Petar Gorša

 ZHAODINGZHE/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Zhaodingzhe/xinhua News/profimedia
OVAJ PUT NIJE IŠLO

Hrvati bez finala, ali ponosni: ‘Sport je ponekad okrutan, bez empatije, ali preživio sam i gore stvari‘

‘Nije lako, jer su Igre svake četiri godine, nekad je i mučno kada ostaneš tako malo do medalje‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. srpanj 2024. 16:20

Ništa od još jednog finala streljaštva na Olimpijskim igrama u Francuskoj. Petar Gorša i Miran Maričić nisu se uspjeli plasirati u finale trostava. Maričić je bio 26. sa 585 – 31x krugova, dok je Gorša zauzeo 31. mjesto sa 583 – 32x krugova. U svom najjačem stavu, stojećem, Maričić je opalio skromnih 96 i to je skupo platio. Gorša je sa 93 u istom stavu platio još skuplje i to je bilo presudno za neprolazak u finale.

Kinez Liu Yukun koji je ove godine opalio svjetski rekord na Svjetskom kupu u Munchenu (597 krugova), dominirao je i ovaj puta novim olimpijskim rekordom 594-38x. Klasično, uz Kineza i Indijca, u finale se plasiralo šest Europljana - Norvežanin Hegg, Ukrajinac Kulish, Francuz Kryzs, Poljak Bartnik, Srbin Kovačević i Čeh Privratsky. I to je svakako dobra vijest.

Miran Maričić nakon bronce u zračnoj puški, nije bio blizu finala u trostavu.

- Danas su bili dosta teški uvjeti, teško pročitati intenzitet vjetra. Tehnika ležećeg i klečećeg bila je OK, ali u stojećem sam osjetio vjetar na tijelu i imao sam nekoliko devetki. Ali, sve u svemu nemam si što za prebaciti. Napravili smo veliki uspjeh, druge Olimpijske igre za redom smo dvojica jednom u finalu, a to je velika stvar koju ne mogu postići znatno moćniji.

image

Miran Maričić

ALAIN JOCARD Afp

Petar Gorša nakon zračne puške imao je dosta problema.

- Preživio sam ja i gore stvari od petog mjesta u finalu. Moram biti realan, jer imao sam sjajan nastup samo tri tjedna nakon što sam saznao da sam na Olimpijskim igrama. Imam tri olimpijska finala, peto, šesto i sedmo mjesto. Nije lako, jer su Igre svake četiri godine, nekad je i mučno kada ostaneš tako malo do medalje, ali to taj sport i to je jednostavno tako. Ponekad je okrutno, bez empatije. Vidjeli ste kako je jučer bilo Giovanniju, a čovjek ima sve. Ali…

Vratio se na trostav.

- Početak u stojećem je bio jako loš. Nisam išao na trening kasno navečer, jer je nastup u kvalifikacijama je bio u devet ujutro. Dao sam sve što mogu, ali očito sam rezerve ostavio na zračnoj puški. Stojeći treba svježinu, energiju, a ja je očito nisam imao danas. Još od 2010. imam ozljedu zapešća, transplataciju kosti nakon kojeg uopće nije bilo jednostavno ostati, pa dvije hernije u lumbalnom dijelu. Imao sam problem s lumbalnim dijelom u samom gađanju stojećeg. Puška je teška 7,5 kg, zračna ja 5,5 i tu je taj dio umora i stresa – zaključio je Gorša.

I za kraj Goršin trener Siniša Vitez podvlači crtu.

- Nisu bili na visini. Ispraznili su se, posebno Maričić. Gorša je imao zdravstvenih problema uoči nastupa. Ali, mogu ih samo pohvaliti za sve što su napravili ovdje. Maričić ima medalju, Gorša u 10 godina stađa u Dalmacija cementu tri olimpijska finala i žao mi je da nije dosegnuo medalju, jer je zaslužio. Ali to je takav sport – zaključio je izvješće iz Chateaurouxa Siniša Vitez.

Linker
19. rujan 2024 17:49