Sydney McLaughlin-Levrone srušila je svjetski rekord na 400 m prepone
 BEN STANSALL Afp
OLIMPIJSKE IGRE

Nevjerojatan preokret Amerikanaca u Parizu, pao novi čudesni svjetski rekord u atletici

OI u Parizu pratili smo iz minute u minutu, s naglaskom na nastupe hrvatskih sportaša
Piše: SNObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 23:19

Rezultati hrvatskih sportaša:

→ ? Marko Golubić je izgubio u četvrtfinalu kategorije do 68 kg te ostao bez šanse za medalju

To bi bilo sve od nas u ovom prijenosu za danas, dragi čitatelji.

Pozdravljamo vas uz kadar olimpijskog plamena koji će iznad Pariza gorjeti još samo tri dana.

Čitamo se ponovno sutra, kada ćemo iščekivati novi vrhunac, borbu hrvatskih vaterpolista za finale.

Laku noć!

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

23.04 U finalu olimpijskog turnira rukometašica igrat će Francuska i Norveška.

Norvežanke su u polufinalu pobijedile Dansku s 25:21, dok su Francuskinje nakon produžetaka slavile protiv Švedske s 31:28.

Francuskinje će tako biti u prilici obraniti zlato iz Tokija gdje su u finalu porazile Rusiju s 30:25. (Hina)

Preokretom protiv Srbije, koja je prokockala nevjerojatnih +17, Amerikanci su ušli u finale košarkaškog turnira. Za zlato će se boriti protiv Francuske, dok će Srbija igrati za broncu protiv Njemačke.

Opširnije donosimo OVDJE.

image
ARIS MESSINIS Afp

?️ Zlatne medalje su dizanju utega osvojili su Indonežanin Rizki Juniansyah i Kineskinja Shifang Luo. Pritom su oboje zlatnih oborili i olimpijske rekorde, Juniansyah u kategoriji do 73kg, a Luo do 59kg.

Dizač utega iz Indonezije ukupno je podigao 354 kilograma te je nadmašio srebrnog, 20-godišnjeg Weeraphona Wichuma s Tajlanda, koji je ostvario rezultat od 346kg. Treće mjesto i bronca pripala je Bugarinu Božidaru Andrejevu koji je ukupno podigao 344kg.

Kod djevojaka je Shifang Luo slavila ukupno podigavši 241kg. Pet kilograma manje ostvarila je Kanađanka Maude Charron koja se morala zadovoljiti srebrom. Prije tri godine Charron je u Tokiju osvojila zlato u kategoriji do 64kg. Broncu je osvojila Hsing Chun Kuo s Tajvana uz podignutih 235kg. (Hina)

22.24 U bacanju koplja s novim olimpijskim rekordom pobijedio je Pakistanac Arshad Nadeem bacivši koplje 92.97 m. Dosadašnji rekord držao je Norvežanin Andreas Thorkildsen koji je 2008. u Pekingu zabilježio rezultat 90.57.

Srebro je osvojio branitelj iz Tokija Indijac Neeraj Chopra sa 89.45, dok je bronca pripala Andersonu Petersu s Grenade (88.54).

22.02 Završio je i okršaj na 110 metara prepone. Zlato i srebro idu u Sjedinjene Američke Države, a bronca na Jamajku.

Fotofiniš je pokazao da su drugoplasiranog Robertsa i trećeplasiranog Broadbella razdvojile svega tri tisućinke.

? Grant Holloway (SAD) 12.99

? Daniel Roberts (SAD) 13.09

? Rasheed Broadbell (Jam) 13.09

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

? Sjajna košarkaška bitka između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Srbi na poluvremenu imaju 11 poena prednosti! Utakmicu pratite s nama OVDJE, nema sumnje da nas čeka prava drama.

21.41 Talijanske odbojkašice nastavile su sa sjajnim igrama te se plasirale u finale nakon pobjede protiv Turske od 3:0 (25-22, 25-19, 25-22).

Po prvi puta su se Talijanke plasirale u finale na olimpijskim igrama u povijesti, a sada će u nedjeljom finalu, od 13 sati, protiv Amerikanki loviti zlatnu medalju. Dan ranije će utakmicu za treće mjesto igrati Brazil i Turska.

Paola Ogechi Egonu je s 24 poena bila najbolja kod Italije, dok je 12 poena imala Myriam Sylla. Sa 17 poena najbolja je turska igračica bila Melissa Teresa Vargas. (Hina)

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

? Imamo novi svjetski rekord!

Nevjerojatna Amerikanka Sydney McLaughlin-Levrone istrčala je čudesnih 50.37 na 400 metara prepone te u finalu iza sebe ostavila sunarodnjakinju Annnu Cockrell i Nizozemku Femke Bol.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

21.23 Završilo je finale skoka u dalj za žene. Olimpijska pobjednica je Amerikanka Tara Davis-Woodhall, lani srebrna na SP-u u Budimpešti.

Njezin skok od 7.10 metara bio je za 12 centimetara bolji od Njemice Mihambo. Bronca također ide u SAD, Jasmine Moore skočila je 6.96.

