Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
POD SVJETLIMA REFLEKTORA

TOP 10 CRO TRENERA U INOZEMSTVU Bilić blista, pod najvećim pritiskom je Kovač, a nama potpuno nepoznati varaždinski trener ima najtužniju perspektivu

TOP 10 HR TRENERA U INOZEMSTVU Kako su hrvatski stručnjaci u svijetu otvorili ovu sezonu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 31. listopad 2019. 09:37

Još uoči sezone s velikim smo zadovoljstvom pisali kako hrvatski treneri u Europi nikada nisu bili cjenjeniji. Dugo godina mogli smo samo sanjati trenera u nekoj od liga Petice, a sada nas predstavljaju čak četvorica, uz to što imamo i trenera u Championshipu, koji je po mnogim parametrima uvjerljivo šesta liga svijeta. Kako već ulazimo u studeni, tako možemo reći da imamo i solidnu podlogu za ocjenjivanje učinka tih trenera u inozemstvu, jer većina je u punom pogonu još od kolovoza. A odličan je podatak da još uvijek nitko od onih koji rade vani nije smijenjen, što je samo po sebi pokazatelj da su njihovi poslodavci zadoovljni s onim što im na klupi donose hrvatski stručnjaci. Mi smo se pak odlučili za analizu deset trenera, jer točno toliko ih radi u klubovima koji su dio ozbiljnih liga.

Velika pozornica

Naravno da je Niko Kovač na daleko najvećoj pozornici, jer Bayern ide u red deset najvećih klubova svijeta. Kada je Kovač prošle sezone stigao u München, mnogi su ga dočekali s velikom skepsom, a posebno je neobično bilo slušati neke Bayernove legende, koji su čak i javno izražavali nezadovoljstvo s Kovačevim načinom rada. Međutim, Kovač je na koncu suvereno osvojio i prvenstvo i kup pa su mnogi od njih utihnuli. Ove je sezone pod značajno manjim pritiskom, iako u njemačkim medijima svako malo možete pronaći članak u kojem tvrde da čelni ljudi bavarskog giganta još uvijek nisu uvjereni da je Kovač pravo rješenje te da neki od njih i dalje samo čekaju Nikin krivi korak. U Ligi prvaka taj se korak ne nazire, ali zato u prvenstvu im bodovni učinak daje određene argumente, jer Bayernovih 18 bodova u devet kola ne zvuče impresivno.

SN

Dok Kovačev status varira, Slaven Bilić doslovno uživa na klupi WBA. Momčad koja je vodeća u Championshipu uvijek zaslužuje respekt nogometnog svijeta, a nekadašnji hrvatski izbornik ionako već godinama ima odličan medijski status, poglavito u Engleskoj. Na Otoku jako vole trenere s karizmom, stavom, te spremnošću na šalu, a Bilić svega toga ima u izobilju. S druge strane, Championship traje maratonskih 46 kola i Bilića čeka jako duga i naporna plovidba do trenutka u kojem bi WBA mogao doploviti do Premiershipa.

Preostala hrvatska trenerska trojka u velikim ligama razmišlja o tome kako što bezbolnije osigurati prvoligaški status. Možda je najrealnije reći da su Čović u Herthi, Tudor u Udineseu i Ivan Jurić u Veroni za sada na sličnoj razini. Momčadi im izgledaju stabilno - Tudorov potop od Atalante ćemo uzeti kao loš dan - te nema razloga da se bilo tko od njih osjeća nelagodno na klupi. To je posebno važno za Antu Čovića koji je debitant u ulozi trenera prve momčadi pa mu je mir iznimno bitan dok prikuplja trenerska iskustva.

Sliškovićeva sjena

S posebnim zanimanjem pratimo i rad Ivana Leke u Al-Ainu. Mladi Splićanin napravio je velike stvari kao trener Club Bruggea, a onda nije mogao odoljeti bogatom zovu iz Ujedinjenih arapskih emirata. U posljednjem kolu slavio je kao gost 7:1, što će mu sigurno donijeti velike poene na vrućem arapskom pijesku. Zoran Zekić u Moldaviji već godinama uživa veliki ugled, a dvostruka kruna samo će ga učvrstiti. Hari Vukas se još muči u ulozi nasljednika Blaža Sliškovića u Mostaru, a Željko Kopić se nakon Hajduka dobro snašao na Cipru, u Pafosu u kojem u prosjeku trener ne traje duže od tri mjeseca. A Kopić je tamo već godinu dana...

