PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
GENERALKA ZA PET

VIDEO: Portugal je pao, Vatreni s pobjedom idu na Euro! Fantastična izvedba Hrvatske u Oeirasu

Hrvatska je iz osmog pokušaja pobijedila Portugal, uz golove Modrića i Budimira
Piše: Davorin Olivari, Marko Crnjak, Andro Polić, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. lipanj 2024. 20:55

PORTUGAL - HRVATSKA 1:2 (Jota 48./Modrić 8.- 11m, Budimir 56.)

PORTUGAL (4-3-3): Costa - Dalot (od 46. Semedo), Dias, Inácio, Mendes (od 46. Cancelo?) - Palhinha, Vitinha (od 84. Nunes), Bruno Fernandes (od 70. Neto) - Bernardo Silva, Ramos (od 46. Jota⚽), Felix (od 46. Leão)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić ⚽ (od 54. Sučić), Brozović ? (od 75. Vlašić), Kovačić (od 75. Ivanušec) - Kramarić (od 54. Perišić), Budimir?⚽ (od 67. Petković), Majer (od 54. Mario Pašalić)

Pogodak Modrića s bijele točke pogledajte OVDJE.

Gotovo je i s tim Portugalom, u osmoj utakmici Hrvatska ih je konačno pobijedila! Srušili smo neugodnu tradiciju, pregažena je i ta ‘crna mačka‘ koja je Vatrenima stvarala probleme. Pobjedom 2:1 uz golove Modrića i Budimira prvi put u povijesti su Portugalce tužne poslali s terena. I to na portugalskom tlu, što je još slađe.

image
Sofascore

A najslađe od svega jest da smo ih nadigrali, mogli smo ih zatrpati s mnogo više golova. Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu, a već jako dugo nismo vidjeli Vatrene igrati tako dobro kao u prvom poluvremenu. Gledali smo Hrvatsku koju bi odmah proglasili favoritom Europskog prvenstva.

Nećemo stvarati nikakvu euforiju, radilo se ipak o prijateljskom ogledu, ali definitivno treba apostrofirati da su Dalićevi dečki ponudili ono što nas sve može razveseliti u predvečerje Eura. Ova Hrvatska koju smo gledali protiv vrhunske nacionalne vrste kao što je Portugal ja bila na razini druge, pa onda i treće reprezentacije na posljednja dva svjetska prvenstva. Generalna proba definitivno je uspjela, Hrvati spremno mogu krenuti na berlinsku premijeru sa Španjolskom.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Na prvo lagano uzbuđenje nije se dugo čekalo. Prošle su tek tri minute, Joao Felix je pucao s visine šesnaesterca, Pongračić je blokirao. Malo kasnije stiglo je pravo uzbuđenje, jedanaesterac za Hrvatsku! Vitinha je startao na Kovačića u šesnaestercu, sudac je bio neumoljiv. Kapetan Luka Modrić sigurno i dominantno je izveo najstrožu kaznu, Diogo Costa nije mogao ništa.

Krasan je to bio početak, idealan scenarij koji se samo mogao poželjeti. A mogao je vrlo brzo biti još bolji. Opet u režiji našeg ‘kralja‘, Modrić je jednu odbijenu loptu od portugalske obrane snažno pogodio na nekih osamnaest metara, ali promašio je cilj za malo više od metra. Šteta, bilo bi fantastično da je Luka u nekoliko minuta pogodio dva puta. Nakon postignutog gola, Portugalci su bilo grogirani, a naši su nadirali. I vrlo brzo su nakon onog udarca Modrića, opet mogli do drugog pogotka. Nakon prodora Kramarića i nekakvog ‘flipera‘, lopta se odbila do Lovre Majera na desnoj strani, dvostruki strijelac protiv Makedonaca na Rujevici dobro je pucao s nekih dvanaest metara iskosa, ali je portugalski vratar odlično obranio.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Nakon tih uvodnih ‘hrvatskih minuta‘, pojavili su se i domaćini. Imali su polupriliku preko Bernarda Silve, ali je Joško Gvardiol u posljednji trenutak uspio otkloniti opasnost. A kad smo već kod Gvardiola, često se pojavljivao u napadu. I često je bio slobodan na svojoj lijevoj strani, gdje se brzo ubacio po boku i stalno prijetio portugalskoj obrani. Prošlo je dvadesetak minuta igre kad je poput brzog vlaka probio po boku, ušao u šesnaesterac i opalio iskosa, ali je udarac bio blokiran, lopta je završila u korneru.