Brončana medalja Noaha Lylesa na 200 metara dobiva drugačije svjetlo. Amerikanac je u finalu trčao s COVID-om, čime je njegov rezultat od 19.70 još impresivniji.

21.06 Oba polufinalna susreta na olimpijskom turniru vaterpolistica odlučena su nakon raspucavanja, nakon što je na taj način u finale prošla Španjolska, isto su učinile i Australke.

U polufinalu je Australija pobijedila Sjedinjenje Američke Države s 14:13. Ranije je Španjolska bila bolja od Nizozemske s 19:18.

Tako je stala pobjednička serija američkih vaterpolistica na olimpijskim igrama jer su zlatne medalje osvajale u Londonu, Rio de Janeiru i Tokiju. Ovaj put mogu maksimalno doći do bronce. (Hina)

Između košarke i atletike, Mick Jagger večeras se odlučio za ovo drugo.

Frontmen Rolling Stonesa snimljen je na Stade de Franceu u društvu djevojke Melanie Hamrick.

image
Martin Rickett/pa Images/profimedia

21.00 U ovim trenucima kreće i košarkaška poslastica dana, drugi polufinale između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Utakmicu iz minute u minutu pratimo OVDJE.

? Hokejaši Nizozemske osvojili su zlatnu medalju u Parizu nakon što su u finalu nakon raspucavanja porazili Njemačku.

Susret je završio 1:1 nakon što je Nizozemska povela u 46. minuti golom Thieryyja Brinkmana, a izjednačio je Thies Prinz u 50. minuti. Pitanje pobjednika je na koncu razriješeno izvođenjem kaznenih udaraca, a Nizozemci su slavili sa 3:1.

Nizozemcima je to treće olimpijsko zlato nakon 1996. i 2000. Treće mjesto zauzeli su hokejaši Indije koji su pobijedili Španjolsku sa 2:1. (Hina)

20.43 Letsile Tebogo (21) novi je olimpijski prvak na 200 metara! Bocvanac je u finalu istrčao nevjerojatnih 19.46, što je peti najbolji rezultat svih vremena.

Iza sebe je ostavio trojicu Amerikanaca, Kennetha Bednareka (19.62), zlatnog sa stotke Noaha Lylesa (19.70) te Erriyona Knightona koji je završio s "drvenom medaljom".

image
JEWEL SAMAD Afp

20.27 Francuz Benjamin Thomas novi je olimpijski pobjednik u biciklističkoj disciplini omnium.

Ominum se sastoji od više događaja (scratch race, tempo race, elimination race, points race) tijekom kojih biciklisti osvajaju bodove, a ukupni pobjednik je biciklist s najviše bodova.

Thomas je u prvoj disciplini bio prvi, potom je zauzeo 11. mjesto u tempo utrci, u eliminacijskoj je bio drugi, da bi na kraju 100 krugova bodovne utrke, unatoč padu 25 krugova prije cilja, proslavio pobjedu.

Na kraju je slavio sa 164 boda, srebro je osvojio Portugalac Iuri Leitao sa 153 boda, dok je treći bio Belgijanac Fabio van den Bossche sa 131 bodom. (Hina)

? Novozelanđanka Ellesse Andrews osvojila je zlatnu medalju u biciklističkoj disciplini keirin.

U toj disciplini nastupa šest do devet vozača ispred kojih vozi motocikl (zec) koji nakon 2.5 kruga napušta stazu. Biciklisti nastavljaju u sprintu do cilja, a pobjednik je onaj koji prvi prođe kroz cilj.

Andrews je pobijedila sa 0.062 sekunde ispred Nizozemke Hetty van de Wouw, dok je treća bila Britanka Emma Finucane sa 0.092 sekunde zaostatka.

Andrews, doprvakinja iz Tokija, naslovu svjetske prvakinje koju je osvojila prošle godine u Glasgowu dodala je tako i olimpijsko zlato. (Hina)

19.45 Polako se prebacujemo na atletiku, gdje će uskoro početi prvi večerašnji finale, skok u dalj za žene. U tijeku su polufinalne utrke na 1500 metara, a u akciji su i sedmobojke koje u ovim trenucima bacaju kuglu.

Večeras se dijele medalje u sljedećim disciplinama:

• skok u dalj (Ž)

• bacanje koplja (M)

• 200 m (M)

• 400 m prepone (Ž)

• 110 m prepone (M)

? Francuska je u finalu olimpijskog turnira u košarci!

Nakon dva slobodna bacanja Cordiniera, za tricu je šutirao i promašio Dennis Schröder, a onda je Nijemcima ponestalo vremena. Domaćini su slavili 73:69 i za zlato će se boriti protiv pobjednika utakmice između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije koja počinje u 21.00.

Opširnije čitajte OVDJE.

? Do kraja je 10 sekundi, Nijemci će imati time-out pa napad nakon što je Wembanyama pogodio jedno od dva slobodna bacanja.

image
ARIS MESSINIS Afp

? Kao što se u poluvremenu moglo i naslutiti, dramatična je završnica polufinala između Francuske i Njemačke. Imali su domaćini +13 i bili na pragu finala, no Nijemci su se vratili i imaju samo dva poena zaostatka 38 sekundi prije kraja utakmice.

