Jana Koščak

 VEDRAN PETEH/Cropix
Vedran Božičević
ZVIJEZDA U USPONU

Vratila se najveća nada hrvatskog sporta: ‘Šokiralo me, plakala sam, a najgore je bilo tjedan dana kasnije‘

Teško je i pobrojati sve rekorde koje je nanizala Jana Košćak, od mlađejuniorske do seniorske konkurencije
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. siječanj 2024. 10:18

Prošle godine hrvatska je javnost dobro upoznala varaždinsku tinejdžericu Janu Koščak (17), najveću nadu naše atletike. Istina je da je još godinu ranije postala europska mlađejuniorska prvakinja u sedmoboju, ali tek kad je prošle zime krenula rušiti rekord za rekordom, mediji su se u većoj mjeri počeli zanimati za nju.

Teško je i pobrojati sve te silne rekorde koje je nanizala, od mlađejuniorske do seniorske konkurencije, pa ćemo se zadržati na onim najblistavijim. U veljači je tako u Tallinnu u prvom seniorskom petoboju skupila fantastična 4432 boda i srušila hrvatski rekord, da bi koji tjedan kasnije s 4585 bodova nadmašila i svjetski rekord u mlađejuniorskom petoboju (niže prepone i lakša kugla).

Donijelo joj je to u svibnju pozivnicu za najprestižniji višebojski miting u svijetu, onaj u austrijskom Götzisu, gdje je prvi seniorski sedmoboj u karijeri završila sa senzacionalna 6293 boda. Najbolji je to rezultat u povijesti jedne 17-godišnjakinje u seniorskom sedmoboju, ujedno i sedmi rezultat svih vremena na juniorskoj (U20) ljestvici. A hrvatski je seniorski rekord usput popravila za gotovo 700 bodova. Dodat ćemo još da je prošlu zimsku sezonu, osim u petoboju, završila na prvom mjestu svjetske U-18 ljestvice i na 60 m prepone i u skoku u dalj, dok je na otvorenom, bila prva na svjetskoj mlađejuniorskoj ljestvici u sedmoboju i u skoku u vis. Eto, toliko je dobra i talentirana Jana...

Doktori nisu znali u čemu je problem

Na žalost, prošla sezona nije dobila šlag na torti u obliku zlata na Europskom juniorskom prvenstvu u Jeruzalemu. Vodila je Jana nakon tri discipline sedmoboja, ali u toj trećoj, bacanju kugle, zadobila je ozljedu stražnje lože zbog koje se morala povući iz natjecanja. Sport je doista ponekad okrutan i nepravedan, lekcija je to koju je naučila i Jana u Jeruzalemu, ali tinejdžericu vrlo zrelog razmišljanja to nije izbacilo iz tračnica jer kako to često ističe - cilj joj je biti najbolja u seniorskim vodama.

Takva odlučna i motivirana zakoračila je i u novu sezonu u kojoj želi biti među putnicima na Olimpijske igre u Parizu. Prošli je vikend na dvoranskom Prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore osvojila zlato u skoku u dalj s vrlo dobrih 6,17 m, te dodala peto mjesto u bacanju kugle (11,94), disciplini koja joj nije posebno draga. No, sve je to samo zagrijavanje, jer bit će ovo vrlo dinamična zima, kao i cijela godina.

- Zadovoljna sam, ovih 6,17 u dalju mi je najbolji rezultat ikad na početku sezone, tako da mislim da će biti dobro. Imam još nekoliko natjecanja, a rekli su mi da bih trebala ići i na Svjetsko dvoransko prvenstvo u Glasgowu u petoboju, tako da je sve super - veselo ističe Jana.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Nije baš sve bilo super tijekom nedavnih priprema na Tenerifeu.

- Bila sam malo bolesna, na kraju sam tamo završila i u bolnici, pa nisam trenirala tri dana. Nekakva viroza me uhvatila, imala sam jako visoku temperaturu. Nisu ni doktori znali što je, išla sam i na vađenje krvi i sve me to malo izbacilo iz takta, ali oporavila sam se i ostala dva tjedna sam stvarno dobro radila, po dva treninga dnevno, tako da mislim da sam spremna za sezonu.

Već tijekom dvoranske sezone planovi su zapravo usmjereni prema lovu na Pariz.

- Vjerojatno ću ići na dva petoboja, u francuski Aubiere na miting X-Athletics, te u Tallinn, na miting na kojem sam bila i lani. Uz nastup na SP-u u Glasgowu, sve mi to donosi puno bodova za Pariz i ako to dobro odradim, ako budem na pravoj razini, trebala bih upasti na OI.

I u ovom je trenutku zapravo unutar kvote, ali trebao bi joj ipak još poneki dobar rezultat kako bi bila sigurna.