Nakon te akcije naših, drugi put je konkretno zaprijetio Portugal, ali volej Goncala Ramosa s nekih desetak metara bio je užasno neprecizan, završio je u oblacima. Vatreni su uzvratili centaršutom Stanišića, ali je ispred Kramarića koji je bio u naletu, Ruben Dias panično loptu odbio u korner. Portugal je pokušavao doći do poravnanja, ali hrvatska veza i obrana djelovale su granitno, lopte su se oduzimale domaćinima, onda se kretalo brzom tranzicijom igre prema naprijed, Vatreni su baš djelovali jako, jako dobro.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Andrej Kramarić je u završnici prvog poluvremena opalio s visine šesnaesterca, ali je lopta koje bi vjerojatno završila u mreži, završila u bloku, kao i nešto kasnije kad je Karma opet pogodio blok. Ta druga akcija morala je bolje završiti, jurili su Dalićevi u kontru ‘četiri na dva‘. U međuvremenu je Joško Gvardiol nakon kornera sjajno skočio i glavom promašio za nekoliko centimetara, prije toga je poput nogometnog čarobnjaka ‘provozao‘ Brunu Fernandesa.

A što smo samo promašili dvije minute prije kraja prvog poluvremena... Kakva je to bila šteta. Prvo je Majer sjajnom loptom na lijevom boku pronašao Gvardiola, ovaj je gurnuo loptu do posve samog Kramarića koji je bio u čistoj šansi, ali je njegov udarac s deset metara obranio Diogo Costa, odbijenu loptu Majer je vratio glavom do Budimira koji promašuje s - tri metra! Nevjerojatno kako ove šanse nismo zabili. Vatreni su odigrali prvo poluvrijeme za prste polizati, trebali su imati veću prednost, Portugal je mogao biti potučen do nogu, usput, takva vrsna reprezentacija nije nam uspjela u 45 minuta puknuti u okvir gola!

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Ali početkom drugog poluvremena, domaćini su prvi put pogodili okvir i - izjednačili. Naša obrana je iscurila na lijevoj strani, Semedo je ubacio po travi, Diogo Jota je bez problema posve sam loptu pospremio u mrežu. No, nisu se dugo veselili Portugalci, majstorija Pašalića i prava golgeterska reakcija Ante Budimira opet su Vatrene vratili u vodstvo.

Stisli su domaći nakon novog hrvatskog vodstva, šanse su imali Joao Cancelo, Ruben Dias, jedan udarac Vitinhe bravurozno je obranio Livaković, onaj Brune Fernandesa zamalo je završio kraj vratnice. Ali najbolju šansu opet je imala Hrvatska. Bruno Petković je desetak minute prije kraja sjajnim dodavanjem pronašao Sučića, koji se našao sam pred Costom na nekih pet.šest metara, ali je portugalski vratar taj zicer obranio nogom.

image

Slavlje Modrićevog pogotka

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Srećom, nije nas koštalo, Livaković je u samom finišu obranio udarac iz blizine Rubena Diasa. U Njemačku putujemo puni samopouzdanja nakon velike pobjede.

? "Glas naroda" na našim Facebook komentarima upućuje na pozitivu uoči Eura, izdvojili smo nekoliko Vaših zapažanja...

"Ovo je samo zagrijavanje za veće uspjehe!" (Sanja Dundović)

"Svaki trener bi na Dalićevom mjestu pred veliko natjecanje izbjegao Portugal, koji nam ne leži. On ga je htio, pobijedio je i ekipi digao samopouzdanje" (Frane Frlešek)

"Jedna od najbolje odigranih tekmi u zadnjih par godina. Sigurni u obrani, a opasni u veznom redu i napadu. Bravo!" (Kristijan Martinović)

"Vrijeme je dati mladima veću minutažu, zna se koji su to igrači. Posebno Sučić" (Goran Bebek)

"Idemo po to zlato konačno, sad ili nikad!" (Tomislav Jančevski)

U drugom poluvremenu izgledali smo nešto neuvjerljivije u obrani, ali kad nije bilo naših stopera na pravom mjestu, Livaković je sjajno odrađivao posao! Leao i Jota radili su nam dosta problema, opasni su to brzinci, no Hrvatska izlazi kao pobjednik zaslugom nepogrešivog instinkta Ante Budimira, koji se u 56. minuti pravovremeno našao na odbijenoj lopti i osigura nam 2:1.

image
Sofascore

SofaScore statistika

Hrvatska je prvi put u povijesti pobijedila Portugalce! Trebalo nam je osam pokušaja.