19.22 Švedski plivač Victor Johansson (25) povukao se iz olimpijske utrke na 10 km koja je bila zakazana za petak zbog zabrinutosti oko kvalitete vode rijeke Seine, izvijestile su švedske novine Dagens Nyheter.

- Puno je informacija koje kruže okolo, ali ono što znamo sigurno jest da su se ljudi razboljeli - citirao je list njegove riječi.

- Triatlonci su bili u Seini oko 20 minuta, a unatoč kratkom vremenu nekima je pozlilo - dodao je Johansson.

Švedski mediji izvijestili su da je švedskoj triatlonki Tildi Mansson pozlilo i da je povraćala nakon natjecanja u ženskoj konkurenciji 31. srpnja, iako tim nije potvrdio da postoji veza s vodom Seine.

- Moramo biti u vodi dva sata" - rekao je 25-godišnji Johansson.

Liječnik Švedskog olimpijskog odbora Lykke Tamm rekao je kako je Johansson razgovarao s liječničkim timom koji je podržao njegovu odluku da ne pliva.

Francuske vlasti potrošile su 1.4 milijarde eura na nadogradnju gradskog kanalizacijskog sustava, obećavajući da će rijeka biti čista za kupanje stanovnika do sljedećeg ljeta.

Međutim, problemi s kvalitetom vode zadavali su glavobolju tijekom triatlona, ​​s otkazanim treninzima, te odgodom muške utrka za 24 sata. (Hina)

19.11 Nogometaši Maroka osvojili su brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što su u "malom finalu" u Nantesu deklasirali Egipat s čak 6-0 (2-0).

Bronca je marokanskoj reprezentaciji uvjerljivo najveći uspjeh na olimpijskim igrama. Do Pariza su nastupili na OI u Barceloni (1992), Sydneyju (2000), Ateni (2004) i Londonu (2012) i nikada nisu prošli skupinu.

Napadač Betisa Abde Ezzalzouli doveo je Maroko u vodstvo u 23. minuti, a samo tri minute kasnije Soufiane Rahimi je povećao prednost.

Veznjak Genka Bilal El Khannouss je u 51. minuti zabio za 3-0, da bi Rahimi u 64. minuti postigao svoj drugi gol na utakmici. Za napadača Al Aina bio je to već osmi pogodak na turniru i uvjerljivo je najbolji strijelac.

Do kraja susreta za Maroko su zabili i Akram Nakach (73) i kapetan Achraf Hakimi (87).

U finalu se u petak sastaju Francuska i Španjolska. (Hina)

? Francuska u zadnjoj četvrtini protiv Njemačke igra kao u transu, trenutačno je na +11 i sve je bliže ulasku u finale Olimpijskih igara. Do kraja utakmice ostalo je šest minuta.

19.02 Za razliku od njihovih muških kolega koji su zapeli već u četvrtfinalu, francuske rukometašice su izborile finale pobjedom u produžetku protiv Švedske s 31:28.

Francuskinje će tako biti u prilici obraniti zlato iz Tokija gdje su u finalu porazile Rusiju sa 30:25.

Švedska je minutu prije kraja povela 25:24, a produžetak je izborila Tamara Horacek izjednačivši 16 sekundi prije kraja na 25:25. Francuskinje su u produžetku zaigrale bolje dobivši taj dio igre sa 6:3.

Francusku su do pobjede predvodile Tamara Horacek s osam i Estelle Nze Minko sa sedam golova, dok su Laura Glauser (12) i Hatadou Sako (8) sakupile ukupno 20 obrana.

U drugom polufinalnom susretu sastaju se Norveška i Danska. (Hina)

? Nastavlja se spektakularna borba na polufinalnoj utakmici Francuske i Njemačke.

Treću četvrtinu otvorilo je "rešetanje" tricama Batuima i Schrödera, a sada su Francuzi na krilima publike napravili novu mini-seriju s dvije trice (Cordinier i Fournier) te se odvojili na +6.

Upravo je počela posljednja četvrtina.

18.25 Prve finalistice odbojkaškog olimpijskog turnira su američke igračice, braniteljice naslova, koje su u polufinalu, u dramatičnom dvoboju, pobijedile Brazil s 3-2 (25-23, 18-25, 25-15, 23-25, 15-11).

Amerikanke su vodile 1-0 i 2-1 u setovima, ali su morale igrati dramatičan peti set kako bi se probile u finale koje je na rasporedu u nedjelju, od 13 sati. SAD će tada igrati protiv boljeg iz drugog polufinala, od 20 sati za finale igraju Italija i Turska.

U petom setu su prve do dva poena prednosti došle Brazilke. SAD su uspjele odličnom igrom u sredini petog seta napraviti preokret. Okrenule su na 12-8 i potom iskoristile drugu meč-loptu za ulazak u finale.

