Memorijalni kompleks Dom invalida

 IAN LANGSDON/Afp
IMA LI SVE CIJENU?

Olimpijsku kuću žele kod Napoleonova groba, desnica se pobunila: ‘Neke stvari nisu na prodaju‘

Vlasti zasad nemaju ništa previše protiv ustupanja za očito velik novac ovakvog prostora
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. ožujak 2024. 12:24

Velik broj država, dakako one koje to mogu (prije svega financijski), tijekom olimpijskih igara organiziraju i svoju nacionalnu olimpijsku kuću. Nama u Hrvatskoj je to jako dobro znano jer gotovo u pravilu na igrama i mi imamo svoju Hrvatsku kuću. Bit će tako i nadolazećeg ljeta u Parizu.

Kraljevina Saudijska Arabija također kani u Parizu otvoriti svoju olimpijsku kuću. No, prebogati Saudijci bi to na zanimljivom mjestu koje je odmah izazvalo polemike u Francuskoj. Naime, u Rijadu je zamišljeno otvoriti Saudijsku kuću, ali u kompleksu velebne i povijesno im bitne zgrade Doma invalida, gdje se nalazi Napoleonova grobnica. Moguće postavljanje saudijskog olimpijskog sela na četiri mjeseca na mjestu od velike simbolike za francusku državu i vojsku izazvalo je kontroverze i protivljenje desničarskih zastupnika u Nacionalnoj skupštini.

- Razgovori su u tijeku na zahtjev Saudijaca - ističu iz francuskog ministarstva obrane, koje je vlasnik zgrade i njezinog zemljišta, te dodaju:

- Postoje vrlo strogi uvjeti koje Saudijci još nisu prihvatili, a naš je cilj jamčenje sigurnosti lokacije, svečanosti mjesta i spokoja stanovnika Nacionalnog trga.

Riječ je, inače, o kompleksu u kojem se nalazi Vojni muzej, Muzej Legije stranaca, kao i Napoleonov grob u kojem je pokopan 1861. ili 40 godina nakon smrti na otoku Sveta Helena. Iako je simbolika silna, vlasti zasad nemaju ništa previše protiv ustupanja za očito velik novac ovakvog prostora. No, zato desničarski zastupnici u parlamentu misle drukčije.

- Kad ondje imate modnu reviju Coco Chanel, to ne traje četiri mjeseca i ne prisvajamo ništa osim ljepote mjesta. Postoje neke stvari koje nisu na prodaju ili za zaradu, a Invalides je, po mom mišljenju, jedna od njih - u parlamentu je istaknula desničarska zastupnica Nathalie Serre. Bit će zanimljivo vidjeti ima li nešto cijenu ili nema.

Linker
23. travanj 2024 16:03