RONALD GORSIC Cropix
LISTA ODLAZAKA SVE DUŽA

Bliži se Dinamov ‘Dan D‘: Jakirović bi mogao ostati bez dva najbolja, nenadoknadiva igrača!

Popis onih koji više nisu ili neće biti u plavom domu je golem, dok je lista onih koji su došli iznimno sitan
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. srpanj 2024. 08:12

Ovom tekstu s Dinamovih austrijskih priprema mogli bismo staviti naslov "Što ako...?" Da, stvarno, kako će Jakirović posložiti momčad ako iz Dinama odu Bruno Petković i Martin Baturina?

Približava se taj 15. srpnja kad istječe rok za aktivaciju one klauzule od 2,5 milijuna eura kad je Petković u pitanju. I svakim danom kako se bliži taj rok s raznih nam strana stižu informacije da je Petković sve bliže odlasku, da bi ga mogli ispratiti i mahnuti na pozdrav baš iz Bad Radkersburga. Istina, nema još niti jedne konkretne vijesti, ali znate onu, gdje ima dima, ima i vatre.

Također, dolaze u eter i priče da će uskoro i Martin Baturina dobiti ponudu koja se ne može odbiti. Neki će kazati da Dinamo upravo zbog tog razloga i nije prodao još jednog veznjaka, Petra Sučića u Como. I, budimo realni, konačna ponuda za Sučića od 7 + 1 milijun eura + 20 posto od budućeg transfera izgleda jako dobro. Pa, mogli bismo kazati i - odlično. Stoga, kad se radi o Sučiću, nećemo još zaključiti da ga Dinamo na kraju neće prodati.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Ovoga trenutka trener Sergej Jakirović nije niti na nebu, niti na zemlji. Čovjek je u situaciji kad uopće ne zna s kakvom će momčadi startati i iduću sezonu. Zamislite ako stvarno odu Petković i mladi Baturina? Ostao bi bez dva hrvatska reprezentativca, dva, budimo objektivni, najbolja igrača momčadi. Istina, ima Jakirović iskustva s odlascima najboljih vedeta. Ostao je Dinamo bez Livakovića, Josipa Šutala i Ivanušeca, pa je opet svima pokazao "frišku figu" i uzeo dvostruku krunu. Međutim, sve ima svoje granice. Ne može se baš uvijek kretati ispočetka.

Dug popis odlazaka

Sve nas zapravo najviše zanima koga će Dinamo dovesti ovog ljetnog mercata osim Marka Pjace i Raula Torrentea jer, podsjetimo, popis onih koji su već otišli je mnogo duži. Nema više Bulata, Boška Šutala, Kaneka, Vidovića, transfer Špikića u MLS samo što se nije ostvario, blizu odlaska je i Fran Brodić, koji bi također mogao preko oceana u SAD, možda ode i Dino Perić, koji ima problema zbog ozljede i u drugom je planu. Popis onih koji više nisu ili neće biti u plavom domu duži je od anakonde. A onaj ulazni je kratak poput zidnog guštera.

Ima, naravno, logike u tome. Dinamo ne može i neće plaćati velike ulazne transfere. Ne želi se ulaziti u bilo kakve financijske rizike. Plaćena je odšteta za Pjacu od 1,5 milijuna eura, Torrente je došao besplatno, sjetite se da je i Pierre-Gabriel svojevremeno došao "džabe". Modri traže igrače koji su besplatni ili jeftini, što jeftiniji. Eto, i još jedan stoper o kojem se priča, Marokanac Samy Mmaee, bi trebao stići "džabalesku" ako se sve posloži. On je dosta blizu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Naravno, svima je jasno, Dinamo ne može dovesti igrače poput Petkovića ili Baturine, ili onih koji su otišli prije poput Livakovića, Ivanušeca, Josipa Šutala... Takvi igrači puno koštaju, to se vidi iz brojki za koje su prodani. Isto tako je sasvim jasno da u Maksimiru pokušavaju momčad održati na visokoj razini. Cilj im je bio Dion Drena Beljo, ali mladi dečko nije htio doći. Meta je bio i Marco Pašalić, ali skup je "da boli glava". Htjelo se i Slovenca Gnezdu-Čerina, ali Panathinaikos također traži "avione i kamione"... Možda je izgledniji transfer jednog drugog slovenskog reprezentativca, Timija Maxa Elšnika? Ali, i on ima dosta ponuda, ni on nije jeftin. Tko god zapne za oko, odmah se zbog cijene niz to isto oko spuste i suze, pa se postavlja legitimno pitanje - kako posložiti jaku i moćnu momčad ako se prodaju najbolji igrači, a žele se dovesti oni koji su besplatni ili malo koštaju? Ne izgleda baš logično, zar ne? Dinamo ovog trenutka želi dovesti dva desna krila, jednog stopera, jednog veznjaka i jednog napadača. Puno je to, puno, čak pet igrača. Puno je i četiri... Rekli bismo, onako u šali, gledaju se katalozi, traže se igrači "na akciji".

Marić ima viziju

Sportski direktor Marko Marić je u punom pogonu. Nekako, bez obzira na sve što smo naveli, nakon dugih razgovora s Marićem, imamo u njega povjerenja. Držimo da bi mogao dovesti igrače koji bi mogli biti dovoljno dobri. Ne kao Petković ili Baturina, ali dovoljno dobri da Dinamo i dalje bude dominantan u HNL-u i koliko-toliko konkurentni u Europi.

Konačno, ima plavi klub i mladih igrača, jako potentnih. Kad smo na prvoj pripremnoj utakmici, recimo, vidjeli kako su brzi i prodorni mladići Mikić i Horvat na krilima, odmah smo se sjetili one priče da Hrvatska nema brzih igrača. Ako njih dvojica nisu brzi, tko je onda? Ili kad smo vidjeli Jakirovićevog sina Leona kako dominira na poziciji stopera, mladog Pavića koji šara sredinom travnjaka. Ima tu itekako dobrog materijala za budućnost. No, to je ipak budućnost. Za ovu sezonu Dinamu trebaju odmah, pod hitno, pravi igrači, pojačanja. Jer, što ako...

Iz kancelarija u Austriju

Inače, na pripremama u Austriji su između ostalih predsjednik Velimir Zajec, gospoda iz Uprave Zvonimir Manenica i Darko Podnar, sportski direktor Marko Marić, predstojnik ureda predsjednika Sanjin Španović... (do)

IGRAČI U AUSTRIJI

Ivan Nevistić
Ivan Filipović
Danijel Zagorac
Antonio Rajić
Ronael Pierre-Gabriel
Stefan Ristovski
Kevin Theophile-Catherine
Maxime Bernauer
Raul Torrente
Dino Perić
Takuya Ogiwara
Mauro Perković
Josip Mišić
Arijan Ademi
Petar Sučić
Marko Rog
Martin Baturina
Luka Vrbančić
Dario Špikić
Lukas Kačavenda
Marko Pjaca
Arber Hoxha
Bruno Petković
Sandro Kulenović
Fran Brodić
Noa Mikić
Leon Jakirović
Marko Zebić
Branko Pavić
Patrik Horvat

5. kolovoza Dinamo će doznati suparnika u play-offu Lige prvaka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. kolovoz 2024 05:56