MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA Martin Rickett/pa Images/profimedia
BIT ĆE TEŠKO

Počelo je s Marokom, završit će s Marokom! Vatrene čeka žestoka borba s najugodnijim iznenađenjem prvenstva

U borbi za broncu na SP, Hrvatskoj će se u subotu u 16 sati sučeliti Maroko
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. prosinac 2022. 22:00

Počelo je s Marokom, završit će s Marokom! U okršaju za treće mjesto i brončano odličje na SP, naime, naša će reprezentacija u subotu u 16 sati igrati protiv ove afričke selekcije. Startna utakmica u skupini okončana je remijem bez pogodaka, vidjet ćemo što će donijeti subotnje popodne...

Maroko je definitivno najugodnije iznenađenje ovoga natjecanja, prva je to afrička momčad koja je izborila plasman u polufinale SP. I posve su zasluženo Marokanci došli među četiri najbolje momčadi na svijetu. Na svom su se putu u skupini obračunali s drugom reprezentacijom na rang-listi FIFA-e (Belgija, 2:0), svladali su i Kanadu 2:1. A onda je u osmini finala "pala" i Španjolska (sedma na rang-listi FIFA-e) nakon izvođenja 11-eraca (3:0), da bi u četvrtfinalu Maroko eliminirao Portugal (1:0), devetu momčad na FIFA-inoj ljestvici. No, Francuska je u polufinalu ipak bila prejaka (0:2), iako su Marokanci pružili žestok otpor...

image
OZAN KOSE Afp

Maroko je u Katru, baš kao i Grčka na Euru u Portugalu 2004. godine, iznenadio discipliniranom, gotovo do savršenstva organiziranom obranom. Do dvoboja s Francuskom, ova je momčad, naime, inkasirala samo jedan pogodak na pet utakmica (uključujući i 11-erce protiv Španjolske!), a i to je bio autogol Aguerda u dvoboju s Kanadom.

Izbornik Walid Regragui naslijedio je na klupi Vahida Halilhodžića, koji je odveo Marokance kroz kvalifikacije u Katar. I vratio je Regragui u momčad najveće zvijezde, napadača Ziyecha (Chelsea) i lijevog braniča Mazraouija (Bayern), koji su bili u svađi s Halilhodžićem. Stvoreno je odlično ozračje u svlačionici tijekom SP, a uz spomenutu dvojicu igrača, kvalitativno odskaču vratar Bono (Sevilla), te desni branič Hakimi (PSG), zatim veznjaci Ounahi (Angers) i Amrabat (Fiorentina), kao i napadač Boufal (Angers).

Bit će to neprijeporno žestoka borba za broncu s neugodnom afričkom momčadi, s kojom je Hrvatska, osim u Katru, igrala na turniru Kupu kralja Hasana II. u Casablanci u prosincu 1996. godine.

Naša je nacionalna vrsta tada pobijedila 7:6 (2:2) nakon izvođenja 11-eraca...



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Za nas je finale u subotu". Tim je riječima Nikola Jurčević istaknuo važnost utakmice za treće mjesto na SP-u koje će Hrvatska igrati u subotu. Jurčević je i analizirao sve događaje s utakmice protiv Argentine, a što je rekao o greškama koje su Vatreni radili pogledajte u Mundocastu:

Linker
19. svibanj 2024 11:39