CROPIX
ŠTO ČEKA MODRE?

Polovično sa Skandinavcima: Modri izbacili Malmö 2011., a lani ispali od Aalborga

Trener Moldea Tor Ole Skullerud ocijenio je 'Modre' kao "najlošiji izbor od svih mogućih u ždrijebu"
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 28. srpanj 2015. 10:24

Dinamo ima samo jedno natjecateljsko iskustvo s norveškim klubovima, poraz od Branna u Bergenu (1-2) u natjecanju po skupinama tadašnjeg Kupa Uefe u studenome 2007. kad je nastupio tada debitant, a danas povratnik u modre redove, Gordon Schildenfeld, koji teško da će biti spreman za uzvrat.

Međutim, Dinamo ima iskustva sa Skandinavcima: prošle sezone je u ovoj fazi natjecanja ispao od danskog Aalborga i to nakon 1-0 pobjede u gostima, propuštene prigode za uvjerljiviji trijumf, što je plaćeno porazom u uzvratu 0-2 i ispadanjem.

Prije četiri, pak, sezone, Dinamo je u 4. pretkolu izvukao švedskog prvaka Malmö i u prvom, domaćem dvoboju, iz pet udaraca zabio četiri pogotka (4-1), da bi u uzvratu stvari krenule po zlu nakon naivnog isključenja Vrsaljka, no vratar Ivan Kelava je podmetnuo glavu gdje neki ne bi ni nogu i ostalo je 0-2 i slavljen je plasman u Ligu prvaka. Prethodno je istog ljeta hrvatski prvak dvama pobjedama izbacio finski HJK...

Aalborg doživio proljeće

S obzirom na Dinamov kadar, najmjerodaviji za usporedbu uoči predstojećih dvoboja s Moldeom su lanjski ogledi s Aalborgom, koji je igrao sustavo koji Skandinavci najviše vole, 4-4-2. Zanimljivo je kako je razočarani Zoran Mamić nakon ispadanja izjavio da “nikad nije izgubio od lošije momčadi”, no taj Aalborg se kasnije, istina, nije plasirao u Ligu prvaka ispavši od ciparskog APOEL-a, ali je prošao skupinu Europske lige u društvu s Dinamom Kijev, Steauom i Rio Aveom, ispavši u 1/16 finala od Cluba Bruggea. Mogao je dotle i Dinamo, ako je doista bio bolji od tadašnjeg danskog prvaka...

Dvojica reprezentativaca

Molde je u 2. pretkolu izbacio armenski Pjunik iz Jerevana, sve je odlučeno u prvom dvoboju, na umjetnoj travi Aker stadiona, četiri pogotka pala su uigranim akcijama preko krila, peti nakon oduzete lopte presingom pred suparničkim vratima.

Iz aviona je vidljivo da je Molde najjači tamo gdje je Dinamo najslabiji, na bokovima i hrvatskim prvacima se ne smije ponoviti slučaj iz prvog dvoboja s bečkom Austrijom prije dvije godine, kad im krila, Soudani i Fernandes, u fazi obrane nisu pratila suparničke bekove. Molde će tražiti višak po bokovima, to je sigurno, a dvojica pokretljivih napadača pokušat će na izigrati modre stopere, koji god to bili i natjerati ih da ostave prostor za pridodavanje nekog iz drugog plana.

Najbolji pojedinci Moldea su igrači čija imena i prezimena ne zvuče norveški, ali su tamo rođeni: Ola Kamara, Mohamed Elyounoussi i Etzas Hussain. Molde ima dvojicu norveških ( Linnes, kapetan Forren) i jednog finskog reprezentativca (Toivio), dok im je na vratima Amerikanac iz Kolorada Ethan Horvath.

Na pripremama 4-0 i 0-0

Forsiraju brzu igru kao nitko u HNL-u i već u utorak ćemo vidjeti kako će se hrvatski prvak nametnuti momčadi drugačijeg stila igre, ali svjesne svojih mogućnosti i spremne da sakrije svoje mane i istakne vrline protiv suparnika kojeg je njihov trener Tor Ole Skullerud (44) ocijenio kao “najlošiji izbor od svih mogućih u ždrijebu”.

Hrvatska reprezentacija je proljetos svladala Norvešku 5-1, u rujnu će na uzvrat u Oslo, pa da vidimo kako će s norveškim klubovima proći Dinamo i Hajduk. Sva četiri norveška predstavnika, Odd, Rosenborg, Molde,i Strømsgodset, prošli su prve europske prepreke, a potonja dva uoči gostovanja u Zagrebu odnosno Splitu, odgodila su međusobni prvenstveni dvoboj ovog vikenda. Dodajmo da je Dinamo na prošlim zimskim pripremama u Španjolskoj pobijedio Odd 4-0 ( Henriquez, fernandez, dvaput Hodžić), a protiv Strömsgodseta odigrao 0-0...

Linker
06. svibanj 2024 23:11