Lewis Hamilton

 HASAN BRATIC/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Hasan Bratic/Sipa Press/Profimedia
ENGLEZI SAZNAJU

Hamilton & Co. grmili: ‘Nećemo voziti u Saudijskoj Arabiji!‘ Je li im se prijetilo? F1: ‘To nije istina!‘

‘Svaka pomisao na to da je netko bio nagovaran je kriva‘, navode iz Formule 1.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. ožujak 2022. 09:24

Do dugo u noć s petka na subotu trajao je sastanak pilota bolida Formule 1 oko aktualne situacije koja ih je zadesila za vrijeme boravka u Saudijskoj Arabiji. Njihova jednoglasna poruka je - ne želimo voziti današnju utrku!

U Jeddi je u petak na desetak kilometara od same staze raketa pogodila naftno postrojenje, a zračni štit skinuo je još nekoliko projektila. Sve se to događalo ili za vrijeme slobodnog treninga vozača na stazi ili nešto ranije, a u svakom slučaju, prizori nisu za gledanje niti doživljavanje. Kako prenosi engleski Daily Mail s lica mjesta, Lewis Hamilton i ostali ne žele odraditi utrku, ali su se složili voziti nakon nagovora čelnih ljudi Formule 1.

Rano jutros je, kako saznaju Englezi, oko 1.20 po lokalnom vremenu, nakon trosatnog vijećanja, završio sastanak na kojem je glavnu riječ imao Lewis Hamilton. Poznat kao žestok zagovornik borbe za ljudska prava, osudio je bombardiranja jemenskih pobunjenika na saudijskom teritoriju, ali i poručio da vozači u tome ne misle sudjelovati. Sedmerostruki svjetski prvak protivi se utrci, baš kao i Ferrarijev Carlos Sainz koji se na sastanku otvoreno pobunio protiv toga da piloti nastupe na današnjoj utrci što će početi u 19 sati po hrvatskom vremenu.

image

Sergio Perez i Charles Leclerc

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Nadalje, protiv utrke svoje su jasno stajalište iskazali i Sergio Perez iz Red Bulla koji će startati s prve startne pozicije te još tri vozača koja su govorila pred mnoštvom. Pierre Gasly iz Alpha Taurija, Kevin Magnussen iz Haasa i veteran Fernando Alonso, čija riječ također nije pomogla. Šefovi F1 uvjeravali su sve da je situacija pod kontrolom i da se utrka treba održati.

Jedan je izvor saznao da se pilotima prijetilo, da ih se nagovaralo na utrkivanje te da "bi bilo reperkusija u slučaju štrajka..." Iako, glasnogovorništvo Formule 1 oštro opovrgava takve navode:

- Svaka pomisao na to da je netko bio nagovaran u ovakvu odluku je kriva. Na sastanku se raspravljalo o svakom problemu, a kolektivna je odluka nastaviti prema upustvima koje su svi zajedno dobili.

Linker
26. travanj 2024 13:16