Meč Brazila i SAD-a je bila repriza finalne utakmice s Igara u Tokiju. Tada su Amerikanke osvojile zlatnu medalju nakon pobjede 3-0. Brazilke imaju naslove iz Pekinga i Londona, a zanimljivo da su tada do zlata dolazile upravo preko Amerikanki koje su pobjeđivale u finalnim dvobojima.

S 26 poena najbolja je kod Amerikanki bila Kathryn Plummer. Avery Skinner je odlično odigrala u petom setu te je ukupno skupila 19 poena, a Andrea Drews 18. Kod Brazila su najbolje bile Ana Cristina s 24 i Gabi Guimaraes sa 16 poena. (Hina)

? U tijeku je prvi polufinale turnira košarkaša između Francuske i Njemačke. Sudeći po rezultatu prvog poluvremena (33:33), mogli bismo imati uzbudljivu završnicu. Nijemci su dobili prvu četvrtinu s +7, no Francuzi im nisu dopustili da se odvoje. Zasad ih s 11 poena predvodi Cordinier, dok su kod Nijemaca Schroder i Wagner ubacili po sedam poena.

18.19 Britanska jedriličarka Eleanor Aldridge osvojila je zlatnu medalju u disciplini formula kite.

Britanka je dojedrila do zlata u ženskoj disciplini zmaja postavši prvi olimpijski pobjednik u ovoj disciplini. Aldridge je u četvrtak slavila u obje finalne serije nakon što je jednu pobjedu donijela iz polufinala.

Najbolja iz polufinala Francuskinja Lauriane Nolot trebala je u finalu jednu pobjedu, ali nije uspjela, pa je na koncu bila druga. Nizozemka Annelous Lammerts osvojila je broncu.

Muški finale je odgođen za petak zbog nedostatka vjetra. (Hina)

17.50 Loše vijesti iz Pariza, Golubić je ostao bez šanse za medalju. Više o tome pročitajte OVDJE.

17.45 Kineske stolnotenisačice će se i peti put zaredom boriti za zlatno olimpijsko odličje u ekipnoj konkurenciji, nakon što su u četvrtak u polufinalu na Igrama u Parizu svladale reprezentaciju Južne Koreje sa 3-0.

U paru su Chen Meng i Manyu Wang sa 3-1 (11-4, 11-5, 9-11, 11-9) pobijedile Yubin Shin i Jihee Jeon, a korejske stolnoenisačice su u preostala dva pojedinačna dvoboja skupljala poene.

Sun Yingsha je svladala Eunhye Lee sa 3-0 (11-5, 11-1, 11-3), a Wang Manyu je bila bolja od Jihee Jeon sa 3-0 (11-3. 11-7, 11-3).

Kineskinje su u istom sastavu u kojem su prije tri godine osvojile četvrto uzastopno ekipno olimpijsko zlato, a u finalu će im suparnice biti pobjednice drugog polufinala, u kojem će večeras (20 sati) igrati reprezentacije Njemačke i Japana.

Mečevi za odličja će biti odigrani u subotu: onaj za broncu će započeti u 10 sati, a za zlato u 15 sati. (Hina)

17.37 Prve finalistice vaterpolskog turnira na Olimpijskim igrama su reprezentativke Španjolske koje su nakon peteraca u polufinalu svladale Nizozemsku s 19-18 (6-1, 4-4, 1-6, 3-3; 5-4).

Premda su već u prvoj četvrtini Španjolke stvorile pet golova prednosti, kompletni zaostatak su Nizozemke izbrisale tijekom treće dionice. Na kraju su reprezentacije raspucavale za plasman u finale i bolje su bile Španjolke s konačnih 19-18.

S pet pogodaka kod Španjolske je najbolja bila Judith Forca, dok je na drugoj strani Simone Van de Kraats dala četiri gola.

Španjolkama je ovo treće olimpijsko finale u povijesti. Završne su utakmice na olimpijskim turnirima gubile od SAD-a u Londonu i Tokiju.

U finalu će Španjolska igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojem igraju SAD i Australija. Američke vaterpolistice su osvojile zlatnu medalju na posljednja tri natjecanja, u Londonu, Rio de Janeiru i Tokiju. (Hina)

17.32 Trofejna američka atletičarka Allyson Felix, australska kanuistica Jessica Fox, njemačka gimnastičarka Kim Bui i novozelandski tenisač Marcus Daniell novi su članovi Komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Među 29 kandidata iz 15 različitih sportova bio je i proslavljeni hrvatski veslač Martin Sinković međutim, nije dobio dovoljan broj glasova. Na koncu je zauzeo 13. mjesto sa 872 glasa.

Amerikanka Felix, koja je na Olimpijskim igrama osvojila 11 olimpijskih medalja pri čemu sedam zlata je uvjerljivo slavila sa 2.880 glasova. Bui je bila druga (1.721), treće mjesto zauzela je Fox sa 1.567 glasova, dok je četvrto mjesto zauzeo Daniell sa 1.563 glasa.

image
JOEL SAGET Afp

Ukupno je glasovalo 6.576 sportaša, što predstavlja 61.96 posto svih sudionika Olimpijskih igara u Parizu, a sportaši su mogli glasovati u Olimpijskim selima u Parizu, Chaterouxu, Lilleu i Tahitiju, kao i u gradovima u kojima se igrao nogometni turnir. (Hina)

17.30 Loše vijesti za Marka Golubića. Britanac je poražen s 1-2 te će Zaid Kareem u finale. To znači da Golubić neće kroz repesaž dobiti priliku boriti se za broncu.

