VOJKO BASIC Cropix
Nikoličiusova ostavština

Evo koji su igrači prvi na odlasku iz Hajduka: Sprema se veliki remont splitske momčadi

Iza Nikoličiusa ostaje iskusna, da ne kažemo stara momčad....
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. travanj 2024. 10:23

Hajduk je i službeno u potrazi za sportskim direktorom. Ponuđenom ostavkom Mindaugas Nikoličius požurio je pečatirati svoj odlazak koji je ionako bio predvidljiv. Litavac je podnio ostavku koju je čelništvo kluba odbilo uz dogovor da sportski direktor odradi svoj mandat do kraja. Ostavka je samo moralni čin kojim je Nikoličius htio pokazati kako osjeća odgovornost, ali iz Hajduka praktički odlazi s istekom ugovora.

Pod najvećim udarom

Kao da se ništa i nije dogodilo. Ne odlazi svojom voljom ni ostavkom, već isključivo zbog isteka ugovora koji mu Uprava kluba nije produžila.

Tri i pol godine Nikoličius je proveo u Hajduku, u njegovom mandatu osvojena su dva Kupa pri čemu je dovedeno 30 igrača. Neki poput Ferra i Fossatija dolazili su dvaput. Prvo na posudbu, a zatim su angažirani pod ugovorom. Napravio je Nikoličius dobrih poslova, ali i puno više onih koji su klasificirani kao promašaji. Dapače, takvih je bilo i previše, zato je Nikoličius od početka bio pod najvećim udarom kritike. Od početka do samog kraja.

- Sportski direktor je trebao biti smijenjen, a ne predsjednik - poručio je za SN prije tri dana legendarni kapetan Bijelih, a kasnije i sportski direktor Ivica Šurjak.

image
VOJKO BASIC Cropix

Zašto je Mindaugas Nikoličius navukao takvo nezadovoljstvo, da ne kažemo bijes ogorčenih navijača i bivših igrača kluba? Prije svega zbog dovođenja niza igrača koji nisu zadovoljili kriterij Hajduka. Krenulo je još u veljači 2021. s Kačaniklićem, ali taj transfer nije doživljavan kao bitni promašaj s obzirom da se Hajduk u međuvremenu borio za titulu, osvajao kupove. Ali, kada se ispuhala šampionska ambicija, sve je izašlo na površinu dobivši pritom puno jaču negativnu dimenziju.

Gustafsson prvi promašaj

U prvom prijelaznom roku, u zimu 2021. doveo je Nikoličius, pored Kačaniklića, još Livaju i Fossatija na posudbu. Livaja se pokazao kao iznenađujući “bingo”, Fossati kao zahvalan zadnji vezni, a Kačaniklić je živio od rijetkih bljeskova. Na ljeto iste godine stiglo je šest novih igrača, produženi ugovori Livaji i Sahitiju, potpisan je Lovre Kalinić.

- Niko ti si bog - klicali su mu navijači dok se fotografirao s Livajom nakon produljenja ugovora.

Nikoličius je ostavljao dojam čovjeka koji zna svoj posao, pred tri godine imao je ogromni kredit vjerovanja navijača. Prvog ljeta momčad je pojačao po svim linijama, dovodio je iskusne internacionalce, a za trenera je uzeo Gustafssona. Prvi ozbiljniji, vidljivi promašaj. Nakon debakla u Europi i niza loših rezultata, smijenio je Šveđanina poslije samo pet mjeseci na klupi.

Angažirao je svog sunarodnjaka Dambrauskasa s kojim je već radio u Gorici i kojem je u sljedećem zimskom mercatu doveo zadnjeg veznog (Grgić), desnog beka (Mikanović) i, kao najzvučnije ime, na posudbu stopera iz Benfice (Ferro). Vrijeme je pokazalo, konkurencija se pojačala brojnošću, ali ne i kvalitetom. U četvrtom mercatu, na ljeto 2022., Nikoličius je kao i u zimskom prijelaznom roku ponovno radio na njemu omiljenim pozicijama, stoperu i zadnjem veznom. Na posudbu je doveo dva središnja braniča (Awaziem, Borevković) i pritom vratio Kalika na poziciji zadnjeg veznog. U petom mercatu, u zimu prošle godine, ponovno je aktualan stoper (Ferro) koji mijenja ozlijeđenog Eleza, ali i vratar (Lučić) kao alternacija također ozlijeđenom Lovri Kaliniću. U petom transfernom roku prvi put je posegnuo za “playmakerom” u angažmanu Benrahoua, dok je mladi ljevak Anello došao probati na posudbu.

