SEBASTIEN SALOM-GOMIS Afp
ZAKLJUČAK TRANSFERA

Mbappé će od ljeta nositi Modrićevu desetku, sve je već dogovoreno osim jednog detalja koji nosi milijune

Iako na prvi pogled ne toliko bitna stavka, ‘image rights‘ predstavljaju jedan od glavnih izvora financija
Piše: Vito TomasObjavljeno: 22. veljača 2024. 14:15

Sada već bez prevelike dvojbe možemo reći da će Kylian Mbappé na ljeto će postati novi igrač Real Madrida. Nakon što je prošlog tjedna Parižanima obznanio da napušta klub na kraju tekuće sezone, 25- godišnji se Francuz upustio i u formalne pregovore s Kraljevima. Svi bitniji detalji su, kako se za sada čini, već riješeni, a posljednja bi kockica u pregovorima trebao biti postotak koji će Mbappé i Real dijeliti oko ‘image rights‘.

Iako na prvi pogled ne toliko bitna stavka, u današnjem nogometu, pogotovo kod klubova i igrača najviše razine, predstavlja jedan od glavnih izvora financija. Dokaz da igrači u modernom sportu nisu investicije samo zbog onoga što rade na terenu, već pravi marketinški pothvati koji kroz razne aspekte svog života klubu donose profit. Tako Mbappé, prema posljednjoj Forbesovoj listi iz 2023., godišnje u oglašavanju generira 20 milijuna eura.

Samo jedan mali pokazatelj koliki su milijuni u igri te s kojim oprezom Kraljevi pristupaju ovoj stavci. A te brojke Mbappéovim potpisom nesumnjivo će se i višestruko povećati. Prema španjolskom novinaru Josepu Pedreroli, Mbappé bi u Madridu trebao dobivati 80 % od svojih prava na slike, dok bi klub uprihodio preostalih 20 %. Iako je u Realu tipično da se prava dijele 50/50, Mbappéu se u ovom segmentu ide u prilog da bi se nadoknadila plaća koja bi trebala iznositi ‘samo‘ 15 milijuna eura godišnje. Manja primanja kompenzirat će se i golemim bonusom za potpis kroz pet godina koji navodno seže i do 150 milijuna eura.

Mbappé, sa svojih 117 milijuna pratitelja, trenutno je deveti sportaš po praćenosti na društvenim mrežama. Ispred njega samo su najveće zvijezde, no i ova će brojka zasigurno narasti njegovim potpisom za Galacticose. Igrač bi u Madridu trebao konačno vezati i svoj zaštitni znak, inicijale KM, za određeni broj. Iako je broj 9 slobodan, po svemu sudeći to će biti broj 10 koji će mu Luka Modrić ostaviti na kraju sezone.

Linker
22. travanj 2024 16:27