MI NEWS & SPORT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Mi News & Sport/alamy/alamy/profimedia
VELIKA VIJEST IZ CITYJA

Guardiola jedva dočekao priliku i zbog ovog čovjeka pogazio svoje principe. Je li Kovačić u problemu?

Nakon samo jedne sezone njemački veznjak napušta Barcelonu, te se vraća u redove Građana
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 12:02

Josep Guardiola poznat je kao čovjek od principa. Katalonski strateg u glavi, zajedno sa svojim timom, ima posložen svaki detalj momčadi koje vodi. Način na koji će njegova ekipa igrati, što rade, jedu, kako treniraju, formacije, taktike i razni ostali faktori pod apsolutnom su kontrolom kod Guardiole, te u vođenju njegovih momčadi postoje pravila koja se moraju poštovati.

Isto je, gledajući kroz njegovu karijeru, na poljima transfera, pogotovo u Manchester Cityju. Njegova vizija je jasna, Građani u pravilu regrutiraju najveće mlade svjetske talente, u rangu od 20-25 godina, i od njih rade svjetske lidere na svojim pozicijama i "gotove proizvode" s kojima onda uspostavljaju dominaciju u engleskom nogometu.

U istom tonu City je nastavio i ovog ljeta. Iako je ovoljetni mercato za nebeskoplave nešto siromašniji, jedini dosadašnji transfer u vidu Brazilca Savinha odgovarao je ranije spomenutom profilu igrača. Mlad, 20-godišnji polivalentni napadač mogao bi biti dugoročno rješenje na poziciji krila, te će mu prva sezona, kao i kod većine Pepovih pojačanja, služiti za potpunu prilagodbu na engleski nogomet.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Međutim, za Manchester City se otvorila mogućnost koja u potpunosti gazi sve navode koje smo prethodno napisali. Naime, Ilkay Gündogan otišao je iz Barcelone, 33-godišnji Nijemac ostvario je povratak u plavu stranu Manchestera, gdje je prethodno, od 2016. do 2023. godine, upisao 304 nastupa, te usput osvojio naslov Premier lige pet puta, dva FA kupa i jednu Ligu prvaka.

Barcelonina žrtva

Kako je uopće došlo do ovog transfera s Barcelonine strane? Kao što smo već i ranije pisali, Katalonci se nalaze u financijskim poteškoćama. Barca je u takvoj situaciji da svako novo eventualno pojačanje, uključujući i Danija Olma, ne može biti prvobitno registrirano za utakmice La Lige, s obzirom na to da klub ima rupu od 100 milijuna eura na svojim računima za sezonu 2023./2024. uzrokovanu problemima s financijskom "polugom" Barca Media koju su povukli prošlog ljeta. Katalonci su se tako morali riješiti jednog od svojih stožernih igrača kako bi napravili mjesta za Olmovu registraciju, a "žrtva" je na kraju postao Gündogan.

Prema navodima iz Španjolske, bivši njemački reprezentativac nije bio u uskim planovima novog trenera Hansija Flicka, a s obzirom na igračevu kvalitetu i veliku količinu interesa za njegove usluge, Katalonci su odlučili "pokloniti" Gündogana bez odštete. Nijemac je pristao odreći se preostalog dijela plaće kako bi nastavio sa standardnim igrama u novom klubu.

A taj novi klub je zapravo stari, kao što smo i spomenuli. Guardiola je navodno reagirao čim je saznao da je Gündogan slobodan igrač i priopćio klupskim čelnicima da pokušaju osigurati njegov povratak. Poznato je da se Katalonac zapravo nikada nije htio riješiti Gündogana, prošlog ljeta presudila je njegova želja za novim izazovom, kojeg je na kraju pronašao u Kataloniji.

Tri faktora

No, zašto je Guardiola spreman pogaziti sve svoje principe kako bi osigurao usluge 33-godišnjaka koji očito nema još puno sezona na najvišem nivou, te se izgledno ne uklapa u dugoročnu viziju kluba? Prva i osnovna činjenica jest sama kvaliteta igrača. Gündogan je posljednjih godina bio stup svega pozitivnog u momčadi Cityja, te se u borbama za titulu često pokazao kao ključni faktor prevage za osvajanje naslova. Posebno je pamtljiv njegov utjecaj u sezoni 2021/22., kada je u posljednjoj utakmici sezone pri rezultatu 2:0 za Aston Villu ustupio na teren i s dva pogotka režirao potpuni preokret kojim su Građani osigurali titulu.

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Drugi faktor je njegova prilagodljivost i činjenica da zbog te osobine Nijemac u potpunosti kompletira roster Građana. Gündogan svojim vještinama može biti dostojna zamjena Rodriju na šestici, može igrati uz Španjolca u ulozi osmice, a može i po potrebi u slučaju manjka opcija i ustupiti na desetku zbog izrazito dobrog osjećaja za prostor i ulazak iz drugog plana. On je tip igrača kakav Guardiola najviše voli, koji mu omogućuje eksperimentiranje sa sustavom, jer zna da će Nijemac svojom igračkom inteligencijom i kvalitetom moći odraditi bilo koji zadani zadatak.

Treći i posljednji faktor, onaj dugoročnosti, je u ovom slučaju zanemariv, zato što je vrlo lako moguće da to neće biti Guardiolina briga! Katalonac, naime, još nije produljio ugovor s Građanima, poznato je da razmatra svoju budućnost, te nije uopće nerealan scenarij da će sljedećeg ljeta završiti mandat u Manchesteru. Možda je baš zato inzistirao na Gündoganu, da po posljednji put s provjerenom kvalitetom odradi sezonu u nebeskoplavim bojama...

Gündogan se ne vraća da bi sjedio na klupi, ali bit će mjesta za sve

Gündoganov dolazak u Manchester City mogao bi utjecati na startnu rolu Matea Kovačića. Hrvatski reprezentativac sjajno je krenuo u ovu sezonu pogotkom protiv svog bivšeg kluba Chelseaja, no Guardiola je s razlogom inzistirao na povratku Nijemca, koji slovi za jednog od njegovih ljubimaca. Naravno, City će i ove sezone odigrati pregršt utakmica u svim natjecanjima, tako da Kovačićev status ne bi trebalo previše propitkivati, no izvjesno je da se Gündogan nije vratio da bi sjedio na klupi. Flick mu je navodno priopćio da nije u njegovim planovima, te je to i jedan od razloga odlaska iz Barcelone. Rodrijeve minute će se ove sezone također dozirati, tako da bi trebalo biti mjesta za sve... (tdr)

Linker
05. rujan 2024 11:09