Šesti mercato, prošlog ljeta, obilježio je ponovno dolazak dva stopera (Šarlija, Uremović) i jednog korektora u sredini (Žapera). Doveden je i desni bek, Marokanac Moufi, te Bjelokošćanin Diallo kao alternacija za beka i stopera na lijevoj strani. Ali, ovog puta su se za promjenu tražili i krilni napadači, pa je Nikoličius uzeo 22-godišnjeg Dajakua kao mladog talenta, a Trajkovskog kao iskusnog 31-godišnjaka. Empirijsku dimenziju u sredini je trebao pružiti 34-godišnji Odjidja Ofoe s ulogom razigravača.

Fokus na ofenzivi

Na kraju, u posljednjem prijelaznom roku koji je odradio ove zime, fokus je bio na ofenzivnim igračima. Uzeo je na posudbu Brekala i Kleinheislera koji su trebali kompenzirati slabiji učinak Dajakua i Trajkovskog angažiranih na početku sezone. Stigao je i Perišić, ali u statusu oporavljenika, a ne pojačanja koje je odmah moglo na teren.

Osmi mercato neće odraditi u statusu sportskog direktora Hajduka, ali sigurno je da će pripremiti poslove za nasljednika. Ugovori ističu Odjidji Ofoeu i Mikanoviću, trebat će predložiti način rastanka s tercetom Trajkovski, Diallo i Ferro, koji ničim nije opravdao angažman na Poljudu.

Iza Nikoličiusa ostaje iskusna, da ne kažemo stara momčad koja traži veliki remont. Uz puno novca, jasno...

Čak 30 igrača doveo je u tri i pol godine

Ulazni transferi u eri Nikoličiusa

2020./21. Livaja, Kačaniklić, Fossati (posudba)

2021./22. Mlakar, Elez, Vuković, Lovrencsics, Krovinović, Fossati, Katić (posudba), Ferro (posudba), Grgić, Mikanović, N. Kalinić

2022./23. Ferro, Kalik, Lučić, Benrahou, Awaziem (posudba), Borevković (posudba), Anello (posudba)

2023./24. Žaper, Šarlija, Uremović, Moufi, Odjidja Ofoe, Diallo, Dajaku, Trajkovski, Brekalo (posudba), Perišić (posudba), Kleinheisler (posudba)

Iskusni, besplatni i drugoligaši bili su najčešći izbor Nikoličiusa

U mandatu Nikoličiusa iz inozemnih klubova uglavnom su stizali besplatni, iskusniji igrači za kvalitetne ugovore. Iznimka je Ferro iz Benfice za kojeg je plaćena odšteta. Ostali su bili bez ugovora iz drugoligaša ili osrednjih prvoligaša iz država izvan liga Petice.

Fossati iz talijanskog drugoligaša Monze, Elez iz njemačkog drugoligaša Hannovera, Benrahou iz francuskog drugoligaša Nimesa, Diallo iz Ajaccia koji je ispao iz prve francuske lige, Dajaku iz engleskog drugoligaša Sunderlanda, Uremović iz drugoligaša Herthe. Lovrencsics, Odjidja Ofoe i Trajkovski kao iskusni “30 plus”, Moufi iz portugalskog prvoligaša Portimonensea, Grgić iz LASK-a, Kačaniklić iz švedskog Hammarbyja, Mikanović iz kazahstanskog Kairata, Šarlija iz Panathinaikosa.

U analizu nismo uvrstili igrače u čijem angažmanu Nikoličius nije direktno sudjelovao. U toj su kategoriji Livaja, Nikola Kalinić, Krovinović i Perišić. Uz njih četvoricu definitivno nije bio u poslu oko dolaska Lovre Kalinića na posudbu iz Aston Ville, jer taj angažman sklopljen je prije Nikoličiusovog dolaska na Poljud.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:34