VOJKO BASIC/CROPIX
Robert Šola
DVA SU RAZLOGA

Neki žele zadržati Nikoličiusa?! Zvuči nevjerojatno i u potpunosti mijenja istinu o Jakobušićevom odlasku

Samoprozvani "Mr. Football" trajao je kao sportski direktor Hajduka pune tri i pol godine
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. travanj 2024. 13:24

Mindaugas Nikoličius napustit će Poljud na kraju sezone. Litavac se oprostio pismom u kojem je debelo podvukao kako daje ostavku zbog "moralnih i profesionalnih vrijednosti" do kojih jako drži, premda ne treba smetnuti da mu ugovor s Hajdukom ionako završava u lipnju. I Nikoličiusu je bilo sasvim jasno da novi ugovor neće dobiti, ili barem ne bi trebao dobiti.

Doduše, u eteru se pojavila vijest da bi članovi Nadzornog odbora Hajduka, ili barem neki od njih, htjeli zadržati Nikoličiusa u klubu. Taj podatak zvuči nevjerojatno. Iz dva razloga. Prvi je nevjerica da se članovi NO-a uopće petljaju u pitanje sportskog direktora, jer to će biti isključivo u domeni novog predsjednika. Također, je li moguće da netko nakon svih promašaja Mindaugasa Nikoličiusa doista može i pomisliti da bi on trebao ostati Hajdukov sportski direktor? U konačnici, ne bi li to bio dokaz da Lukša Jakobušić nije smijenjen zbog sportskog rezultata, što je prezentirano javnosti?

Nikoličius je s druge strane neupitni PR velemajstor, dokazao je to u brojnim situacijama, sjajno koristeći društvene mreže za promociju među navijačima i u javnosti. Očito je takva promocija dala ploda i među pojedincima u Nadzornom odboru.

Samoprozvani "Mr. Football" trajao je kao sportski direktor Hajduka pune tri i pol godine. Ono što znamo je da nije doveo Marka Livaju, Nikolu i Lovru Kalinića, Filipa Krovinovića i Ivana Perišića. Sve je njih izravno doveo Jakobušić.

image

Mindaugas Nikolicius

VOJKO BASIC Cropix

Nikoličius se za to vrijeme bacio nešto manje "tiražnim" igračima. Teško je procijeniti tko je doveo Josipa Brekala i Filipa Uremovića, vjerojatno je to bila zajednička akcija Nikoličius - Jakobušić. Ono što se sigurno zna da je Nikoličius doveo Dajakua, Moufija, Dialla, Ferra, Trajkovskog, Kleinheislera, Grgića, Mlakara, Kalika, Benrahoua, Anella, Awaziema, Borevkovića, Fossatija, Lovrencsicsa, Katića... Doveo je i Lučića, od kojeg se najmanje očekivalo, a ostavio je duboki trag. Još dublji ostavio je Melnjak. Međutim, veliku većinu nabrojanih igrača nogometna će javnost brzo zaboraviti.

Slovenski napadač Jan Mlakar jedini je igrač kojeg je Nikoličius doveo, a koji je Hajduku priskrbio unosan izlazni transfer. Prodan je za 3,5 milijuna eura, Hajduk ga je u startu platio samo 300.000. I Lukas Grgić je donio nešto novca, jer je kupljen za 100.000, a prodan za 750.000.

Doveo je Nikoličius izravno i dva trenera. Prvi je bio Jens Gustafsson, a drugi Valdas Dambrauskas. Šveđanin je otišao ekspresno, a njegov zemljak i prijatelj osvojio je Kup. Neki navijači Dambrauskasa ponovno zazivaju, premda nije baš jasno zašto. Hajduk je pod njegovim vodstvom izgledao izvrsno u nekoliko startnih utakmica, ali sve nakon toga bilo je dosta problematično. Nikoličius nije doveo Ivana Leku, on je bio Jakobušićev izbor, a Mislav Karoglan bio je izbor svlačionice. Koji je Nikoličius potpisao.

image

Mindaugas Nikolicius

VOJKO BASIC Cropix

Lukša Jakobušić sve je tri i pol godine čvrsto stajao iza Nikoličiusa. Teško je objasniti zašto, jer Litavac je izravni krivac što je Hajduk skupio iznimno skupu i dosta staru momčad s vrlo problematičnim potencijalom i još neizvjesnijom perspektivom. Podatak da je Hajduk zabijao 1,3 gola po utakmici u ovoj sezoni najbolje oslikava koliko je ta momčad upitna po pitanju moći i potentnosti.

Na koncu je i Jakobušić otkazom morao "platiti" promašaje sportskog direktora kojem je toliko vjerovao, a koji je izborom pojačanja odveo momčad u potpuno krivi smjer. I to je "potpis" koji će ostati iza Nikoličiusa kad napokon napusti Poljud...

Premda doista zvuči nestvarno da ga NO tamo želi vidjeti i u novoj sezoni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:51