17.20 U tijeku je polufinalna borba između Bradlyja Sindena i Zaida Kareema. Borba je bitna i za Marka Golubića jer u slučaju pobjede Britanca odlazi u repesaž.

? Tri godine su prošle od Olimpijskih igara u Tokiju, ali za kineske skakače u vodu Xiea Siyija i Wanga Zongyuana ništa se nije promijenilo, jer su i na Igrama u Parizu završili na dva najviša mjesta pobjedničkog postolja u disciplini skokova sa daske (3 m).

Xie je obranio naslov olimpijskog pobjednika skupivši u šest skokova 543,60 bodova. Wang je ponovno osvojio srebro, a za sunarodnjakom je zaostao za nešto više od 13 bodova (530,20).

Jedina promjena u odnosu na rasplet u Tokiju 2021. dogodila se na trećem mjestu, na kojem je Britanca Jacka Laughera, koji je u Parizu završio finale na sedmom mjestu, zamijenio 20-godišnji Meksikanac Osmar Olvera Ibarra (500,40). On je jedini uz kineske skakače uspio skupiti najmanje 500 bodova za svojih šest finalnih skokova. (Hina)

Dok čekamo odgovor na pitanje hoće li Marko Golubić uhvatiti repesaž, evo impresivnog kadra s natjecanja u skokovima u vodu. AFP-ov fotograf Oli Scarff uhvatio je pod vodom Kineza Xie Siyija nakon skoka u finalu daske na tri metra.

image
OLI SCARFF Afp

16.25 Marko Golubić je u dramatičnoj borbi ostao bez polufinala. Više o tome pročitajte OVDJE.

16.05 Vaterpolska drama se s jučerašnjih četvrtfinalnih utakmica u muškom turniru preselila u današnje prvo polufinale vaterpolistica. Put u finale izborila je reprezentacija Španjolske koja je s 19:18 pobijedila Nizozemsku nakon izvođenja peteraca.

Španjolke su nakon prve četvrtine imale 6:1, prednost od pet golova su držale i nakon druge četvrtine, ali su se Nizozemske vratile u trećem dijelu utakmice i sa svojih 6:1 izjednačila utakmicu. U posljednjoj četvrtini bilo je 3:3 pa se pristupilo izvođenju peteraca u kojima su sve vaterpolistice bile precizne osim Brigitte Sleeking.

Njen promašaj je bio dovoljan da Španjolke odu u finale u kojem će igrati protiv boljih iz susreta između SAD-a i Australije koje se igra od 19.35.

Borba je bila napeta do samog kraja te su nijanse odlučivale. Golubić se sada nada da će Britanac ući u finale kako bi kroz repesaž dobio priliku boriti se za broncu.

Treća runda je završila rezultatom 18-10 za Sindena. Golubić je bio blizu, ali je na kraju ipak poražen.

image
DAVID GRAY Afp

Deset sekundi do kraja, britanski trener je zatražio pregled snimke. Sinden vodi 13-10 i nadomak je polufinala.

Ulazimo u posljednju minutu, rezultat je 9-7 za Sindena.

Sada sve frca s obje strane. Sinden vodi 5-3 minutu i pol do kraja.

Krenula je posljednja runda. Britanac je odmah poveo 2-0.

Dvije sekunde prije kraja Golubić je zaradio još dva boda i s 11-9 osvojio rundu. Nevjerojatan povratak hrvatskog borca. O putniku u polufinale odlučivat će treća runda.

Marko je deset sekundi prije kraja izjednačio na 9-9. Bravo Marko idemo po preokret.

Golubić udarcem u glavu smanjuje na 9-5. Ostalo je 40-ak sekundi za preokret.

Uspio je Golubić smanjiti rezultat na 4-2, ali Britanac brzo uzvraća i već je 9-2. Samo čudo može spasiti Golubića od poraza.

Minutu prije kraja, Britanac vodi 4-0. Golubić je sada u jako teškoj situaciji.

Nije dugo trebalo da Britanac povede. 2-0 za Sindena koji je na pragu prolaska u polufinale.

Krenula je druga runda.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U dramatičnom raspletu prve runde, ona je otišla na stranu Britanca rezultatom 8-6. No, još uvijek ništa nije izgubljeno.

Nova dva boda za Britanca. Prva runda polako ide u njegovom smjeru.

Britanac je udarcem u tijelo zaradio prva dva boda i vodi 2-0. Ostala je minuta do kraja runde.

Počela je borba. Sretno Marko!

15.40 Gotova je i posljednja borba prije nastupa Marka Golubića. Hrvatski predstavnik će uskoro nastupiti.

15.30 Marko Golubić ima zlatnu medalju sa Svjetskog prvenstva u Bakuu 2023., a sada traži ulazak u borbu za medalje na Olimpijskim igrama.

