TOM DUBRAVEC Cropix
BIO JE NEUTJEŠAN

Cernogoraz se slomio i zaplakao nakon bolnog ispadanja: ‘Neću gledati finale, idem u hotel, ne mogu...‘

Format raspucavanja je brutalan, jer se puca do prvog promašaja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. srpanj 2024. 15:10

To se zove tuga. I baš to je streljaštvo. Giovanni Cernogoraz završio sedmi na Olimpijskim igrama u Parizu, ostat će zapisano. Malo tko će se sjećati da je u kvalifikacijama u kojima je ostao prvi ispod crte dogodilo nešto nesvakidašnje. Šestorica sa 122 mete gađala su za dva mjesta u finalu. S toliko je Giovanni u Londonu 2012. iz kvalifikacije otišao u borbu za zlato koje je ponio doma.

Sada nije ponio ništa, osim brdo tuge, jada. Nema goreg od vidjeti kada sportaši plaču, dok je on hrabro stao pred kamere dok je brada drhtala...

"Plači, bit će ti lakše".

I nije rekao "ne", DOK te suze najviše ili konkretno rečeno sve govore o onome što se dogodilo službeno u Parizu ‘24. na strelištu u Chatorouxu u utorak.

Trebat će vremena da sve suze izađu iz njega.

- Neću gledati finale, idem u hotel, ne mogu...

Dakle, ovako. Šestorica su pucala za dva mjesta, metak za metak, tko promaši - ispada. Prvo je treći metak promašio Marokanac Haffari, onda je četvrti metak promašio Australac Iles, sedmi metak je slomio Kineza Yua Heichenga, ostala su trojica za dva mjesta. Opalili su desetu seriju bez greške. Giovanni je gađao posljednji. U 11. seriji nakon 10/10 u raspucavanju je promašio i završio na najgorem sedmom mjestu. U finale su otišli Amerikanac Main s 13/14 i Gvatemalac Brol Cardenas sa 14/14.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Što uopće reći prvo nakon svega?

- Ništa, dao sam sve od sebe, ostvario sam vrhunski rezultat od 122 mete u kvalifikacijama. To nažalost nije bilo dosta jer su kriteriji posljednjih godina napredovali toliko da nemaš pravo na promašaj gotovo. I ništa, nisam prošao.

Je li bilo problema ovdje?

- Pa ne mogu reći, makar nikad nismo bili na ovom strelištu. Ako je nešto bilo mali problem to je ona cerada od koje se odbijala svjetlost, što je znalo metati gađanje. No, svima je bilo tako.

Sezona nije bila laka?

- Nije, i operacija koljena i zamjena kundaka, puno se toga izdogađalo, ali to sad nije važno.

Što reći o konkurenciji?

- Iznenadio sam se i ja, jer su tu bila dva Kineza koja se nikad ne pojavljuju nigdje na Svjetskim kupovima, bio je Gvatemalac kojeg sam isto prvi puta vidio, pa i taj Marokanac je jako malo poznat. Ne znam otkud tu, ali bili su i napravili su dva finala. Oni su me možda malo iznenadili jer ih uopće nisam poznavao.

Nakon prvog dana je s dva promašaja postojao pritisak.

- Ma, to ne mogu reći, jer svi znamo kakvi su ovdje visoki kriteriji. Ovi su bili ekstremno visoki, jer 122 je moj najbolji rezultat ove sezone i stvarno si ne mogu ništa prigovoriti.

Sudac vas je vratio kod prve mete u raspucavanju, makar ste je već bili pogodili?

- Vratio me jer sam opalio ranije, nisam čuo zvuk. Dobio sam žuti karton i možda je to u podsvijesti bio mali problem, jer ako dobiješ još jedan takav letiš van. Možda je tu dio posljednjeg promašaja, ali što mogu.

Ništa, otići u hotel, pokriti po glavi i dobro isplakati, onda se dignuti i krenuti dalje. Tako to rade šampioni, ne zaboravite Giovanni je aktualni svjetski prvak. I da je ušao u finale, možda bi puknuo zlato. No, nažalost ovaj puta nismo saznali...

Gorjelo je nebo i zemlja u Chatoraouxu tog utorka. Valjda je na suncu bilo plus 50, dok je sve na suncu kada su u pitanju trapaši, među njima i na Cernogoraz.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Lovac iz Novigrada istarskog puknuo je prvog dana u tri serije 73/75, dok nepisano pravilo na velikim natjecanjima kaže da je maksimalan broj promašaja za odlazak u finale tri mete. Drugog dana pucale su se dvije serije. Tu treću metu Cernogoraz je promašio u četvrtoj seriji, pa je za peto ostao samo izbor pogoditi sve ili ispasti. Pogodio je sve i sa 122 mete od 125 ušao u raspucavanje.

Svakakva su natjecanja viđena, ali s toliko visokom razinom ujednačenosti - nikad. Nije bio strijelca sa 125 maksimalnih pogodaka, pa ni sa 124, ali su četvorica ostvarila 123/125 i plasirala se u finale šestorice najboljih. To su bili Kinez Qi Ying, Britanac Nathan Hales, Šveđanin Rickard Lewin Andersson i Australac James Willet.

Preostala dva mjesta u finalu trebala su se popuniti raspucavanjem šestorice među kojima je bio i naš Giovanni Cernogoraz. Uz njega još Kinez Yu Haicheng, Amerikanac Derrick Main, Australac Mitchell Iles, Gvatemalac Brol Cardenas i Marokanac Driss Haffari.

Sa dva promašaja u zadnjoj seriji natjecanje je u kvalifikacijama završio najtrofejniji olimpijac u ovoj disciplini Giovanni Pellielo, dok je za još prvog dana sa četiri promašaja kapitulaciju potpisao aktualni olimpijski pobjednik Čeh Jiriy Liptak.

I onda to nesretno raspucavanje koje će pamtiti cijeli život.

Britanac Hales do zlata s novim olimpijskim rekordom

Britanski strijelac Nathan Hales novi je olimpijski pobjednik u trapu, a u finalu je sa 48 pogođenih meta postavio i novi olimpijski rekord u finalnom gađanju.

Srebrnu medalju je osvojio Kinez Qi Ying sa 44 pogotka, dok je bronačno odličje pripalo Gvatemalcu Jeanu Pierreu Brolu Cardenasu koji je u finalno nadmetanje ušao kroz raspucavanje, u kojem je sudjelovao i hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz, ali je osvojio sedmo mjesto i ostao prvi ispod crte u redoslijedu za plasman u finale.

Za 28-godišnjeg Nathana Halesa ovo je prvo olimpijsko odličje, a za OI u Parizu kvalificirao se osvajanjem srebrnog odličja na Svjetskom prvenstvu 2022. u Osijeku gdje je u momčadskom natjecanju osvojio zlato. Hales je vlasnik i svjetskog rekorda u finalu sa 49 pogodaka, što je ostvario prošle godine na natjecanju Svjetskog kupa u talijanskom Lonatu.

Linker
11. rujan 2024 13:20