Hakim Ziyech

 FADEL SENNA Afp
KOLEGA U GOSTIMA

‘Njemu tepaju da je marokanski Messi, ali ja od njega dosad nisam ništa vidio! Bit će 2:1 za Hrvatsku‘

Iskusni novinar L‘Equipea Herve Penot iz Katara o prvom suparniku Hrvatske na SP-u
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. studeni 2022. 07:20

Stručnjaka za Marokance pronašli smo u Kataru. Herve Penot, 55-godišnji novinar koji dugi niz godina za ugledni francuski L’Equipe prati afrički nogomet, na poprištu je 22. SP-a. Što nam iskusni francuski kolega može otkriti o Lavovima Atlasa uoči dvoboja s Hrvatskom?

- Otpadanje Aminea Harita, interesantnog igrača Marseillea, definitivno je udarac za Maroko. Početkom godine nisu se proslavili na Afričkom kupu nacija, ali sad imaju velika očekivanja u Kataru - objašnjava Penot i nastavlja:

- Mlada su reprezentacija, u odnosu na Rusiju 2018. više nema proslavljenih reprezentativaca Benatije, Belhande, Boussoufe, Nordina Amrabata...

Je li Maroko napravio kvalitativni pomak nakon otkaza Vahidu Halilhodžiću i angažiranja Walida Regraguija za njegovog nasljednika?

- Ne možemo o tome još ozbiljno pričati, jer ni tri mjeseca nisu prošla otkako je on preuzeo kormilo. Sigurno mu je prednost što je domaći trener i poznaje mentalitet igrača, pomoći će mu i što je u Kataru već radio kao klupski trener, no ima i veliki hendikep. Bez obzira što mu je 47 godina, Regragui nema nikakvo iskustvo vođenja momčadi na ovakvoj razini. Hrvatska ima bolje igrače, ima veće iskustvo i samopouzdanje, ali i izbornik je sigurno njena prednost u dvoboju s Marokom. Prognoziram 2:1 pobjedu Hrvatske, no to je nogomet, sve je moguće...

image

Hakim Ziyech

JOSEP LAGO Afp

Penot je za SN analizirao marokansku momčad.

- Bono je jedan od najboljih vratara u španjolskoj La Ligi, ali cijela je obrana odlična, od Hakimija iz PSG-a desno, Mazraouija iz Bayerna, desnog beka koji će vjerojatno igrati lijevog, kapetana Saissa iz Bešiktaša i Aguerda iz West Hama. Teško ih je probiti, vjerujem da neće na SP-u primiti puno golova. Desna strana s Hakimijem i Ziyechom trebala bi im biti najjača ofenzivna snaga, centarfor En Nesyri malo igra u Sevillu, a Boufal iz Angersa je zanimljiv, ali često i previše sebičan - kaže francuski kolega i naglašava:

- Hrvatska mora biti oprezna, mogu Marokanci zaprijetiti, a ključna će biti bitka za sredinu terena. Iako imaju Sofyana Amrabata, koji je odličan igrač, veza je slabiji dio marokanske reprezentacije i ako ih tu nadigrate, a s obzirom na igrače koje Hrvatska ima na tim pozicijama tako bi i trebalo biti, otvorit ćete si put do pobjede.

Hakim Ziyech je posebna priča, igrač s nadimkom Marokanski Messi...

- Je je, brojni ga navijači Maroka dižu u nebesa, tepaju mu da je njihov Messi, ali moram priznati da ja, a dugo ga pratim, takvu razinu od njega još nisam uspio vidjeti. Ni blizu. Uvjerljivo je najveći talent u reprezentaciji, ali, realno, za nju još ništa nije odigrao. Ne igra ni u Chelseaju, a pritisak je ogroman, svi od njega očekuju da povede Maroko do velikog uspjeha. Bit će jako motiviran zbog toga, no vrlo je upitno što je u stanju učiniti. Zbog njega je Halilhodžić morao otići, vidjet ćemo hoće li se to pokazati kao pametan potez - zaključio je Penot.

Maroko najbolji u Africi? Ma kakvi, Senegal je puno bolji

Je li Maroko najbolja afrička reprezentacija u Kataru?

- Ma kakvi, Senegal je puno bolja momčad, a i Gana je vjerojatno kvalitetnija. Marokancima fali fizička snaga, fali im iskustva, fali im, isto tako, i malo talenta. Mislim da će im ova skupina ipak biti preteška za proći, ali neću se zaletavati, vidjet ćemo. Činjenica je da će Maroko imati ogromnu podršku s tribina, a ovo je ionako posebno prvenstvo za muslimanske države, koje se sve u Kataru na neki način osjećaju kao domaćini. Imaju poseban motiv i to može biti važan faktor.

ZIYECHOVI KLUBOVI

Ajax Amsterdam

165 utakmica/49 golova

Chelsea

92 utakmice/14 golova

Twente Enschede

76 utakmica/34 gola

Heerenveen

46 utakmica/13 golova

Linker
26. travanj 2024 13:36