15.15 Još je samo jedna borba preostala prije nastupa Marka Golubića. U četvrtfinalu ga čeka borba protiv Britanca Bradleyja Sindena, aktualnog europskog prvaka u ovoj kategoriji. Njih dvojica su se susrela u četvrtfinalu Europskog prvenstva ove godine, a Britanac je slavio s 2-1.

14.49 Njemački kajakaši drugi put zaredom osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u utrci kajaka četverosjeda na 500 m, a u istoj disciplini su olimpijske pobjednice postale novozelandske kajakašice. Njemačka posada je pretrpjela samo jednu izmjenu u odnosu na onu koja je osvojila zlato na Igrama u Tokiju pa su Max Rendershmidt, Max Lemke i Tom Liebscher-Lucz ponovili ono što su napravili prije tri godine, dok je svoje prvo olimpijsko zlato osvojio Jacob Schopf, koji iz Tokija ima srebro u dvosjeda na 1000 m. Nijemci su za pobjedu postigli vrijeme 1:19.80 minuta te su za četiri stotinke nadmašili australsku posadu koja je u polufinalu postavila novo najbolje vrijeme u povijesti olimpijskih igara (1:19.22), ali nije to uspjela ponoviti u finalu. Broncu je osvojio španjolski četverosjed (1:20.05).

Uzbudljivo je bilo i u utrci ženskih četverosjeda, u kojoj su Lisa Carrington, Alicia Hoskin, Olivia Brett i Tara Vaughn Novom Zelandu donijele još jedno zlatno olimpijsko odličje. Za 35-godišnju Carrington ovo je šesti olimpijski naslov, ali prvi u četverosjedu. Novozelanđanke su u finalu do cilja stigle za 1:32.20 minuta. Drugoplasirane Njemice su bile sporije za 42 stotinke (1:32.62), a broncu je osvojila mađarska posada (1:32.93). (Hina)

14.43 Hrvatski vaterpolisti u petak (19.35) igraju protiv Mađarske u polufnalu olimpijskog turnira u Parizu. Izbornik Ivica Tucak je rekao da je u četvrtfinalu navijao za Italiju, ne za Mađarsku. isto tako je otkrio što je rekao svojim igračima nakon pobjede protiv Španjolske. O čemu se radi saznajte OVDJE.

14.23 Oborila vlastiti rekord na 3000 metara s preprekama pa kleknula pred dečka i zaprosila ga pribadačom. O kome se radi i kako je sve završilo pročitajte OVDJE.

13.25

Stolnoteniski reprezentativci Kine i Švedske borit će se za naslov olimpijskog pobjednika u momčadskoj konkurenciji na OI u Parizu.

Šveđani su u srijedu navečer dramatičnim preokretom pobijedili Japan sa 3-2 i po prvi put ušli u finale olimpijskog turnira, dok su Kinezi u četvrtak ujutro sa 3-0 opravdali ulogu favorita u polufinalnom dvoboju protiv Francuza.

Japanci su vodili 2-0 protiv Šveđana, nakon pobjede u igri parova (3-1) i trijumfa Tomokazua Harimota protiv prvog švedskog igrača Trulsa Moregarda (3-1), da bi Kristian Karlsson svladao Shunsukea Togamija (3-1), a Moregard bio bolji od Hirota Shinozuke (3-1) za izjednačenje na 2-2.

Tomokazu Harimoto je u odlučujućem meču igrao protiv Antona Kallberga i osvojio prva dva seta sa 11-5. No, uslijedio je velik preokret u kojem je Šveđanin preostala tri seta osvojio, dvaput po 11-7 te posljednji sa 11-9.

Kinezi nisu dopustili da se nešto slično dogodi u njihovom dvoboju s Francuzima. Ma Long i Wang Chuqin su u paru sa 3-0 (11, 5, 2) svladali Simona Gauzyja i Alexisa Lebruna, da bi u pojedinačnim mečevima Fan Zhendong prepustio jedan set Felixu Lebrunu, a isto je učinio i Wang Chuqin protiv Alexisa Lebruna.

Tako će se u petak (10 sati) Francuzi boriti za brončano odličje protiv Japanaca, dok će Kinezi i Šveđani od 15 sati igrati za zlato.

Momčadsko natjecanje je u olimpijski program uvedeno 2008. u Pekingu i Kinezi od tada ne znaju za poraz. Dvaput su u finalima pobjeđivali njemačke stolnotenisače (Peking 2008. i Tokio 2021.), a po jednom reprezentacije Južne Koreje (London 2012.) i Japana (Rio de Janeiro 2016.).

Nakon Kineza, Nijemci su druga najuspješnija stolnoteniska nacija u momčadskom dijelu sa dva srebra i dvije bronce, ali su u Parizu izgubili u četvrtfinalu od Šveđana, koji će u Parizu osvojiti prvu momčadsku medalju.

Francuzi će imati priliku za isto ostvarenje, ako pobijede Japance koji u svojoj kolekciji imaju srebro iz Rio de Janeira i broncu iz Tokija.

