ANTE CIZMIC Cropix
OPTIMALNI TREQUARTISTA

Vatreni u izvrsnoj formi: Htjeli su ga prodati po visokoj cijeni, a sad se vratio na ‘tvorničke postavke‘

Prošao je fazu kada nije bio prvom panu i transfer se činio kao realna opcija
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. veljača 2024. 08:22

Najbolji nogomet Marija Pašalića vezan je za trenera Giampiera Gasperinija. Otkako je stigao u Atalantu Pašalić je iskoračio u svojoj ne baš jednostavnoj karijeri. Kupljen vrlo rano od Chelseaja 2014., splitski je profesionalac ušao u seriju posudbi. Epizoda u Španjolskoj, pa Francuskoj, pa Italiji, pa Rusiji, da bi potom dospio u klub gdje su mu najviše vjerovali.

Atalanta je i zbog trenera Gasperinija bila bingo za Marija Pašalića, vrlo korisnog igrača, koji može igrati na više pozicija sredine i napadačke linije, ali koji nije imao neku "glamur priču" koja bi ga prethodno zadržala duže na jednom mjestu.

image

Mario Pašalić

Michele Maraviglia/zuma Press/profimedia

U Bergamu je, od 2018. godine, Pašalić prvo izborio povjerenje trenera, a onda i kluba koji je odlučio investirati 15 milijuna eura u njegovu odštetu. Nije čudno da je Gasperini stekao veliko povjerenja u njega. Pašalić je igrač kolektiva, iznimno je taktički discipliniran, ne teži samoisticanju, a svojim performansama (ulaz u završnicu i efikasnost pred golom) stjecao je velike kredite u Atalanti.

Kao i uvijek kod Gasperinija, čiji je nogomet iznimno fizički zahtjevan i koji je sklon promjenama igrača, tražeći uvijek novu mladenačku energiju, tako je i Pašalić došao u fazu kada nije bio u prvom planu. Atalanta je kao klub procijenila da je to igrač kojeg je najbolje prodati dok još ima visoku cijenu. Pašalić ima 29 godina, ugovor mu istječe u lipnju 2025., te je realno izgledalo da će biti prodan, ako ne u ljeto prošle, onda svakako u siječnju ove godine. Pašalić, međutim, nije promijenio sredinu. Ostao je u Bergamu i dojam je, rasterećen pritiska transfera, barem do ljeta, potpuno se opustio u igri. I što je važno, Gasperini, koji ga je do sada u 24 kola Serie A koristio tek 11 puta kao startera, primijetio je da je Pašalić u velikoj formi.

image

Mario Pašalić

Jonathan Moscrop/zuma Press/profimedia

U posljednjih 7 utakmica Atalanta je upisala 6 pobjeda i remi. U posljednje tri utakmice Pašalić je startao u postavi i potvrđuje odličnu formu golovima (2), asistencijom (1) i nadasve dobrom igrom. Protiv Lazija (79‘), Genoe i Sassuola (po 90 minuta) Gasperini je dao puno povjerenje Pašaliću, koji se vratio "tvorničkim postavkama" u Atalanti.

Uz golove (49 u 231 utakmici) i asistencije (31), Pašalić predstavlja optimalnog trequartistu (ofenzivni vezni) Gasperinijeve filozofije igre. Hoće li mu Atalanta možda produžiti ugovor ili će prodaja uslijediti na ljeto, vidjet će se, ali Pašalić svojom igrom pokazuje da je potpuno sazrio kao igrač.

Linker
08. svibanj 2024 02:46