VOJKO BASIC Cropix
DOBIO OFENZIVNIJU ULOGU

Samo jedan igrač Hajduka plijeni igrom. Prečesto je bio žrtvovan, sada je prava dobit za Karoglana

Kako protiv Gorice? Premda trener Bijelih ima suženi izbor, može se računati da će koristiti ofenzivne pričuve
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 09. ožujak 2024. 14:19

Hajdukova momčad, za razliku od svojih suparnika u utrci za naslovom prvaka, došla je u poziciju u kojoj bi gubitak bodova u Velikoj Gorici sasvim umanjio izglede "bijelih" u konačni trijumf. U kalkulacijama, koje se silom prilika moraju voditi, sastav Mislava Karoglana jednostavno ima imperativ osvajanja sva tri boda. Ako nisu u stanju svladati potpuno uzdrmanu Goricu, kako će se nositi sa sljedećom serijom utakmica (dvije utakmice protiv Dinama i s Lokomotivom na Poljudu, te Rijekom na Rujevici) na kojima će se lomiti izgledi Hajduka za ostanak pri, ili čak na vrhu tablice.

Hajduk igra na refule, ali kako-tako osvaja bodove, održava se pri vrhu, dok je momčad Gorice sasvim potonula. Dovoljno je konzultirati statistiku - od 1. prosinca prošle godine i poraza od Hajduka u Splitu, Goričani su na sljedećih devet utakmica doživjeli čak sedam poraza (od toga četiri na svojem terenu!), uz mršavi remi (Istra 1961 0-0) i pobjedu (Slaven Belupo 1-0). Zato bi za ambicije "bijelih" bilo neoprostivo da im se dogodi kao u Varaždinu, da ostanu bez punog plijena.

Hajduk ima svoje probleme, koji se naročito očituju u brojnim ozljedama (Uremović, Moufi, Žaper, Brekalo, odavno Melnjak), pa je trener Karoglan prisiljen tražiti alternativna rješenja, pogotovo u rasporedu sastava. Očigledno je da pojedini igrači ni iz blizine nisu u željenoj formi (Pukštas, Sahiti), nadalje, ispada da su se neki sasvim ugasili (Benrahou, Odjidja Ofoe, Trajkovski, Ferro), ipak naročito je začuđujuće da je Laszlo Kleinheisler sjena onoga igrača koji je u momčadi Osijeka imao udarnu ulogu, dalje, Diallo je predugo bio odsutan, dok se na Nikolu Kalinića može računati samo povremeno.

Trenutačno je Filip Krovinović jedini koji plijeni svojom igrom, naročito otkako je dobio ofenzivniju ulogu, odnosno otkako mu je pripala prirodna pozicija. On je prečesto silom prilika, u interesu kolektiva, bio žrtvovan kao defenzivni vezni.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Naravno, lakše mi je kad nisam zadnji vezni, kad imam slobodu ići naprijed.

No to nikako ne znači da zapostavlja obrambene zadatke, ali njegova igra je u konstrukciji, pa i realizaciji, prava dobit za momčad. Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će trener startnu jedanaestoricu poslati protiv Gorice, izvjesno je da bi to morao biti sastav beskompromisno nagnut ka potpunoj ofenzivi. Karoglan je dosad u svojem mandatu s "bijelima" jedino protiv Gorice nanizao sve tri pobjede (1-0 u gostima, 3-1 i 3-0 na Poljudu), vjerojatno će i sada naći pobjedničku formulu.

Kao osnovno, pozitivna nota je povratak oporavljenog Zvonimira Šarlije, zatim ohrabrujuće su bile predstave Josipa Eleza, pogotovo Dominika Prpića, tako da bi obrana s Nikom Sigurom u poziciji pretkorektora, mogla opet sačuvati svoju mrežu netaknutom. Kako je Marko Livaja predodređen isključivo za ulogu napadača, preostaje odrediti ofenzivni tercet uz Krovinovića. Sigurna su dvojica - Anthony Kalik, čija je trka nepresušna, te Leon Dajaku, koji se nameće sve boljim igrama. Dakle, preostaje dilema između Rokasa Pukštasa i Emira Sahitija, tu Amerikanac zaslužuje prednost.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kako god okrenuli, premda Karoglan ima suženi izbor, može se računati da će, ovisno o razvoju situacije, koristiti ofenzivne pričuve, u prvom redu Nikolu Kalinića, možda i Filipa Čuića. Obveza "bijelih" je pobjeda, tako tumači Krovinović.

- Mi smo Hajduk, trebamo biti bolji od svake ekipe, idemo po tri boda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 19:49