Roberto Martinez

 JOHN THYS Afp
PISMO IZBORNIKA

‘Nedostaje nam samo ta mala pobjeda nad Hrvatskom! Manji su od nas, lošije plasirani kod Fife...‘

Roberto Martinez, izbornik, napisao je pismo Robertu Martinezu, tehničkom direktoru Belgije
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. studeni 2022. 23:03

Belgijski izbornik Roberto Martinez uoči okršaja njegove reprezentacije protiv Hrvatske u posljednjem kolu grupne faze Svjetskog prvenstva odlučio se na pomalo neobičan potez. Napisao je pismo - samom sebi. I to potpuno otvoreno... U njemu je progovorio o prošlosti s Belgijom, ali i o utakmici s Hrvatskom. Točnije, pismo je napisao Roberto Martinez, izbornik Belgije - Robertu Martinezu, tehničkom direktoru Saveza. Jasno, radi se o istoj osobi.

Dragi gospodine Martinez, tehnički direktore Kraljevskog Belgijskog nogometnog saveza

Kao što smo dogovorili kod naše zadnje obnove ugovorne obveze, ovim Vas pismom obavještavam o evaluaciji moje izvedbe na Svjetskom prvenstvu u Kataru. To je moj treći veliki turnir s ovom organizacijom, a složit ćete se, naši rezultati u prethodnih šest godina bili su ništa manje no - impresivni. Ne samo da naša Belgija igra završnicu nekog velikog natjecanja peti put zaredom, što je već samo po sebi nezabilježen uspjeh u našoj povijesti, već je opet u igri za prolazak u nokaut-rundu. Jedna mala, jednostavna pobjeda protiv Hrvatske, zemlje s manje stanovnika i lošije plasirane na FIFA rang-listi od nas bit će dovoljna - napisao je Martinez na početku pisma.

Već sam vam objasnio u prethodnom pismu kako mi je, s lukavim planom, pošlo za rukom uzdignuti Belgiju do prvog mjesta na FIFA-ljestvici i kako smo tamo ostali više od tri godine. Sada bih volio istaknuti ključne točke novog plana za Vas. Više utakmica s najjačim reprezentacijama, maksimalni fokus na velika natjecanja i jednako takvo usmjeravanje na naše mlade igrače.

image
VIRGINIE LEFOUR Belga Via Afp

Dobro, teoretski, Belgija još može ispasti iz drugog kruga na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. No, ne bih sve skupa sada zamarao kompliciranim aritmetičkim modelima po kojima i Belgija i Hrvatska mogu ispasti. To su stvari na koje ni Vi, kao tehnički direktor, niti ja kao izbornik ne možemo izravno utjecati.

Ne možemo utjecati niti na to da naša momčad na jednoj te istoj utakmici primi dva gotovo identična pogotka. Može li on ući u teren da bi spriječio to? Ne može! Izbornik može samo planirati program treninga i postaviti 11 imena na taktičku ploču te napraviti pokoju zamjenu na samoj utakmici. Na taj način može osigurati dugotrajan uspjeh. Nažalost, mediji imaju lošu naviku pa gledaju samo na jednu utakmicu, ne osvrćući se pritom ni na što prije toga. Samim time, mediji ne shvaćaju da se neki igrači mogu zamijeniti zbog toga da se sačuvaju za neku sljedeću utakmicu...

Ovo Svjetsko prvenstvo već je žrtva samog sebe. Činjenica da se naši igrači moraju baviti trivijalnim stvarima poput zaštite ljudskih prava za vrijeme turnira perfektno ga oslikava - napisao je Martinez izbornik Martinezu tehničkom direktoru.

U samoj završnici pisma osvrnuo se i na recentna događanja u belgijskoj svlačionici.

- Nema prašine u zraku. Samo pokoji oblak koji se pomaknuo malo bliže nama ovdje u pustinji. Da, neke riječi pale su u svlačionici, ali ne, to ne znači da se ja ponašam ikako drugačije no što sam to činio svih prethodnih godina. Čim moj posao u Kataru završi, radujem se brzom produžetku ugovora, a na što mi je Vaš šef, predsjednik Kraljevskog nogometnog saveza, skrenuo pozornost proteklog tjedna.

U iščekivanju tog sretnog trenutka, s istim žarom u očima, kako ste već i navikli, nastavljam dalje i pripremam se za povratak u svoju Belgiju i svoj rodni Waterloo.

S poštovanjem,

Roberto Martinez Montoliu, izbornik.


"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
26. travanj 2024 00:47