KRAJ UTAKMICE

90+2. Vlašić je završio kontru udarcem iskosa u nadi da će pogoditi bliži kut, brani to Costa.

90+2. Livaković brani i čuva vodstvo Hrvatske! Prvo je obranio udarac iskosa s desne strane, a onda je Dias zapucao na odijenu loptu iz znatno bolje pozicije, no gađa ravno u našeg vratara.

90+1. ?

Gvardol će u sučev notes zbog perkršaja.

90. ?

Igrat će se još najmanje tri minute.

88. Još jednu propalu akciju Portugala navijači su "nagradili" zvižducima.

86. Vlašić je oduzeo loptu u opasnoj zoni Portugala, zatim Perišić ubacuje, ali samo u ruke Coste.

84.

Nunes ulazi u igru, izlazi Vitinha.

Josip Stanišić u borbi za loptu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

82. Sjajna akcija Vatrenih! Prvo dupli pas Sučić-Vlašić, a onda i Petković, koji je dodao Sučiću i veznjak se sam našao pred Costom, no brani mu domaći golman jedan na jedan šansu. Vatreni trojac podsjetio nas je na tiki-taku.

80. Silva je ubacio iz kornera, dugo je trajala gužva u 16-ercu i "čupanje" lopte, da bi Vlašić izborio uz aut-liniju.

76. ?

Cancelo je zaradio opomenu zbog prekršaja na Vlašiću, prekinuo je kontru Vatrenih i dobio žuti karton.

Nikad dovoljno komplimenata za Luku. Njegovu dobru izvedbu zabilježio je ESPN.

75.

Brozović i Kovačić izlaze iz igre, ulaze Vlašić i Ivanušec.

73. Leao pravi probleme pri svakom doticaju s loptom, sada je blago "izvozao" Pašalića, ali nedostajao je konkretni potez poslije toga. U drugoj akciji Neto je zapucao s distance, samo u Livakovića.

72. Ronaldo na klupi grize nokte, ima i dobar razlog za nervozu... Za to vrijeme, Vlašić se priprema za ulazak u igru.

? Glas naroda:

"Hrvatska igra bogovski." (Alen Hadžić)

"Bravo Ante, toooo!" (John Vlahović)

"Gvardiol - zvijer od igrača." (Josip Šaravanja)

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

70.

Bruno Fernandes izlazi iz igre, ulazi Pedro Neto.

69. Šteta! Peršić je vrhunski bzuacio prema Stanišiću, no vratar Costa je vršcima prstio dotaknuo loptu i spriječio našeg beka da zabije za 3:1.

68. Serija sjajnih šansi Portugala! Portiv je Vitinha potegnuo s distance, Šutalo je skrenuo tu loptu, a Livaković jedva uspio iščupati. Potom je uslijedio i udarac Diasa glavom iz blizine nakon ubačaja iz slobodnog udarca, no stoper Man. Cityja pogađa mrežu s vanjske strane.

67. ⇔

Petković ulazi, a izlazi Budimir.

65. Bruno je opasno potegnuo s 25 metara, sjevnulo je to pored vratnice, a bit će i novi korner za Portugal.

65. Bruno je opasno potegnuo s 25 metara, sjevnulo je to pored vratnice, a bit će i novi korner za Portugal.

64. Cancelo se našao u odličnoj šansi probivši se u kazneni prostor Vatrenih ispred Brozovića, ali netko od naših stopera otklonio mu je loptu s noge prije udarca. Komentator kaže da je to bio Pongračić, nama se čini da je Gvardiol... Kako bilo, korner za Portugal.

