nema pravi štimung, ne bi ga imao ni Euro, no još je bitniji novac jer brojne državne federacije u Europi žive od UEFA-nih dotacija i ona mora zaraditi da bi dijelila.

Hrvatska se nalazi u skupini D, otvaranje je na Wembleyu s Engleskom 13. lipnja, a zatim su predviđene dvije utakmice u Glaswovu s Češkom i Škotskom. HNS je uzeo i kamp na sjeveru Škotske u St. Andrewsu, koji je cestom od Londona udaljen oko 750 kilometara. Zato pozorno čekamo vijesti iz Nyona jer šanse su veće nego ikad da će svjetski doprvaci sve utakmice u skupini igrati u Engleskoj. Možda čak i u Londonu. Iako je i Škotska dio Velike Britanje, ima zasebnu Vladu koja, međutim, i dalje planira biti domaćin Eura.

- Vjerujemo da je Škotska savršena pozornica za velike događaje i usko surađujemo s našim partnerima, uključujući i Škotski nogometni savez na pripremama za utakmice ovog ljeta na Hampden Parku - kazao je glasnogovornik škotske Vlade, ali i dodao: - U kontaktu smo s UEFA-om koja će u travnju pregledati stanje sa svakim od planiranih domaćina prije konačne potvrde mjesta odigravanja.

U HNS-u danas nije moguće dobiti informaciju bi li u slučaju seljenja kompletnog programa u južni dio Otoka promijenili i kamp ili bili svejedno ostali u St. Andrewsu. Iščekuju službene objave...

Još u siječnju UEFA je bila fleksibilna, dala je četiri scenarija - puni stadion, popunjenost 50-100 posto, popunjenost 20-30 posto i igranje bez gledatelja. Tada je ponudila gradovima da odaberu koja im opcija odgovara. No, sada je Čeferin decidiran:
- Ne računamo na varijantu da bi se Euro igrao bez gledatelja.

Škotske vlasti odabraele su oprezan put izlaska iz lockdowna i još ne govore kako će otvoriti vrata nogometnih stadiona. Kad bi prošlo i igranje pred praznim tribinama, oni ne bi dvojili o domaćinstvu. Ovako je sve otvoreno. U Irskoj je zabrana produžena do 5. travnja, a lokalni savez nije u mogućnosti dati jamstva da će se to promijeniti do ljeta.

- Prerano je pričati o ublažavanju mjera. Na zahtjev UEFA-e naši partneri istražuju što se može napraviti - kazali su iz irske Vlade.

Vrlo slična bila je reakcija iz Bilbaa, odakle dopiru priče da lokalne vlasti i nisu previše zagrijane za Euro jer bi tamo kao domaćin igrala Španjolska, koju u Baskiji baš i ne vole ludo. Čak se šuška da bi UEFA mogla premjestiti turnir iz Bilbaa u neki drugi španjolski grad.

UEFA ima Kongres 20. travnja. Negdje otprilike do tada sve mora biti definirano. Euro će se igrati. Kao potencijalne zamjene za Glasgow i Dublin, koji ukupno imaju osam predviđenih susreta, stoje Englezi, Možda i za Bilbao ako bi kompletna Španjolska ostala u lockdownu.

- Najbitnije je da nove odgode niti otkaza neće biti - konstatirao je Aleksej Sorokin, glavni čovjek Organizacijskog odbora u ruskom St. Petersburgu.

Za navijače koji planiraju putovati i bodriti Vatrene, a već su kupili karte, konačna odluka bit će vrlo značajna, pogotovo koliko će ulaznica imati države sudionice. Valjda će nešto biti, valjda neće na stadion samo lokalni građani... Kao i kakvi će biti režimi po trgovima, restoranima, FAN Zoni...

UEFA probija barijere i čvrsta je u nakani da na Wembleyu bude osamdesetak tisuća ljudi. Zvuči sjajno. Želimo joj uspjeh. Posjetitelji tih događaja tek će doznati hoće li za ulazak na stadion biti nužna potvrda o cijepljenju. Naznake su da bi moglo biti tako. Ili će dovoljan biti samo negativan test pod određenim pravilima. Jednostavnije će biti ako do lipnja bitno padne broj zaraženih... Ako.

Linker
06. svibanj 2024 03:26