AFP, SN ILUSTRACIJA
PRIJELAZNI ROK

UŽIVO: Jedna od Dinamovih meta pred potpisom za Crvenu Zvezdu, AEK doveo veliko pojačanje

Transfere hrvatskih i europskih klubova pratimo iz minute u minutu
Piše: SNObjavljeno: 21. srpanj 2024. 21:09

23.00 Manchester City odbio je prvi nalet iz Saudijske Arabije za Edersona, a odmah je stigao idući. Nakon Al Nassra kojemu je bilo preskupo 55 milijuna eura koliko su s Etihada tražili za svoga vratara pa su se okrenuli jeftinijoj opciji te za 18 milijuna iz Athletico Paranaensea kupili Benta, sada se pojavio Al-Ittihad. Momčad za koju već igraju Karim Benzema, N'Golo Kanté, Fabinho, Luiz Felipe..., a s klupe ih vodi Laurent Blanc krenula je agresivno u prijelazni rok. Već su za 12 milijuna eura od Rome otkupili Houssema Aouara, blizu su da za 55 milijuna eura zgotove transfer Mousse Diabyja iz Aston Ville, a iduća meta im je Ederson.

22.30 Transfer Amadou Onane dobio je "zeleno svjetlo" i nakon što je prošao liječnički pregled u ponedjeljak bi trebao službeno biti potvrđen njegov transfer iz Evertona u Aston Villu za 45 milijuna funti, odnosno oko 53 milijuna eura. Posao je pokušao pokvariti Manchester United, ali čelnici Aston Villa uspjeli su izgurati transfer do kraja. Klub s Villa Parka koji će iduće sezone igrati skupine Lige prvaka nakon osvojenog četvrtog mjesta u Premiershipu ovog je ljeta prije angažiranja Onane potrošio već 116 milijuna eura, a transfer belgijskog veznjaka bit će drugi najveći u klupskoj povijesti. Onana je, inače, u Evertonu igrao prethodne dvije sezone nakon što je u ljeto 2022. kupljen od Lillea za 35 milijuna eura.

21.54 PSG će, prema pisanju francuskih i talijanskih medija, u idućih nekoliko dana poslati službenu ponudu Napoliju za Victora Osimhena (25) nakon što je s igračem prethodno postigao dogovor oko njegovih osobnih uvjeta. Nigerijski napadač, strijelac čak 76 pogodaka u 133 utakmice za Napoli, ima otkupnu klauzulu od 130 milijuna eura, no pretpostavlja se kako će pariški klub kontroverznog gazdu Napolija Aurelija De Laurentiisa pokušati slomiti s nešto nižim iznosom koji bi, međutim, uključivao bogate bonuse. Inače, špekulira se kako je Osimhen želja Chelseaja i Manchester Uniteda. PSG je istovremeno u pregovorima s Benficom, a cilj im je mladi veznjak Joao Neves (19).

21.10 Menadžer Manchester Uniteda Erik ten Hag priznao je kako želi potpisati Matthijsa De Ligta, a ekspresno je stigao odgovor iz Munchena. Predsjednik Bayerna Uli Hoeness rekao je kako bi nizozemski branič, za kojeg je inače bavarski velikan prije dvije godine platio Juventusu čak 67 milijuna eura, ovog ljeta mogao biti transferiran.

- Moguće je da će ipak otići... De Ligt je Nizozemac, trener Manchester Uniteda je Nizozemac. Iako ne bih imao problema da ostane. Osobno, ne bih prodao Dayota Upamecana - kazao je Hoeness.

20.30 Jedna od meta Dinama u prijelaznom roku, slovenski reprezentativni veznjak Timi Max Elšnik (26), pred potpisom je za Crvenu zvezdu. Beogradski klub otvorio je i službeno pregovore s ljubljanskom Olimpijom, a špekulira se kako je na stolu ponuda od dva milijuna eura. Konkretno, milijun i pol odštete te još 500.000 eura bonusa. Elšnik bi trebao potpisati ugovor na tri sezone uz opciju na još jednu dodatnu godinu.