60. Semedo pokušava proći po desnoj strani, no ispred njega je zid u obliku Joška Gvardiola.

Nakon prijateljske utakmice protiv Turske 2020., a zatim i pogotka u kvalifikacijama protiv Armenije prošle godine, kojim nas je odveo na Euro, Ante Budimir upisao je treći pogodak za Vatrene, u svom 21. nastupu za hrvatsku reprezentaciju.

image

Ante Budimir

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

56.
GOOOOOOOOOOOOL!

Hrvatska ima 2:1, Budimir je strijelac! Pašalić je sjajno potegnuo s ruba kaznenog prostora, Costa i greda spriječili su golčinu Dalićevog aduta s klupe, a Budimir se prvi našao na odbijenoj lopti i vratio vodstvo Hrvatske!

53.

Mijenja sada i Dalić. U igru ulaze Luka Sučić, Mario Pašalić i Perišić, a izlaze Modrić, Majer i Kramarić.

image

Luka Modrić

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

53. Jota radi nove probleme, opasno je poslao nisku loptu prema Bernardu Silvi, no Livaković je pravovremeno izašao s linije i osvojio to dodavanje.

48. GOOOL!

Portugal je izjednačio preko Jote. Probili su domaćini po desnoj strani, Semedo je osvojio ključni dio prostora, Pongračić ga nije uspio stići, a Šutalo je ostavio Jotu samog u pokušaju da presiječe nisko dodavanje. U konačnici, napadač Liverpoola sam se našao pred polupraznim vratima i iz blizine zabio za izjednačenje. Odmah su proradili Martinezovi aduti s klupe...

46. ⇔ Četiri izmjene kod Portugala: Semedo, Leao, Jota i Cancelo ulaze, izlaze Dalot, Felix, Ramos i Mendes. Vatreni su u istom sastavu.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Prvi napad ima Portugal.

Tik pred kraj prvog dijela iz Pariza nam je stigla fantastična vijest. Mate Pavić osvojio je Roland Garros i kompletirao svoju Grand Slam kolekciju u parovima. Nadamo se da će Vatreni upotpuniti ovaj veliki sportski dan!

Više o Pavićevom trijumfu pročitajte OVDJE.

Dvojac s fotografije ukupno ima točno 80 godina. CR7 i notorni "kiropraktičar".

image

Pepe i Cristiano Ronaldo

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Ne da možemo biti zadovoljni, nego gotovo pa oduševljeni prvim poluvremenom. Lijepo je vidjeti da možemo dominirati protiv ovako jake momčadi, Portugal nije stvorio ni jednu gol-šansu izuzev one koju je spriječio Gvardiol. Istrčali smo nekoliko vrhunskih kontri, nedostajala je samo završnica ili konkretniji potez Kramarića... Zatvorene su sve rute prema Livakoviću, djelujemo kompaktno u obrani i organizirano u napadu, pritom Gvardiol radi vrhunski posao na obje strane terena. Lako je to moglo biti i više od 1:0... Nakon prvih 45 minuta možemo reći samo: Bravo, Vatreni!

image

Slavlje Modrićevog pogotka

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Cristiano Ronaldo s klupe srčano bodri svoje suigrače, no zasad to nema efekta.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Portugalski izbornik Martinez i Vitinha, koji je skrivio kazneni udarac, našli su se u nekakvoj raspravi s glavnim sucem Osmersom po izlasku s travnjaka. Očito ne misle da je trebao svirati kazneni udarac na Kovačiću.

"Život je bio kompliciran za Portugalce u prvom poluvremenu. Momčad je daleko od izjednačenja, ipak je puno bliže primanju drugog pogotka", piše na portugalskom portalu A Bola.

KRAJ PRVOG DIJELA

45+1. Evo nešto konkretno i od Portugalaca, Palhinha je proigrao Fernandesa kratkom prizemnom loptom, no veznjak Man. Uniteda, šutirajući iskosa, pogađa mrežu s pogrešne strane.

45. ? Igrat će se još najmanje minuta sučeva dodatka.

45. Dalot opet ubacuje s desne strane, a Šutalo spretno i sretno preusmjeruje loptu prema Livakoviću. Čini se da ju je dirao i Ramos, ali ne na željeni način.

42. Sjajna akcija Vatrenih! Majer je proigrao Gvardiola dugom loptom, naš bek imao je gomilu praznog prostora i odlučio dati povratnu za Kramarića, čiji udarac u bliži kut blokira Dias. U nastavku akcije Budimir je opasno šutirao glavom nakon ubačaja, ali neće lopta u okvir gola.