Najtužniju perspektivu svakako ima Nikola Jaroš, mladi i nama potpuno nepoznati varaždinski trener koji se uhvatio teške misije u spašavanju Rudara iz Velenja. Za sada ni njemu ne ide...

Niko Kovač

(48, Bayern)

UČINAK U PRVENSTVU (2)

9 5 3 1 24:11 18

UČINAK U LIGI PRVAKA (1)

3 3 0 0 13:4 9

Vrijednost momčadi 883 (1)

Naravno, osvajanje prvenstva se podrazumijeva, a sve ispod četvrtfinala Lige prvaka smatrat će se neuspjehom.

Ante Čović

(44, Hertha)

UČINAK U PRVENSTVU (11)

9 3 2 4 15:16 11

Vrijednost momčadi 222,7(8)

Recimo da na kraju sezone ostane na 11. poziciji u klubu će sigurno biti zadovoljni, jer od Čovića se traži sezona bez puno stresova po pitanju ostanka u ligi.

Igor Tudor

(41, Udinese)

UČINAK U PRVENSTVU (13)

9 3 1 5 5:13 10

Vrijednost momčadi 147,5 (14)

Deset bodova u devet kola učinak su koji sigurno zadovoljava gazde Udinesea, koji se već godinama grčevito bori za ostanak u Serie A.

Ivan Jurić

(44, Verona)

UČINAK U PRVENSTVU (13)

9 2 3 4 6:8 9

Vrijednost momčadi 53,1 (19)

Jurićeva momčad po vrijednosti na Transfermarktu zauzima pretposljednje mjesto u ligi, stoga je aktualni plasman sasvim dobar.

Slaven Bilić

(51, WBA)

UČINAK U PRVENSTVU (1)

14 7 6 1 26:17 27

Vrijednost momčadi 85,2 (5)

Bilićev zadatak bio je ugurati WBA među šest momčadi, što bi značilo da će minimalno u kvalifikacije za Premier league. Sadašnje prvo mjesto je fantastičan doseg.

Željko Kopić

(42, Pafos)

UČINAK U PRVENSTVU (8)

7 2 2 3 8:11 8

Vrijednost momčadi 12,25 (3)

Gazda Pafosa je dosta nemiran tip vlasnika koji često mijenja trenere. Kopić je već dosta dugo tamo, ali za mirnu jesen trebat će mu nešto bolji rezultati.

Zoran Zekić

(45, Šerif)

UČINAK U PRVENSTVU (1)

26 21 3 2 56:8 66

Vrijednost momčadi 10,3 (1)

Zekić je već osigurao naslov prvaka, osvojio je i Kup, a pravi ispiti čekaju ga na ljeto u europskim kupovima.

Ivan Leko

(41, Al-Ain)

UČINAK U PRVENSTVU (2)

5 4 0 1 17:8 12

Vrijednost momčadi 13,4 (6)

Leko je došao osvojiti naslov prvaka u Emiratima, sve ispod toga bit će podbačaj, iako nema najvrednije igrače u ligi.

Hari Vukas

(47, Zrinjski)

UČINAK U PRVENSTVU (6)

14 7 2 5 19:8 23

Vrijednost momčadi 7,2 (2)

Pobjeda u derbiju protiv Željezničara ostavila ga je na klupi, ali u nastavku prvenstva morat će bolje igrati.

Nikola Jaroš

(41, Rudar)

UČINAK U PRVENSTVU (10)

15 0 5 10 14:40 5

Vrijednost momčadi 4,7 (4)

Jaroš ovu momčad vodi u zadnjih šest kola i ima samo jedan bod. Deveti na ljestvici bježi im deset bodova, tako da malo tko vidi put do spasa.

Linker
27. ožujak 2024 21:20