18.40 Alex Oxlade-Chamberlain (30) očajnički se pokušava vratiti na Otok, a Bešiktaš mu pritom neće praviti probleme. Turski klub dozvolio je 30-godišnjem veznjaku odlazak na posudbu ako pronađe klub koji će mu pokriti plaću. Oxlade-Chamberlain potpisao je za turskog velikana prošlog ljeta trogodišnji ugovor vrijedan 2,5 milijuna eura po sezoni. Za Bešiktaš je upisao 30 nastupa, osvojio turski Kup (finale je inače odgledao s klupe), a zbog ozljede bedrenog mišića proljetos je tri mjeseca bio izvan konkurencije i u tom vremenu propustio dvadesetak utakmica.

17.35 Engleski nogometni velikan Manchester United iznimno je aktivan ovoga ljeta na tržištu, United je već potrošio 105 milijuna eura, a pripremaju se i nova pojačanja.

"Jako je dobro što smo i mi u prvim redovima, vrlo smo proaktivni. Vodstvo kluba radi sjajan posao," kazao je menadžer "Crvenih vragova" Erik ten Hag.

"Vrlo smo ambiciozni i morate biti na čelu i biti spremni za sezonu. Što prije dovedete svoje igrače, tada možete raditi na svojoj momčadi," dodao je.

United je do sada potrošio 105 milijuna eura. Prošlog tjedna na Old Trafford je stigao mladi francuski branič Leny Yoro (18) iz Lille za 62 milijuna eura. Angažiran je i nizozemski napadač Joshua Zirkee (23) iz Bologne za 43 milijuna eura.

Engleski mediji navode kako je u finalizaciji i kupovina veznjaka urugvajske reprezentacije i PSG-a Manuela Ugartea za oko 60 milijuna eura. Ugarte je stigao na Park prinčeva 2023. iz Sportinga za 50 milijuna eura, a igrao je i za Famalicao i urugvajski Fenix.

17.02 Iskusni argentinski krilni napadač Erik Lamela (32), dobitnik Fifine nagrade Ferenc Puškaš za najljepši gol 2021. godine, pronašao je novi klub. Nakon River Plate, Rome, potom osam godina u Tottenhamu te posljednje dvije u Sevilli potpisao je za grčki AEK.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

16.00 PSG će, prema pisanju francuskih i talijanskih medija, u idućih nekoliko dana poslati službenu ponudu Napoliju za Victora Osimhena (25) nakon što je s igračem prethodno postigao dogovor oko njegovih osobnih uvjeta. Nigerijski napadač, strijelac čak 76 pogodaka u 133 utakmice za Napoli, ima otkupnu klauzulu od 130 milijuna eura, no pretpostavlja se kako će pariški klub kontroverznog gazdu Napolija Aurelija De Laurentiisa pokušati slomiti s nešto nižim iznosom koji bi, međutim, uključivao bogate bonuse.

14.50 Kevin De Bruyne sve je bliži transferu u Saudijsku Arabiju. Navodno je playmaker Manchester Cityja dogovorio sve detalje ugovora sa saudijskim Al Ittihadom, a prema pisanju Daily Maila preostaje još samo dogovor između klubova.

Engleski mediji izvještavaju da Belgijanac ima još samo godinu dana ugovora s "Građanima" i da mu klub neće praviti probleme oko transfera.

33-godišnji veznjak se već duže vrijeme povezuje s prelaskom u Saudijsku Arabiju, a sam igrač je ranije izjavio da je "otvoren" za prelazak u saudijsku Pro ligu.

14.40 Florian Wirtz zabilježio je 11 golova i 11 asistencija u prošloj sezoni Bundeslige i poveo Bayer Leverkusen o povijesnog naslova prvaka. Nije bilo sumnje da će izvrsni Nijemac, koji je odigrao i više nego dobro Europsko prvenstvo i zabio dva pogotka za Elf, biti "vruća roba" ovog ljetnog tržišta, a jedan od velikana koji bi mogao stajati u redu je - Bayern München.

- Svi znaju da bih ga volio vidjeti u svojoj momčadi. Bilo bi to fantastično pojačanje - rekao je počasni predsjednik i član Nadzornog odbora Bayerna Uli Hoeneß, što će mnogi protumačiti kao najavu lova na najveću zvijezdu iz redova Xabija Alonsa.