13.19 Danas se igraju polufinalne utakmice košarkaškog turnira. Imaju li Francuzi i Srbi šanse? Mnogi su složni: Moćnom SAD-u može se suprotstaviti samo jedna reprezentacija. Opširniju najavu polufinala pročitajte OVDJE.

12.40 Šok u šesnaestini finala kategorije do 57 kilograma! Britanka Jade Jones izgubila je od Miljane Reljikj iz Sjeverne Makedonije s 1:2. Zlatna iz Londona i Rija u Parizu je ciljala svoje treće najsjajnije odličje, sve pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Tonija Tomasa. Međutim, agresivna Reljikj je šokirala Britanku u neizvjesnoj borbi. Dobila je prvu rundu sa 7:6, Jones je uzvratila s 5:4, dok je treća završila 1:1, no pobjeda je pripala predstavnici Sjeverne Makedonije. (Ivan Renić)

image
DAVID GRAY Afp

12.25 Sutra od 17 sati reprezentacije Brazila i SAD-a suočit će se u finalu ženskog nogometnog olimpijskog turnira, a svog predstavnika na utakmici imat će i Hrvatska.

Ivan Bebek će, naime, obnašati dužnost glavnog VAR suca, a pomoćnik će mu biti Francuz Jerome Brisard. Glavna sutkinja bit će Šveđanka Tess Olofsson, dok će AVAR sudac biti Španjolac Carlos Del Cerro.

Bebeku će 'nastup' u finalu doći kao nagrada za odlično odrađene turnire u muškoj i ženskoj konkurenciji, gdje je kao VAR sudac dijelio pravdu u svim kolima grupne faze i nokaut faze.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

11.43 Golubić će se u četvrtfinalu boriti protiv Britanca Bradlyja Sindena, dvostrukog svjetskog prvaka u kategoriji do 68 kilograma. Ta borba je na rasporedu u 15.32.

11.42 Marko Golubić je u četvrtfinalu. Drugu rundu je pobijedio rezultatom 10:2.

Kakva dva udarca nogom u tijelo. Nakon toga još jedan, 8:2 je za Golubića.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Obostrana udarca nogom u tijelo, 2:2 je u drugoj rundi.

Prva runda otišla je na stranu Golubića. Rezultat je bio 3:0.

Nova dva boda za Golubića zbog udarca nogom u tijelo.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Počela je borba, a Golubić je dobio jedan bod zbog udarca šakom u tijelo.

11.24 Uskoro kreće Marko Golubić u svoju prvu borbu na taekwondo turniru u kategoriji do 68 kilograma. Prvi protivnik mu je Bernardo Pié.

11.10 Iako je naslovnice svojim nastupom u Parizu pokupila prije svega Imane Khelif, alžirska ‘boksačica‘ kojoj se pripisuje da ima muške kromosome, još jedna predstavnica svoje države iz istih je razloga izazvala kontroverze.

Više pročitajte OVDJE.

10.55 Osvajanjem zlata u Parizu, pobjedom protiv Carlosa Alcaraza u finalu, Novak Đoković došao je do odličja za kojim je oduvijek žudio. Upotpunio je Srbin karijerni Grand Slam, odnosno osvajanje četiri Grand Slam turnira i olimpijskog zlata, postignuće koje je uz Đokovića za rukom pošlo tek četiri igrača - Sereni Williamsa, Steffi Graf, Rafaelu Nadalu i Andreu Agassiju.

Đoković će za svoje zlato biti i propisno nagrađen, riječ je o cifri od 200.000 eura koje Srbija isplaćuje svojim zlatnim olimpijcima, a kako doznaje Kurir, Đoković će svu tu zaradu donirati u dobrotvorne svrhe! Bit će to samo jedna od ovakvih gesta Đokovića, koji se kroz karijeru nikada nije libio pokazati svoju humanitarnu stranu.

Srbija je inače u samom svjetskom vrhu po pitanju isplaćivanja premija za osvojene medalje. Tek Izrael (253.000 eura) i Hong Kong (708.000 eura) isplaćuju više od Srbije za olimpijska zlata.

10.15 Nizozemka Sharon van Rouwendaal osvojila je u četvrtak zlatnu medalju u plivačkom maratonu za žene na 10 km na Olimpijskim igrama u Parizu

Srebro je osvojila Australka Moesha Johnson, a Ginevra Taddeucci iz Italije broncu. Brazilka Ana Marcela Cuhna, aktualna olimpijska pobjednica, završila je tik uz postolje.

Van Rouwendaal i Moesha su vodile od početka utrke, ali je Nizozemka na kraju slavila s vremenom 2:03:34 nakon što je u zadnjem krugu pretekla australsku plivačicu koja je kroz cilj prošla s 5,5 sekunde sporijim vremenom (2:03:39.7). Talijanka je do bronce doplivala s vremenom 2:03:42.8.

Za nizozemsku plivačicu ovo je treća olimpijska medalja nakon što je u Rio de Janeiru osvojila zlato na 10 km, a u Tokiju srebro.

