ALAIN JOCARD Afp
HRVATSKI JUNAK

Maričić progovorio o velikom hendikepu: ‘Srbija ima tri, imaju i Slovenci, svi oko nas imaju, mi nemamo‘

Za mene je ova medalja zlatna, kaže čovjek koji je Hrvatskoj osigurao prvo odličje u Parizu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. srpanj 2024. 23:44

Mali Miran je to super odradio. Sve ga je krenulo, ove godine se oženio, došao na svoje druge Olimpijske Igre, drugi puta ušao u finale pod krugovima (bio je šesti u trostavu u Tokiju) i osvojio svoju prvu olimpijsku medalju, prvu hrvatsku na ovim Igrama. Ako je prvu najteže osvojiti, eto i to smo probili.

- Mislim da će trebati još dana da se sve slegne. Ovakvu ludnicu nisam imao nikad, a još mi se nakon natjecanja spojila i doping kontrola, pa čekanje… Ono što se nije promijenilo od prvog trenutka je da sam i dalje presretan i ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Za mene je ova medalja zlatna. Finale je bilo jako teško. Trebalo je puno samokontrole, trebalo je imati dobre timinge, puno detalja.

image
ALAIN JOCARD Afp

U Tokiju ste u zračnoj puški bili 25.

- Najviše što sam promijenio je pristup samim Olimpijskim Igrama. Ne toliko da doživim sve to doživim kao krunu i odlazak na Olimpijske Igre, nego da to odradim kao jedno obično natjecanje. Podsvijest ti to ne da, radi svoje i ta mi je škola iz Tokija koju sam prošao bila jako korisna. Dobro sam školu prošao i kroz kvalifikacije za ove Igre. Bilo je problematično, uvijek je malo falilo. Uvijek sam bio sedmi ili šesti. Nikako. A evo, na kraju je ispalo najbolje.

Konkurencija je bila sjajan?

- Kinez Lihao je bio favorit i to je dokazao. Šveđanin Lindgren koji je bio drugi je svjetski prvak iz Bakua lani. Što se tiče nas dvojice, Petra i mene, ušli smo u finale i kada tu činjenicu usporedimo s ostalima, to je stvarno nevjerojatno što mi radimo.

Što vam je prvo palo napamet nakon medalje kada je u pitanju streljaštvo?

- Malokalibarska streljana u Hrvatskoj. Mi nemamo nijednu, valjda mi jedini u okruženju. To je nevjerojatan hendikep za sve nas. Srbija mislim ima tri, imaju i Slovenci, svi oko nas imaju, mi nemamo. Mi smo prije Pariza bili na pripremama u Budimpešti, prije toga smo bili u Austriji, uvijek negdje, snalazimo se…

image
ALAIN JOCARD Afp

Koliko je bilo poziva i poruka na mobitelu?

- Poruka preko 200, a pozive nisam brojao.

Kome ste se prvom javili?

- Suprugi Petri. U braku smo dva mjeseca, a u listopadu ćemo postati roditelji. Što se kaže, krenulo me…

Ostao je još mali kalibar, je li ostalo i koncentracije za njega nakon ovog slavlja?

- Mali kalibar je fizički puno zahtjevniji. U Tokiju se dogodilo da je zračna bila prvi nastup, tu sam naučio lekciju, pa je trostav bio vrijedan finala. Nastup je bio vrhunski. Nisam to dotad puknuo ni na treningu. Od tog Tokija, dosta sam napredovao rezultatski, ove godine sam bio u dva finala Svjetskog kupa u Bakuu, tako da još nisam gotov ovdje – zaključio je olimpijski brončani, nama zlatni - Miran Maričić.

Linker
19. rujan 2024 00:01