Drago Sopta / Cropix
MARKULIN BLIZU ODLASKA

Udruga prvoligaša neodlučna, Mamić vrijeđao novinare jer su pričali sa Sinovčićem!

Reno Sinovčić skresao je broj zastupnika na skupštini na 45, pri čemu bi otkinuo djelić privilegija Zagrebačkom nogometnom savezu i NS-u Brodsko-posavske županije
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. studeni 2010. 17:11

Prvoligaši nisu uspjeli premostiti bezdan koji dijeli dva izborna bloka, Udruga klubova 1. HNL ostala je podijeljena između pristaša Vlatka Markovića i Igora Štimca, a epilog ovoga grotesknog sastančenja mogao bi biti gubitak zastupnika na HNS-ovoj izbornoj skupštini 17. prosinca.

Kada je trebalo izabrati Udrugine predstavnike na izborima, Markovićevi “igrači” Špehar i Laljak nisu dobili natpolovičnu većinu (8-7, nije bilo predstavnika NK Split). Kada se trebalo izjasniti o favoritu predsjedničke utrke, opet nije bilo kvalificirane većine (8-6 za Markovića, Istra suzdržana). Statut u takvim slučajevima nalaže da Udrugu na izborima predstavljaju njezini zastupnici s posljednje skupštine, Mile Dumančić i Ivan Herak. Međutim, njih dvojica više nisu aktivni u Osijeku i Istri, pa je sada pitanje mogu li uopće biti verificirani za izbornu skupštinu. O novom-starom predsjedniku HNS-a tako bi moglo odlučivati 47, umjesto 49 zastupnika kako se u javnosti računalo posljednjih tjedana.

Da sjednica ne bude birokratski uštogljena, ponovno se pobrinuo Zdravko Mamić. Njegujući “dobre” običaje u Kući nogometa, Dinamov dopredsjednik još se jednom istresao na nekolicinu novinara, ovaj put ad hominem, imenom i prezimenom, vrijeđao je novinare čije mu ponašanje nije odgovaralo. Njihov je krimen to što nisu otrčali na presicu Roberta Markulina, predsjednika Udruge, nego su prethodno zaustavili Renu Sinovčića kako bi ga pitali za mišljenje.

A kad smo već kod mišljenja Rene Sinovčića, on bi ovu izbornu farsu još malo začinio tako što bi broj zastupnika na izbornoj skupštini skresao na 45, pri čemu bi otkinuo djelić privilegija Zagrebačkom nogometnom savezu i NS-u Brodsko-posavske županije. Obje podružnice u tumačenju zadarskoga šefa bez pokrića su dobile pravo na trojicu zastupnika u Skupštini.

- Pravo na tri zastupnika imaju županije s više od 100 registriranih klubova. ZNS ih ima 78, a Brodsko-posavski ŽNS 98. Zagrebački savez kao trećeg zastupnika navodi predsjednika Vlatka Markovića. Međutim, kad izborna skupština počne, Predsjedništvo se raspušta pa nema ni potrebe da Marković ostane zastupnik - izjavio je Sinovčić.

Robert Markulin rekao je da je sada na potezu pravna služba koja mora odlučiti mogu li Dumančić i Herak predstavljati Udrugu na skupštini.

- Žalostan sam što smo ovako podijeljeni. Godinu i pol imali smo konsenzus te smo dobro i složno radili - rekao je Markulin.

Na prošloj sjednici početkom studenoga bilo je jasno da prvoligaši ne mogu pronaći zajedničku platformu po pitanju predsjedničkog kandidata. Tada je razočarani Markulin rekao da razmišlja o ostavci.

- I ostajem pri tom stavu, ne želim biti na čelu razbijene i razdijeljene Udruge, ali o tome ćemo razgovarati nakon izbora - poručio je Markulin.

Ako Igor Štimac pobijedi, razgovor neće biti potreban. On je već najavio raspuštanje Udruge i stavljanje prvoligaškog natjecanja pod HNS-ovu kapu. To ćemo tek vidjeti.

Linker
04. svibanj 2024 09:50