? Približavamo se kraju prvog dijela, vrijeme je za nekoliko vaših komentara.

"Naši zasad odlični, ali Joško je maestralan! Ima ga po cijelom terenu." (Stanislav Stanić)

"Samo nek je Kovačić živ i zdrav nakon onakvog pogibljenog starta za penal. ?" (Mario Salar)

"Moj prijedlog za Dalića, možeš Gvardiola staviti i na napadača!" (Arjan Emsiu)

39. ? U pokušaju da šutira nakon Kramarićevog dovanja, Budimir je žestoko startao na Inacija. Stoga dobiva i opomenu.

37. Šutalo je oteo loptu i osvojio nešto prostora, potom i dodao Majeru, koji opet ostavlja za Kramarića, a naša 'devetka' šutira s distance u blok. Mogla se ova kontra i bolje iskoristiti... Zatim je Portugal krenuo u protunapad, Silva je ubacio prema Felixu, ali neprecizan je Portugalac.

34. Kakvi potezi Gvardiola! Lažnjakom je izbacio Brunu Fernandesa iz igre, a onda lijevicom zapucao u bliži kut Coste, no izborio samo korner. I to je bila opasna šansa, Gvardiol je bio najviši u skoku nakon Modrićevog ubačaja, ali leti lopta preko gola. U svakom slučaju, Gvardiol je prvo ime dosadašnjeg dijela susreta!

33. Budimir je oduzeo loptu, krenuli smo u 4 na 4 kontru, Majer je osvojio dosta prostora u trku i ostavio za Kramarića, koji je zapucao s ruba kaznenog prostora i pogodio proed vratnice. Netko je to blokirao od domaćih, bit će korner!

33. Brozović je sjajno presjekao visoku loptu ispred Brune Fernandesa.

32. Bruno je poslao sjajnu dijagonalu prema Mendesu, koji prolazi Stanišića, ali ne i Šutala!

30. Vitinha je ubacio prema drugoj vratnici, najbliže je lopti bio Dias, no lopta je preletjela sve. Stoga, ispucavanje za Livakovića.

29. Portugal ima slobodni udarac iz izgledne pozicije za ubačaj. Pongračić ga je skrivio odgurnuvši Ramosa.

27. Kramarić je poslao Majeru na desnoj strani, on ostavlja za Stanišića, koji ubacuje prema Kramariću, a Dias izbija loptu u korner.

"Kakva opasnost! Kad god hrvatski igrač ima loptu, ona u samo nekoliko trenutaka stigne u portugalski kazneni prostor", stoji u tekstualnom prijenosu utakmice na portugalskom portalu A Bola.

Očito je da su Vatreni na otvaranju utakmice ozbiljno zabrinuli Portugalce...

Mali flashback na Beč 2008.

Nevjerojatno je da je prošlo već 16 godina...

26. Dalot je ubacio s desne strane, a Ramos pokušavao atraktivno - iz okreta - izazvati Livakovića. Uspio je primiriti loptu pored Pongračića, no loše ju je zahvatio u pokušaju voleja i prebacio vrata za nekoliko metara.

23. Lijepo je izgledao Modrićev pokušaj dugog dodavanja prema Budimiru, no spriječio je to Mendes. U nastavku je Portugal istrčao u kontru, a Modrić presjekao dodavanje u Livakovićev peterac.

21. Gvardiol još jednom odličan! Stvorio mu se prostor na lijevoj strani, utrčao je na dugu loptu i potom u kazneni prostor te desnicom zapucao u suprotni kut. Pogodio je Diasa, bit će korner za Vatrene.

20. Zatvorili smo sve rute prema Livakoviću! Portugalci neuspješno pokušavaju pronaći način da bi izbili pred našeg vratara, no dosad su to uspjeli samo jednom. I tada se Gvardiol "ukazao" u najboljem mogućem trenutku.

18. Nema opasnosti iz kornera, Majer je iznudio prekršaj prilikom skoka.

S tribina se već čuju prvi zvižduci na račun igre domaćina.

17. Odličan potez Gvardiola! Naš branič skinuo je svom klupskom suigraču Bernardu Silvi loptu s noge taman kad je Portugalac trebao zapucati izglednu šansu! Ovako će domaćini imati samo korner.