K tomu, Bayern je i ranije najavljivao da obavezno mora razmotriti opciju dovođenja Wirtza u slučaju da se ukaže takva prilika, ali i istaknuo da bi se lako moglo dogoditi da igrač odbije klub. Problem pravi i cijena, koja sigurno neće biti manja od sto milijuna eura, a Bayern je ovog ljeta već potrošio 145...

image

Florian Wirtz

FABRICE COFFRINI Afp

13.55 Njegov dolazak naveliko se najavljivao, Katalonci se od njega imali velika očekivanja, no otkada je Vitor Roque ove zime prvi put odjenuo dres Barcelone do danas, karijera mladog brazilskog napadača otišla je stranputicom.

Koji su razlozi to, teško je odgonetnuti, svoj obol u tome zasigurno je imao i donedavni trener Xavi, kojem Roque nikad nije 'sjeo', a niti pola godine nakon što je ostvario svoj dječački san, Roque bi mogao promijeniti sredinu.

Prema pisanju španjolskog lista Sport, 19-godišnjak je upao u oko saudijskog Al-Hilala, a katalonski gigant ne bi trebao kočiti moguće pregovore. Jasno je da Barca Roquea neće pustiti samo tako, ipak su za njega iskrcali 40 milijuna eura, no pokušat će doći do dogovora koji bi zadovoljio obje strane, a kojim potencijalno i zaradili na mladom napadaču.

Ipak, Barca u ovom trenutku Roquea preferira poslati na posudbu, a po pitanju toga najveći je interes za sada pokazao Lazio. U svakom slučaju, nije izgledno da će Roque u nadolazećoj sezoni nositi dres Barcelone.

12.45 Ante Vukušić više nije igrač Varaždina. Sinjski dijamant u baroknom se gradu nije proslavio, u 10 zabilježenih nastupa nije upisao gol ni asistenciju, a sezonu obilježenu ozljedama odlučio je okončati sporazumnim raskidom ugovora.

Opširnije pročitajte OVDJE.

11.55 Pep Guardiola mogao bi ostati bez jedne od ključnih figura svojeg stroja u Manchesteru. Na izlaznim vratima kluba našao se Ederson, koji vlastitom inicijativom 'zagovara' transfer u Saudijsku Arabiju.

30-godišnji vratar prvotno se našao na radaru Al Nassra, no Građani su odbili njihovu ponudu od 30 milijuna eura.

Posao s navedenim klubom je propao, a u utrku se uključio drugi saudijski klub, Al Ittihad, koji će, ako želi dovesti Brazilca, morati iskrcati između 50 i 60 milijuna eura, iznos koji je City postavio za svog čuvara mreže.

11.30 Završetkom jučerašnjeg dana istekla je fiksna otkupna klauzula (60 milijuna eura) u ugovoru Danija Olma.

Unatoč tome, Leipzig Španjolcu neće zatvoriti vrata te će ući u otvorene pregovore sa svim klubovima koji su spremni ponuditi barem navedenih 60 milijuna eura.

Olmov agent do sada je razgovarao s čelnicima Barcelone, Bayerna i pojedinih klubova engleske Premier lige, neuključujući Manchester City, no do konačnog dogovora još nije došlo.

10.40 Iako je svu pozornost na hrvatskom nogometnom tržištu ukrao Ivan Rakitić svojim transferom u Hajduk, na formiranju kadra za iduću sezonu aktivno radi i Dinamo, koji je novo pojačanje naciljao u dalekoj Kolumbiji.

Opširnije pročitajte OVDJE.

10.20 Ozbiljno na tržištu ovo ljeto radi i Marseille. Nakon što su iz Manchester Uniteda doveli 'kontroverzno' pojačanje, Masona Greenwooda, danas su potvrdili još jednu prinovu iz engleske Premier lige.

Kako pouzdano navodi Fabrizio Romano, iz redova Tottenhama stigao je Pierre-Emile Højbjerg. Cijeli posao Marseille će koštati između 13.5 i 14 milijuna eura, a ključan za postizanje dogovora bio je novi trener francuskog velikana Roberto De Zerbi.

8.35 Brazilsko čudo od djeteta, Endrick, od danas je i službeno igrač Real Madrida. S tinejdžerskom senzacijom Kraljevi su suradnju dogovorili još 15. prosinca 2022. godine, no morali su pričekati da mladi napadač napuni 18 godina da bi se pridružio klubu.

