Američke odbojkašice prvi put u povijesti su osvojile zlato
 YURI CORTEZ Afp
GOTOVA SVA NATJECANJA

Konačni poredak: Srbija zadnji dan osvojila dvije medalje, ima ih više od Hrvatske, ali nije ispred nas!

Posljednjeg dana natjecanja na Olimpijskim igrama Amerika je prestigla Kinu i osvojila prvo mjesto!
Piše: Sportske novosti, HinaObjavljeno: 08. kolovoz 2021. 11:00

Konačni poredak po broju osvojenih medalja

Završena su sva natjecanja u Tokiju. SAD su posljednjeg dana osvojile tri zlata (odbojkašice, košarkašice i biciklistica Jennifer Valente) te su sa 39:38 u najsjajnijim odličjima prestigle Kinu (nula zlata u nedjelju) i tako postale najuspješnija država Olimpijskih igara. Ukupno su Amerikanke i Amerikanci osvojili 113 kolajni, Kineskinje i Kinezi 88.

Hrvatska je OI okončala na 26. mjestu s osam medalja, od toga tri zlata, tri srebra i dvije bronce. Gledajući po broju stanovnika, jedina manja zemlja ispred Hrvatske je Jamajka.

Srbija je imala najuspješniji nastup ikad na Igrama, uzeli su devet medalja i završili iza Hrvatske, na 28. mjestu. Kako je to moguće? Jednostavno, u redoslijedu osvajača medalja prvo se gleda broj zlata (Hrvatska 3, Srbija 3), pa onda broj srebra (Hrvatska 3, Srbija 1), pa broj bronci, pa tek onda ukupan broj medalja.

Od ostalih zemalja iz regije, Slovenija je s pet odličja završila 31., a Kosovo je s dva zlata 42. Ukupno su se 93 države okitile odličjima.

Poredak osvajača medalja (izvor: olympics. org, kliknite na fotku za povećanje):

image
Medalje poredak
OLYMPICS.ORG

-------------------------------------------

Hrvatskoj pobjeda i peto mjesto

Barakude su nam za svoj i uopće hrvatski oproštaj od Tokija poklonile pobjedu. Čistu i glatku, protiv karakteristično već rasplivanih SAD za 5. mjesto na Igrama. Utakmica je imala i dosta snažnu emotivnu notu u našoj reprezentaciji. Ovom je utakmicom naime, naš Katalonac Xavi Garcia (37) odigrao posljednju utakmicu, odnosno okončao dugačku i trofejnu igračku karijeru. OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

Ivica Tucak i Xavi Garcia osvrnuli su se na turnir u Tokiju, ali i budućnost hrvatskog vaterpola. Njihove izjave pročitajte OVDJE.

---------------------------------------------

Vaterpolo: Srbija obranila zlato iz Rija

Srpska vaterpolska reprezentacija je pobjedom u finalu nad Grčkom 13:10 uspjela obraniti zlato osvojeno prije pet godina u Riju protiv Barakuda. Grci su odigrali solidnu utakmicu, u dva navrata sustizali veću prednost Srba (od 5:2 do izjednačenja 5:5, te od 9:7 za Srbiju do 9:9). No, više od toga nisu uspjeli, a jedan od razloga neuspjeha im je svakako loša realizacija igrača više, koja je bila tek 6-16. Ranije su u utakmici za broncu Mađari slavili protiv Španjolske 9:5.

image
ANGELA WEISS Afp

---------------------------------------------

Boks: Jalolov uvjerljiv, zlato odlazi i bivšoj nogometnoj reprezentativki

Ovogodišnja boksačka olimpijska uzbuđenja su iza nas, a sve je završilo s četiri finala, po dva u muškoj i ženskoj konkurenciji, uključujući finalni meč muške superteške, inače kraljevske kategorije, za sami kraj. OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

---------------------------------------------

Rukomet: Francuskinjama prvo olimpijsko zlato

Reprezentativke Francuske pobrinule su se da njihova zemlja s Olimpijskih igara u Tokiju ode s dva rukometna zlata, a finalnom pobjedom nad Rusijom 30-25 (15-13) Francuskinje su osvojile jedinu zlatnu medalju koja im je još nedostajala s velikih natjecanja.

Francuska je uzvratila Rusiji za poraz u finalu olimpijskog turnira 2016. u Rio de Janeiru, uvjerljivom predstavom u tokijskom obračunu za zlatnu medalju, pogotovo u drugom poluvremenu.

Ruskinje su držale korak do 39. minute, kad je na semaforu stajalo 16-16. No, tada su Francuskinje u pet minuta napravile seriju 6-0 i stvorile kapitalnu prednost (22-16) koju su do kraja dvoboja održavale između šest i četiri pogotka do konačnih 30-25.