13. Nastavljamo izazivati vratara Costu! Majer je sada šutirao iskosa, no portugalski čuvar bio je spreman na opasan udarac.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

11. Nova prijetnja Modrića! Potegnuo je ljevicom s ruba kaznenog prostora nakon što je Inacio glavom otklonio Gvardiolov ubačaj, prohujalo je pored vratnice!

8. ⚽ GOOOOOOOOOOOOL!

Luka Modrić precizan je s bijele točke! Hrvatski kapetan potegnuo je u donji lijevi kut, pročitao je to Costa, ali lopta s putanjom u malu mrežu ne može se obraniti!

image

Luka Modrić

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

6. Vitinha je skrivio kazneni udarac na Kovačiću, očito je portugalski veznjak nagazio našeg napadača.

6. ⚠ KAZNENI UDARAC ZA HRVATSKU

Upitali smo vas za prognozu rezultata utakmice, ovo su tri najčešća rezultata:

1:2 za Hrvatsku (14%)

1:1 (7%)

2:2 (6%)

Gotovo polovica ispitanika (48%) smatra da će Hrvatska večeras pobijediti Portugal.

5. Zanimljivo je da se Kramarić u trenucima posjeda Hrvatske spušta na našu polovicu ne bi li olabavio visoki presing Portugalaca. Uloga je to kakvu ima i u Hoffenheimu. Dodajmo i da je maločas Stanišić pokušao u prodor po desnoj strani, a zaustavio ga je Mendes.

4. Evo prvog udarca prema vratima! Joao Felix potegnuo je s distance, a Pongračić uspješno blokirao.

3. Portugal je u nekoliko navrta mijenjao strane dugim loptama Dalota i Mendesa, no zasad nema prolaza prema Livakoviću. Vatreni se zasad brane u 4-5-1 formaciji s Budimirom kao najisutrenijim igračem.

1. Počinje utakmica, Hrvatska prva ima napad!

18.30 Dinamov bivši vratar Eduardo dos Reis Carvalho, koji je s Portugalom osvojio Europsko prvenstvo 2016., smatra da su Portugalci ponovo kandidati za naslov prvaka Europe.

Više pročitajte OVDJE.

? Evo što vi kažete na današnji sastav Vatrenih.

"Normalno da je Perišić na klupi. Njega ne treba provjeravati, a još manje opterećivati. Ako ga ne bude kad nam bude trebao, e to će biti problem." (Branko Vasiljević)

"Opet igramo bez pravog desnog i pravog lijevog krila, a to što se gura Gvardiola na lijevog beka nema smisla jer je bolji kao stoper. Ali nema veze, ova tekma je samo trening." (Vladimir Glibušić)

"Erlić je doktor za Šutala i Pongračića." (Šime Orlović)

"Sretno, samo da se nitko ne ozlijedi." (Sandra Potočnjak)

17.57 Josip Šutalo i Borna Sosa nerijetko su tijekom prošle sezone bili prvi na meti kritika zbog loših izvedbi u Ajaxu.

O tome smo razgovarali s bivšim nogometašem Dinama Željkom Petrovićem, koji je cijele sezone pratio igre Šutala i Sose. Tekst pročitajte OVDJE.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Osim napada s kakvim nikada nismo igrali u startnoj postavi, Dalić je napravio još šest izmjena u odnosu na ogled sa Sjevernom Makedonijom.

► Stoperski duo Vida-Erlić zamijenjen je kombinacijom Šutalo-Pongračić

► Gvardiol na lijevom beku umjesto Sose

► Stanišić na desnom beku umjesto Juranovića

► Modrić i Brozović uletjeli su umjesto Baturine i Perišića, pa Kramarić ne mora u ofenzivni dio veznog reda

Otkriva li naš izbornik karte za Euro?

17.40 Stigli su sastavi Hrvatske! Petković i Perišić su na klupi, u centru napada je Budimir, a na krilima Majer i Kramarić. U ostalim redovima nema iznenađenja izuzev Pongračića, koji je dobio šansu ispred Erlića i Vide.

image

Ante Budimir

DAMIR SKOMRLJ Cropix

17.34 Utakmica se igra na Nacionalnom stadionu u Oeirasu, a zanimljivo, na tom se zdanju 1955. odigrala prva utakmica u povijesti Kupa prvaka, današnje Lige prvaka. Snage su tada odmjerili lisabonski Sporting i Partizan, završilo je 3:3.