- Trenutno sam na 21. mjestu, a u Pariz će 24 sedmobojke. Ali kažem, ako odradim te petoboje dobro, onda bih sigurno upala i ne bih se na otvorenom trebala toliko mučiti, već bih se mogla fokusirati na OI i ostalo što me čeka.

Terapije su puno pomogle

Misli li da u petoboju ima u sebi bolji rezultat od spomenutih lanjskih 4432 iz Tallinna?

- Da, mislim da sam u svim disciplinama dosta napredovala, a i lani taj višeboj stvarno nije bio idealan. Srušila sam rekord u dalju sa 6,34 i to mogu ponoviti, za 800 metara ne znam, to nisam puno trčala, pa kako bude - bude. Ali ostale discipline mogu puno bolje, pogotovo kuglu koju sam tamo bacila 11 metara i vis u kojem sam preskočila 1,82. Već tu će bodovi ići gore.

Kakva je danas situacija s tom famoznom stražnjom ložom koja ju je zaustavila u Jeruzalemu?

- To sam zaliječila, puno su mi pomogle terapije u poliklinici Cerebellum. Pazili smo na to, išli na to da se u potpunosti zaliječi ozljeda i zato sam tek prije dva mjeseca počela raditi prepone. Ništa me ne boli, normalno treniram i mislim da je to sanirano.

image
Beautiful Sports/olaf Rellisch/Imago Sportfotodienst/Profimedia

A jesu li sanirane emocionalne rane? Koliko joj je teško pao taj nesretni rasplet na juniorskom EP-u?

- Dosta, iako tamo na licu mjesta i ne toliko jer sam još bila malo u šoku zbog ozljede. Naravno, bila sam tužna, bilo je suza i svega. Ali, pogodilo me tek tjedan dana poslije, zapravo mi je najgore bilo kad sam gledala snimku tih cura kako trče 800 metara i kako im dijele medalje. Znate da ste mogli biti na tom postolju, da ste bili vodeći i trebali pobijediti i onda vas to malo pogodi. Ali opet, mislim si, pa to je juniorsko EP, koliko će još biti takvih natjecanja. Uostalom, i sljedeće godine sam još juniorka i opet će biti EP, tako da mi stvarno više nije toliko “bad”. A ionako prije svega želim biti dobra kao seniorka.

Ostala je zbog te ozljede i bez nastupa na seniorskom SP-u u Budimpešti na koje se kvalificirala u skoku u vis.

- To me je čak i više pogodilo jer sam se tome stvarno veselila, bilo bi mi to prvo veliko seniorsko natjecanje. Realno, za proći kvalifikacije je bilo dovoljno 1,89 m, mislim da sam to mogla skočiti i biti u finalu SP-a. Zbog toga mi je žao, ali opet, imam vremena. A možda već ove godine u Glasgowu bude i bolje.

S Glasgowom će završiti dvoranska sezona, ali neće trebati čekati dugo na uzbuđenja na otvorenom.

- Plan je ići u Götzis, opet su me zvali i mislim da će mi to biti prvo natjecanje na otvorenom. I taman mi pada na 18. rođendan. Nakon toga moram položiti vozački, pa onda u lipnju u Rim na EP, pa slijede Olimpijske igre, pa juniorsko SP u Peruu. Bogme se nakupilo natjecanja. Bit će tu još i državnih prvenstava, mitinga, eventualno koja Dijamantna liga...

"Sama sebi namećem previše pritiska"

Kad je već spomenula Rim i seniorsko EP, je li i tamo u planu raditi sedmoboj ili će se možda zbog blizine Pariza odlučiti na vis?

- Ideja je bila sedmoboj, ali ako dobro odradim Glasgow i ako budem na dobroj poziciji za OI, onda ne znam je li pametno raditi toliko višeboja u samo 2-3 mjeseca. Trebala bih ih odraditi tri ili četiri, to je možda ipak malo previše. Ali nisam se još dogovorila s tatom, odnosno trenerom.

Dojam je da se Jana dobro nosi sa svim pritiskom i medijskom pažnjom kojoj je bila izložena lani.

- Mislim da sama sebi namećem malo previše pritiska, imam visoka očekivanja sama od sebe, pa sam često razočarana što i nije dobro jer mislim da stvarno imam dobre rezultate na koje trebam biti ponosna. A ponekad to ne cijenim dosta, uvijek želim bolje, bolje i bolje, nikad mi nije dosta. To je vjerojatno problem, a medijski pritisak mi, iskreno, i ne smeta. Više me muči to da sam ponekad nezadovoljna s nekim jako dobrim rezultatom s kojim bi drugi bili jako zadovoljni i ponosni.

Linker
06. svibanj 2024 00:56