Dvostruke svjetske prvakinje (2003. i 2017.) te europske prvakinje iz 2018. do prvog olimpijskog zlata predvodile su Pauletta Foppa i Allison Pineau s po sedam pogodaka svaka, dok je Chloe Valentini postigla četiri gola. Velike zasluge za pobjedu Francuskinja imala je i vratarica Cleopatre Darleux s devet obrana.

Najbolje u ruskoj reprezentaciji bile su Polina Vedehina sa sedam i Daria Dimitrijeva sa šest pogodaka.

U utakmici za broncu Norveška je s uvjerljivih 39-19 nadigrala Švedsku.

---------------------------------------------

Ritmička gimnastika: Bugarskoj ekipno zlato u višeboju

Bugarske reprezentativke u ritmičkoj gimnastici Simona Djankova, Stefani Kirjakova, Madlen Radukanova, Laura Traets i Erika Zafirova ispisale su povijest i postale nove olimpijske pobjednice u ekipnom višeboju.

U finalnom nadmetanju one su sakupile 92,100 bodova i za jedan i pol bod nadmašile reprezentaciju Rusije (90,700) koja je tako ostala bez zlatnog odličja u ovom sportu po prvi put od Atlante 1996.

Ruskinje su osvojile pet uzastopnih ekipna zlata, ali su se u Tokiju Anastasija Bliznjuk, Anastasija Maksimova, Angelina Škatova, Anastasija Tatareva i Alisa Tiščenko morale zadovoljiti srebrnom medaljom.

Broncu su s 87,700 osvojile talijanske ritmičarke Martina Centofanti, Agnese Duranti, Alessia Maurelli, Daniela Mogurean i Martina Santandrea.

Rusija je u subotu iznenađujuće ostala i bez pojedinačnog višebojskog zlata, jer je Izraelka Linoy Ashram uspjela za 0,150 boda nadmašiti Dinu Averinu. Bjeloruskinja Alina Harnasko je osvojila broncu.

Bugarke su prije Tokija u svojoj kolekciji iz ekipnog višeboja imale jedno srebro (Atlanta 1996.) i dvije bronce (Atena 2004. i Rio de Janeiro 2016.).

---------------------------------------------

Vaterpolo: Španjolci ostali bez medalje, Mađarima bronca

Momčad koja je igrala najbolji i najljepši vaterpolo u Tokiju, ali samo do polufinala, pokleknula je u posljednje dvije utakmice. Španjolci su tako ostali praznih ruku.

U utakmici za brončano odličje, Mađarska je svladala Španjolsku dosta uvjerljivo ostavivši ih bez gola zadnjih čak 17 minuta. Na koncu je bilo 9:5 (3:3, 2:2, 1:0, 3:0) za sjeverne susjede. Kod pobjednika je najviše golova postigao Marton Vamos, a kod poraženih Alebrto Munarriz. Obojica po 2.

--------------------------------------------------

Odbojka: Amerikanke prvakinje, Srbiji bronca

Prvi put u povijesti američke odbojkašice osvojile su naslov olimpijskih pobjednica, a do zlata su stigle u Tokiju, gdje su se 1964. žene po prvi put natjecale za odličja u ovom sportu. Amerikanke su u finalu, kao i većim dijelom turnira u Tokiju, bile vrlo uvjerljive i s 3-0 (25-21, 25-20, 25-14) nadigrale reprezentaciju Brazila.

Američke odbojkašice su u Tokiju ostvarile sedam pobjeda i izgubile utakmicu u grupnoj fazi od Ruskinja (0-3). U nokaut fazi natjecanja nove olimpijske pobjednice nisu izgubile nijedan set. Ovo je bilo četvrto olimpijsko finale Amerikanki, a u prijašnja tri gubile su od Kine (Los Angeles 1984.) te dvaput od Brazilki (Peking 2008. i London 2012.).

Povijesno je ovo zlato i za američkog izbornika Karcha Kiralyja, jedinog predstavnika ovog sporta koji je kao igrač osvajao olimpijska zlata u dvoranskoj odbojci (Los Angeles 1984. i Seoul 1988.) te u odbojci na pijesku (Atlanta 1996.). Uz jedno zlato i tri srebra, Amerikanke imaju i dvije olimpijske bronce (Barcelona 1992. i Rio de Janeiro 2016.).

Brazilke su u svom trećem finalu doživjele prvi poraz i obogatile olimpijsku kolekciju jedinom medaljom koja im je nedostajala. Uz dva zlata (Peking 2008. i London 2012.), Brazilke su osvojile i dvije bronce (Atlanta 1996. i Sydney 2000.).

