JOAO FILIPE Dppi Via Afp
ODLUKA JE PALA

Formula 1 odbila Andrettijevu prijavu, ništa od ulaska 11. momčadi u elitu sljedeće dvije godine

‘Naš proces evaluacije utvrdio je da prisustvo 11. momčadi samo po sebi ne bi dodalo vrijednost prvenstvu‘
Piše: HinaObjavljeno: 31. siječanj 2024. 18:26

Zahtjev tima Andretti Formula Racing da postane 11. momčad Formule 1 do 2025. ili 2026. je odbijen, objavila je Formula 1, ali vrata i dalje ostaju odškrinuta potencijalnom ulasku američke momčadi 2028.

Formula 1 je odbila prijavu Andretti-Cadillaca uz obrazloženje kako "ne vjeruje da bi predložena momčad bila konkurentna ili dodala vrijednost prvenstvu."

"Naš proces evaluacije utvrdio je da prisustvo 11. momčadi samo po sebi ne bi dodalo vrijednost prvenstvu. Najbolji način da nova momčad doda vrijednost bio bi da bude konkurentna, međutim ne vjerujemo da bi podnositelj zahtjeva bio konkurentan sudionik," objavila je F1.

Međutim, vrata i dalje ostaju odškrinuta potencijalnom ulasku američke momčadi 2028.

Andretti Formula Racing je prošao prva dva kruga prijava, za razliku od Rodin Carlina, Hitecha i LKYSUNZ-a, međutim nakon nekoliko mjeseci analize prijava je zapela u trećoj, posljednjoj fazi selekcije.

Iako je Međunarodna automobilistička federacija (FIA) odobrila Andrettijevu prijavu, vodstvo Formule 1 je imalo konačnu riječ i odlučilo je odbiti američku momčad.

FIA je smatrala da Andrettijeva prijava ispunjava sve tražene kriterije, ali je za konačno "zeleno svjetlo" trebalo je postići i zadovoljavajući dogovor s menadžmentom Formule 1 budući da trenutne momčadi nisu zainteresirane za novu momčad jer bi to značilo da će zaradu dijeliti na 11 umjesto na dosadašnjih 10 dijelova. Nove momčadi moraju pokazati da imaju mogućnosti pridružiti se Formuli 1, kako sa sportske i tehničke tako i s financijske strane i sportu donijeti dodatnu vrijednost.

Linker
31. siječanj 2024 18:27