TAEKWONDO

Prva medalja za Hrvatsku u korona doba

Zagrepčanin Ivan Kaić osvojio brončanu medalju na otvorenom Europskom prvenstvu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. svibanj 2020. 19:23

Sport možda i jest stao, ali opet ne posve, ne u cijelosti, a još bolje ne i toliko da Hrvati i u takvim uvjetima ne bi osvajali medalju. Ne baš bilo kakvu, ne virtualnu. I ne, nije u pitanju e-sports, već olimpijski sport i kontinentalno seniorsko prvenstvo. Naime, Ivan Kaić iz Zagreb osvojio je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u taekwondou! Sada, ove nedjelje, 10. svibnja, dakle ne pišemo o nekakvim obljetnicama ili nečemu što se dogodilo na današnji dan. Ivan je brzo pojasnio o čemu je riječ.
- Medalja je osvojena u disciplini forme, a to je idemo to tako nazvati, pojasniti za najširu javnost, imaginarna borba ili nadmetanje s nevidljivim suparnikom - veli član Taekwondo kluba Maksimir, te dalje pojašnjava.
- Prije dva mjeseca otprilike je Europska taekwondo unija "izbacila" poziv kako organiziraju otvoreno Europsko prvenstvo. Pojam otvoreno znači da se mogao pojaviti i tko je želio izvan Europe. Prijavilo se 1.700 natjecatelja iz 75 država. Svatko tko se prijavio dobio je poruku koje smo forme dužni snimiti. Po dvije forme za tri kruga. Dakle, kvalifikacije, polufinale i finale. U mojoj je kategoriji, a to su seniori od 31 do 40 godina, bilo 58 natjecatelja. Bili smo podijeljeni u četiri skupine, iz svake skupine je polovica išlo dalje. U polufinalu nas je bilo 28, a u finalu 8 najboljih, po ocjenama. U polufinalu i u finalu sam bi treći. Prvi je bio Filipinac, a drugoplasirani Malezijac, dok smo kolega iz Meksika i ja osvojili broncu.
Drugim riječima, jeste treći na EP, ali budući da ste jedini Europljanin...
- Pa da, to smo se malo zafrkavali, ispada kao da sam prvi.
To je kratka storija o prvoj hrvatskoj medalji u posljednja dva mjeseca! Kolajna za povijest.
- Vidio sam da je i karate napravio u katama nešto slično, ali mislim da nije bilo medalje za Hrvatsku. Zgodno je na kraju ispalo. Disciplina forme u taekwondou dopuštaju ovakvu mogućnost jer smo imali pristup linku, a suci su uživo ocjenjivali, istodobno, na svojim tabletima od doma. Iz različitih vremenskih zona, ali izvrsno je ispalo.
Ivan je tako izjednačio svoj najbolji međunarodni rezultat.
- Prije godinu dana sam, u travnju u Turskoj također osvojio brončanu medalju na, idemo reći, klasičnom EP također brončani. Osvojio sam doduše i 4-5 turnira G klase, ali ovo je velik uspjeh i zato jer je prvenstvo ipak bilo otvoreno, s pristupom sportaša iz cijelog svijeta.
Sada ostaje još samo dodjela medalja...
- Ha i to je zanimljivo. Medalja stiže poštom, kako bi drukčije. Tako su mi javili. Stiže u paketu. Jedinstven način i toplo se samo nadam da će to ipak biti jedina takva dodjela - zaključio je Ivan Kaić.

Linker
26. travanj 2024 19:13