U Tokiju su do bronce stigle odbojkašice Srbije, olimpijske doprvakinje iz Rio de Janeira, koje su u utakmici za 3. mjesto bile bolje od reprezentacije Južne Koreje s 3-0 (25-18, 25-15, 25-15).

-------------------------------------------------

Rukomet: Norvežanke brončane

Rukometašice Norveške osvojile su brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje su u nedjeljnoj utakmici za 3. mjesto s uvjerljivih 36-19 (19-7) nadigrale Šveđanke.

Po osam pogodaka za pobjednice postigle su Kari Brattset Dale i Nora Moerk, a vrataruca Silje Solberg je imala 14 obrana. Johanna Westberg i Jenny Carlson su sa po četiri gola bile najbolje u švedskoj reprezentaciji koja je prvi put u povijesti igrala utakmicu za olimpijsko odličje.

Norveške rukometašice su osvojile drugu uzastopnu broncu, a ukupno svoju sedmu olimpijsku medalju. U kolekciji imaju dva zlata (2008. i 2012.), dva srebra (1988. i 1992.) te tri bronce (2000., 2016. i 2020.).


Košarka: Sedmi uzastopni naslov za Amerikanke

Američke košarkašice osvojile su sedmi uzastopni naslov olimpijskih pobjednica, nakon što su u nedjeljom finalu odigranom u tokijskoj Saitama Areni svladale reprezentaciju domaćina sa 90-75 (23-14, 27-25, 25-17, 15-19).

image
ARIS MESSINIS Afp

Unatoč dostojnom otporu japanske reprezentacije, Amerikanke je do uvjerljive pobjede predvodila Brittney Griner s 30 koševa, pet skokova i tri blokade. A'ja Wilson je dodala 19, a Breanna Stewart 14 poena.

U japanskoj reprezentaciji, koja je osvojila svoju prvu košarkašku medalju u povijesti, najbolje su bile Nako Motohashi sa 17 i Maki Takada sa 16 koševa.

Nakon što je reprezentacija bivšeg SSSR-a osvojila prva dva olimpijska turnira za košarkašice u Montrealu 1976. i Moskvi 1980., Amerikanke su od sljedećih deset, osvojile devet zlatnih medalja, a jedino su u Barceloni 1992. osvojile broncu, gdje je naslov olimpijskih pobjednica osvojila reprezentacija Zajednice Neovisnih Država.

Finalna pobjeda nad Japanom je 55. uzastopna za žensku reprezentaciju SAD-a na olimpijskim igrama.

Pojedinačni povijesni uspjeh ostvarile su 40-godišnja Sue Bird i 39-godišnja Diana Taurasi, koje su osvojile svoje peto zlatno odličje, što nikome prije njih nije uspjelo postići u košarkaškom sportu. Među košarkašima su rekorderi Kevin Durant i Carmelo Anthony sa po tri zlatna odličja.

Bronačno odličje u Tokiju još su u subotu osvojile košarkašice Francuske koje su u utakmici za 3. mjesto nadigrale Srbiju sa 91-76.


Kenny postao najuspješniji britanski olimpijac svih vremena

Jason Kenny je pobjednik discipline keirin u biciklizmu na pisti, a to mu je već sedmo olimpijsko zlato čime je postao najuspješniji Britanac u povijesti. Dosadašnji rekorder Chris Hoy (6 zlata) također je svoje naslijeđe izgradio na pisti.

image
PETER PARKS Afp

Kenny (33 godine) je prvo zlato osvojio u ekipnom sprintu na Igrama u Pekingu 2008., potom je dva zlata (ekipni sprint i sprint) osvojio u Londonu 2012., da bi se u Riju čak tri puta penjao na vrh postolja (sprint, ekipni sprint, keirin). U svojoj kolekciji ima i dva srebra, u sprintu 2008. i ekipnom sprintu u Tokiju.

Srebro u keirinu osvojio je Malezijac Mohd Azizulhasni Awang, a broncu Nizozemac Lavreysen. (Piše: Renata Beluhan)


Kipchoge tek treći u povijesti koji je obranio olimpijsko maratonsko zlato

Eliud Kipchoge je još jednom pokazao tko je kralj maratona. Olimpijski pobjednik u Riju 2016. godine je olimpijski pobjednik i u Tokiju pet godina kasnije. Kenijac je drugo uzastopno zlato u maratonu osvojio s vremenom 2:08.38 u brutalnim vremenskim uvjetima u Sapporu, srebro je zaslužio Nizozemac Abdi Nageeye (2:09:58), a broncu Belgijac Bashir Abdi (2:10:00). OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

Linker
02. svibanj 2024 21:46