Taj dan dočekali su danas, kada Endrick slavi svoju punoljetnost i transfer iz Palmeirasa u Real vrijedan 47.5 milijuna eura po Transfermarktu, a koji bi se, po nekim izvorima, uz bonuse trebao popeti i do 60 milijuna eura.

Endrick je za Palmeiras odigrao ukupno 82 utakmice i pritom postigao 21 pogodak. S Madriđanima je potpisao ugovor do ljeta 2027., a u novom bi dresu mogao debitirati već 1. kolovoza u prijateljskoj utakmici s Milanom.

Prve službene minute Endrick će imati priliku upisati 14. kolovoza, kada se u sklopu Uefa Superkupa sastaju pobjednici Lige prvaka i Europske lige, odnosno Real Madrid i Atalanta.

Dobro jutro, dragi čitatelji.

Pred nama je još jedan potencijalno uzbudljiv dan na nogometnom tržištu. Jučerašnji je pak obilovao brojnim transfer trakavicama, a zaokružen je, ni manje ni više, nego 'bombom u ponoć'!

Ono što je proteklih dana čekalo svoju službenu potvrdu sinoć je izvršeno. Ivan Rakitić novi je igrač Hajduka! Splitski klub srebrenog je Vatrenog svijetu otkrio uz zanimljiv video lansiranja rakete, zaključen porukom: "Houston nemamo problem, imamo rješenje."

Rakitić, nakon što se oprostio od dosadašnjeg kluba Al Shababa, u Grad pod Marjanom stiže danas te će biti svečano predstavljen na konferenciji za medije čiji je početak zakazan u 19.30 sati u Bijelom salonu.

Glede europskog tržišta, prednost dajmo hrvatskim igračima.

Bivši igrač Hajduka, David Čolina, dogovorio je novi angažman. Doduše, u klubu u kojem je proveo proteklu polusezonu, danskom Vejleu, a sada je dogovorio još jednu posudbu do kraja sezone 24./25. Vejle će imati pravo otkupa njegova ugovora od Augsburga po završetku sezone.

Iako je, završetkom posudbe u Hajduku, jasno dao do znanja da će se boriti za priliku u Fiorentini, čini se da bi Josip Brekalo ipak mogao napustiti Viole. Naime, insajder Gianluca di Marzio navodi da je povremeni Vatreni upao u oko tri talijanska kluba, Genoi, Parmi i Monzi, koji bi ga htjeli dovesti u svoje redove.

Od preostalih glasina, Ante Rebić po nekim bi izvorima ponovno mogao ponovno u Italiju, Genoa, Monza i Cagliari navodno su zainteresirani za usluge 30-godišnjeg Hrvata te budno prate razvoj Rebićeve situacije s Besiktasom. Turci su, pak, lansirali do sada najluđu glasinu i navode da Jose Mourinho silno želi dovesti Mate Kovačića.

Arsenal je, po svemu sudeći, završio transfer Riccarda Calafiorija iz Bologne, koji bi u narednim danima mogao biti predstavljen u Londonu. Iako još ništa nije službeno, Calafiorijeva je bivša djevojka u oproštajnoj poruci prilično jasno otkrila novu destinaciju svog donedavnog dečka i u stilu transfer stručnjaka zaključila ovaj posao.

Nakon što je u njihove redove prešao kontroverzni Mason Greenwood, Marseille cilja na još jedno pojačanje iz Premier lige. Točnije, žele dovesti mladog napadača Arsenala Eddieja Nketiaha te aktivno radi na ovom transferu.

Nakon dovođenja Lenyja Yoroa i Joshue Zirkzeea, Manchester United nastavlja žariti i paliti europskim tržištem. Fabrizio Romano navodi da su na korak od dovođenja Manuela Ugartea iz PSG-a. S urugvajskim veznjakom sve je dogovoreno, a preostala je tek posljednja runda pregovora s pariškim klubom. Francuski prvak, pak, užurbano radi na dovođenju njegove zamjene, odnosno 19-godišnjeg Joao Nevesa iz Benfice.

Linker
05. rujan 2024 17:05