17.30 A Bola je objavila sastav Portugala. Jota i Rafael Leão ostaju na klupi, napadački trio čine Bernardo Silva - João Felix - Gonçalo Ramos. No ne treba nas iznenaditi ako će Ramos u vrh napada, a Felix na krilo.

Pogled u svlačionicu Vatrenih.

17.10 Sedam odigranih utakmica, jedan remi i šest poraza - učinak je to Vatrenih protiv portugalske reprezentacije kroz povijest. Od prvog dvoboja u skupini na Euru 1996., u kojemu je Hrvatska poražena 0:3, preko ispadanja u drami produžetaka na europskoj smotri 2016., pa sve do zadnjeg dvoboja na Poljudu u Ligi nacija, kojega je Ronaldova družina pobijedila s 3:2.

Hrvatska je poraz uspjela izbjeći samo u prijateljskoj utakmici u rujnu 2018., kada je bilo 1:1, a strijelci su bili Ivan Perišić i Pepe.

image

Zadnji sudar Hrvatske i Portugala, na Poljudu 2020.

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

17.00 Što bez Ronalda? Portugal kao opcije u 'špici' ima Dioga Jotu, inače krilnog napadača, no sposobnog za igru na gotovo svim dijelovima protivničke polovice. Druga mogućnost je Goncalo Ramos, koji je uzeo poziciju Ronaldu i tijekom nekih utakmica na SP-u u Katru.

image

Diogo Jota

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

16.48 "Portugal dočekuje Hrvatsku, to je najkompliciraniji suparnik u dosadašnjoj eri Roberta Martíneza", naslov je na portugalskom portalu A Bola, koji ističe da za njihovu reprezentaciju danas slijedi prvi pravi test pod novim izbornikom. Španjolski stručnjak momčad je preuzeo prije godinu dana, a dosad je odradio 13 utakmica, ali sve su to bili kvalifikacijski izazovi i prijateljske utakmice protiv nešto slabijih suparnika.

image

Roberto Martínez i Cristiano Ronaldo

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Vatreni su odradili trening na Nacionalnom stadionu na kojem će se igrati utakmica.

16.37 Utakmica se igra u Oeirasu, gradu koji je od Lisabona udaljen 20-ak kilometara. Vrijeme će tijekom utakmice biti poluoblačno, s ugodnih 19 stupnjeva.

image
SN

16:23 Dok čekamo sastave, OVDJE možete vidjeti pregled svih dosadašnjih generalki Hrvatske uoči velikih natjecanja.

Lijep pozdrav, dragi čitatelji!

Pred nama je druga i posljednja generakla Hrvatske uoči Eura, današnji protivnik Portugal trebao bi "glumiti" Španjolsku. Predviđamo Vatrene u najjačem sastavu, no još ćemo malo pričekati do službenog zapisnika.

image

Martin Erlić, Luka Modrić, Mateo Kovačić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Najavu piše: Dražen Krušelj

Momčad od milijardu eura i Murphyjev zakon čekaju hrvatsku reprezentaciju na subotnjoj generalnoj probi za Euro 2024. Posljednjeg suparnika uoči otvaranja turnira "vatreni" su pronašli u Portugalu, koji nije samo enormno skupa momčad krcata talentom, nego i crna mačka hrvatskim nogometašima još od prvog međusobnog dvoboja 1996. godine na Europskom prvenstvu u Engleskoj (0-3 u Nottinghamu).

Unatoč bagatelnoj cijeni Cristiana Ronalda, čija se vrijednost srozala do granice od 15 milijuna, Portugal je u Transfermarktovim procjenama i dalje reprezentacija od milijardu eura. U leđa gleda samo rijetkim velesilama poput Engleske, Francuske i Brazila, a u retrovizoru odmjerava za nijansu jeftinije sastave poput Argentine, Španjolske i Njemačke. I nakon medalja sa Svjetskih prvenstava, začinjenih finalom Lige nacija, nogometaši Zlatka Dalića ovdje su oglašeni kao na sniženju: Hrvatska je procijenjena na "samo" 330 milijun.