Utrka je krenula prema planu nakon što su organizatori prethodno objavili da je kvaliteta vode u rijeci Seini dosegla prihvatljive pragove. (Hina)

image

Sharon Van Rouwendaal

DIMITAR DILKOFF Afp

9.35 Nakon što su bez brončane medalje ostali na Svjetskom prvenstvu u Katru, gdje ih je u utakmici za treće mjesto pobijedila Hrvatska, Maroko će danas imati novu priliku obasjati se broncom.

U susretu za treće mjesto olimpijskog nogometnog turnira suočit će se s Egiptom, a zanimljivo da su ove dvije nacije vize za Pariz osigurali srazom u finalu u23 afričkog Kupa nacija prošle godine.

Tada je slavio Maroko, a danas će priliku za osvetu imati Egipat. Utakmica je na rasporedu od 17 sati.

9.00 Danas je na rasporedu polufinale ženskog rukometnog turnira.

U 16:30 Švedska će odmjeriti snage s Francuskom, a od 21:30 u drugom polufinalu se sastaju Norveška i Danska.

8.15 Rukometaši Slovenije povijesnom 33:28 pobjedom protiv Norveške prvi put u svojoj povijesti izborili su polufinale olimpijskih igara.

- Odigrali smo stvarno fantastičnu utakmicu. Kontrolirali smo rezultat od prve do zadnje minute. Ne znam kada smo zadnji put igrali utakmicu u kojoj smo imali takvu kontrolu nad onim što se događa na terenu. Razgovarali smo o u svlačionici prije utakmice i dečki su to prenijeli na parket. Bili su izuzetno fokusirani, borbeni i karakterni. Nismo samo pričali o tome, ali mogu samo reći, kapa dolje dečkima. Nismo još rekli zadnju riječ - rekao je izbornik Zorman.

Više pročitajte OVDJE.

7.45 Aco Petrović: 'Amerikanci su promijenili pristup, to sam primijetio kad sam vidio što radi LeBron'. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

image
ARIS MESSINIS Afp

7.15 Kineska dizačica tega Hou Zhihui obranila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 49 kg podignuvši ukupno 206 kg na natjecanju u Parizu, gdje je sa 117 kg u izbačaju postavila nov olimpijski rekord.

Time je ispravila podbačaj u trzaju, u kojem je imala samo jedno ispravno dizanje, kad je u drugom pokušaju podigla 89 kg.

Samo jedan kilogram manje ukupno (205) imala je drugoplasirana Rumunjka Mihaela Valentina Cambei, koja je podigla 93 kg u trzaju, a 112 kg u izbačaju.

Brončanu medalju je s ukupno 200 kg (88 + 112) osvojila Tajlanđanka Surodchana Khambao. (Hina)

image

Hou Zhihui

MIGUEL MEDINA Afp

6.40 Indijska 29-godišnja hrvačica Vinesh Phogat je došla do finala pobijedivši tri suparnice, ali je uoči finala imala 100 g previše na vaganju. Sve su pokušali u njenom taboru ne bi li je doveli ispod 50 kg pa su je i ošišali, skraćivali dres, međutim, sve je bilo uzalud, jer je diskvalificirana. Opširnije pročitajte OVDJE.

6.20 Aktualne dvostruke svjetske prvakinje Kineskinje dominirale su osvojivši zlato u umjetničkom plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Kineskinje su slavile sa 996.1389 bodova ispred Amerikanki (914.3421) i Španjolki (900.7319).

Natjecanje se sastojalo od tri nastupa - akrobatske rutine, tehničke rutine i slobodne rutine.

Kina je u Tokiju, Rio de Janeiru i Londonu bila druga, a ovoga puta je napokon stigla do zlata. Pomoglo je i to što Rusija koja je osvojila zadnjih šest naslova, nije imala pravo nastupa nakon invazije na Ukrajinu. (Hina)

6.00 Dobro jutro, dragi čitatelji.

Polako, ali sigurno, Olimpijske igre se približavaju kraju. Ostala su nam još četiri dana sportskih poslastica i spektakularna ceremonija zatvaranja, ali prije toga se nadamo još ponekoj medalji iz radionice hrvatskih sportaša.

Nakon sinoćnjeg podviga Lene Stojković u taekwondou, bilanca Hrvatske u Parizu iznosi dva zlata, srebro i tri bronce, a prvi sljedeći koji se može pridružiti medaljašima je još jedan taekwondoaš Marko Golubić. U puno skromnijem danu za hrvatski sport od dosadašnjih, 24-godišnji Zagrepčanin bit će naš jedini predstavnik. Nadamo se da ćemo ga pratiti tijekom cijelog dana, jer bi to značilo da se bori za odličja.

Puno uzbuđenja zato će biti u ostalim sportovima, pogotovo u košarci gdje su na rasporedu polufinala: u 17.30 igraju Francuska i Njemačka, a u 21.00 Srbija i SAD.

Polufinala će igrati i rukometašice te odbojkašice, dok nam atletika donosi okršaje u ženskom skoku u dalj, muškom koplju, kao i finalne utrke na 400 metara prepone (Ž), 200 metara (M) te 110 metara s preponama (M).

Linker
05. rujan 2024 14:46