Ako se pod dojmom ove informacije cinik u vama slučajno pita što bi ovdje moglo poći po zlu, onaj Murphy iz prve rečenice šapuće - vjerojatno sve. Jer, u sedam dosadašnjih sudara s Portugalom score "vatrenih" je do te mjere depresivan - šest poraza i jedan remi - da graniči s kompleksom niže vrijednosti. Portugal se pokazao kao kriptonit čak i za Luku Modrića, Supermana sa šest osvojenih Liga prvaka u vitrinama čija bi snaga iznenada okopnjela kada bi s druge strane istrčali Ronaldo i Bernardo, poneki Joao, a onda još i Pepe kao trokrilni ormar od stopera.

Dogodilo se da Hrvatska u prva četiri sudara s Portugalcima nije postigla ni pogodak. To je prokletstvo s dnevnog reda skinuto tek u rujnu 2018. kada je Ivan Perišić u dosad jedinom remiju (1-1) napokon u Algarveu pospremio loptu u mrežu, ali se poslije klatno ponovno prevalilo na stranu Portugalaca i iz sljedeće dvije utakmice oni su izašli kao pobjednici (4-1, 3-2).

Što treba očekivati od meča u predgrađu Lisabona, na Nacionalnom stadionu sagrađenom još 40-ih godina? Iako pozornica izmišljena za veterane, najrazvikaniji "oldtimer" svjetskog nogometa u subotu neće izlaziti iz garaže. Portugalski mediji, naime, u najavama dvoboja donose vijest da se Cristiano Ronaldo tek pridružio reprezentaciji i da će prvo zagrijavanje za Euro odraditi tek u utorak kada je Portugal zakazao posljednju provjeru protiv Republike Irske.

Roberto Martinez je, ispada, protiv Hrvatske raspisao pozivni natječaj za napadače iz drugog plana. Premda u rosteru čuva dragulje od 90 milijuna kao što je Rafael Leão i strijelce Barcelone (Joao Felix) ili Liverpoola (Diogo Jota), stvarnost kaže da je 50-godišnji izbornik najpouzdanijeg strijelca na kraju pronašao u veznom redu. Kao i u Manchester Unitedu za koji je postigao 79 golova, Bruno Fernandes briljantnu golgetersku statistiku glanca i u dresu nacionalne momčadi. Učinkom od 22 pogotka u 65 nastupa zakoračio je u klub desetorice najefikasnijih strijelaca u povijesti reprezentacije i još sedam golova dijeli ga od Nuna Gomesa koji drži peto mjesto.
Borba za desni bok

Koji su Dalićevi prioriteti? Hrvatski izbornik bio bi zadovoljan kada bi, za promjenu, zadržao Portugalce na distanci i izbalansirao kontrolu i posjed lopte. To podrazumijeva malo oprezniji plan u kojem njegovi najopasniji strijelci, poput Ante Budimira i Brune Petkovića, na minutažu trebaju računati tek u drugom poluvremenu, dok bi utakmicu kao lažna devetka otvorio Andrej Kramarić. Portugal će predstavljati i dosad najznačajniji test za Ivana Perišića na putu do potpunog oporavka.

Već u posljednjim kolima SHNL-a krilni je napadač pokazao da u duele ulazi bez kompleksa, da bi se u ponedjeljak na Rujevici protiv Sjeverne Makedonije bacao na glavu poput kamikaze. Moral i tjelesna sprema očito nisu u pitanju, preostaje glancanje finih detalja i povratak u top-formu. Dalić će tijekom dvoboja rješavati i određene taktičke dvojbe. Nije tajna da je u njegovu mandatu Josip Juranović izrastao u nezamjenjivog desnog beka, ali nakon spektakularne klupske sezone javnost očekuje da Josip Stanišić bude nagrađen značajnijom minutažom, a možda i mjestom startera. Na vagi će biti i stoperske pozicije jer Domagoj Vida i Marin Pongračić napadaju pozicije tandema Šutalo - Erlić. Saznat ćemo i u kakvoj je formi Marcelo Brozović, koji je u Saudijskoj Arabiji prošle sezone spustio nogu s gasa, ali je za reprezentaciju redovito igrao u velikoj formi.

Linker
24. rujan 2024 10:10