Taekwondo reprezentacija

 RANKO SUVAR Cropix
EUROPSKE IGRE

Što nas čeka na velikoj smotri europskog sporta: Brojna hrvatska ekspedicija lovi odličja i ‘ulaznice‘ za Pariz

Od 21. lipnja do 2. srpnja u Krakowu i Malopoljskoj regiji Hrvatsku će predstavljati 131 sportaš
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. lipanj 2023. 07:36

Poljska će od danas pa do 2. srpnja biti domaćin trećeg izdanja Europskih igara na kojima će nastupiti oko 7000 sportaša iz 48 zemalja. Središte Igara bit će Krakow u kojem će biti održane i ceremonije otvaranja i zatvaranja, ali natjecanja će se održavati duž cijele Malopoljske regije, odnosno u čak 13 gradova.

Hrvatsku će predstavljati 131 sportašica i sportaš u 18 od 29 sportova koliko ih je na programu u Poljskoj. Za dio njih ovo će natjecanje imati dodatnu važnost jer će na njemu loviti Olimpijske igre, bilo da se radi o bodovima za rang-liste, bilo o izravnim mjestima za Pariz. Također, za jedan dio sportova ove će Europske igre ujedno biti i europska prvenstva što znači da će konkurencija u njima biti i najjača moguća.

Europske igre još su uvijek mlado natjecanje. Ovo je, kao što smo spomenuli, tek treće izdanje, nakon Bakua 2015. i Minska 2019. godine. Jedan od pokretača bio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, a ideja je bila da i Europa dobije svoje kontinentalne igre, po uzoru na azijske, afričke ili panameričke.

No, zasad Europske igre još uvijek traže svoje mjesto pod suncem što i nije začuđujuće jer uz prenatrpane kalendare u mnogim sportovima, nije realno očekivati da još jedno novo natjecanje postane prioritetno kontinentalnim sportašima. Svi sportovi već imaju svoja europska prvenstva, uglavnom s višedesetljetnom tradicijom, a tu su, dakako, i svjetska prvenstva, olimpijske igre i brojna druga natjecanja.

Velika imena Kraljice sportova

Zbog toga Europske igre još uvijek lutaju sa sportovima i bilo je podosta promjena u programu od Bakua, preko Minska, do Krakowa. Dio sportova je odlučio zaobići ove Igre - neki su to napravili u potpunosti, a neki su poslali u Poljsku svoje sporedne inačice, pa tako umjesto nogometa i rukometa, imamo nogomet i rukomet na pijesku, a umjesto košarke imamo basket 3x3. Vaterpola i odbojke nema ni u jednoj varijanti, nema ni gimnastike i plivanja.

Čast bazičnih sportova brani atletika, ali također ne u olimpijskom obliku. Ipak, Europska atletska federacija (EA) je izašla u susret organizatorima u Poljskoj, pa je odlučila da će se u sklopu Europskih igara ove godine održati Europsko ekipno prvenstvo. To je, inače, natjecanje koje se održava svake dvije godine, a ovaj put će sve tri jakosne divizije biti na istom mjestu, na stadionu Slaski u gradu Chorzowu. Treća divizija, te druga u kojoj je i Hrvatska, krenule su s natjecanjem već u utorak, dan prije otvaranja Igara, a ona najjača na rasporedu je od petka do nedjelje.

Bit će tu i nekih velikih imena poput Miltiadisa Tentogloua, Pedra Picharda, Daniela Stahla, Kristjana Čeha, Femke Bol, Jaroslave Mahučih... Atletičari će se, dakle, prvenstveno boriti za svoje ekipe, ali organizatori Igara su odlučili dodijeliti medalje i u pojedinačnim disciplinama i štafetama i to na temelju najboljih postignuća kroz sve tri divizije. To je rješenje, na žalost, prilično nespretno jer će, primjerice, naš Filip Mihaljević morati čekati tri dana nakon svog natjecanja da sazna je li osvojio medalju, a ako jest, dobit će je naknadno jer će tada već biti kod kuće. Isto tako, neće svi imati iste uvjete jer se dio natjecanja održava ujutro (3. divizija), a osim toga, u trkačkim disciplinama nije nebitno u kakvoj konkurenciji trčite, tako da nije baš idealno trpati rezultate iz svih jakosnih divizija u isti koš, pa onda gledati tko je najbolji.

Zbog koncepcije ekipnog EP-a, po kojem svaka zemlja mora imati po jednog predstavnika u svakoj disciplini, atletičari su najbrojniji u hrvatskoj ekspediciji na Europskim igrama. Ima ih, uz članove štafeta i rezerve, čak 45, dakle čine oko trećinu od ukupne brojke naših sportaša u Poljskoj.

Što se ostalih sportova tiče, najviše natjecatelja, njih 15, šalje taekwondo. Među njima je i svih šestero osvajača medalja s nedavnog Svjetskog prvenstva u Bakuu, pa tako i svjetski prvaci Lena Stojković i Marko Golubić, kao i aktualna olimpijska pobjednica Matea Jelić. Ne sumnjamo da će nam taekwondo, koji polako postaje hrvatski nacionalni sport, donijeti puno radosti i u Poljskoj.

image
SERGEI GAPON Afp

EP u kajaku i kanuu

Jak adut bit će nam i karate s troje predstavnika, ali redom osvajačima odličja na nedavnom EP-u - Lucijom Lesjak, Anđelom Kvesićem i Enesom Garibovićem. U iznimno jakom sastavu s osmero sportašica i sportaša putuje naša boksačka reprezentacija, a to i ne čudi, jer boksačima je ovo najvažnije ovogodišnje natjecanje budući da je kvalifikacijsko za OI. Za plasman u Pariz na Europskim je igrama potrebno osvojiti medalju, a još će teže biti našem teškašu Marku Čaliću i superteškašu Marku Milunu jer njih na OI vodi samo finale.

Imamo još aduta za odličja. Tu su, prije svih, naše sjajne djevojke i olimpijke u kajaku i kanuu na mirnim vodama, Anamaria Govorčinović i Vanesa Tot. Njima će ovo natjecanje ujedno biti i Europsko prvenstvo, dakle jedan od vrhunaca sezone, uz kasnije Svjetsko prvenstvo na kojem će loviti Pariz. Kajakašica Govorčinović je lani na SP-u osvojila srebro i broncu, a kanuistica Tot je na EP-u uhvatila dvije bronce, tako da nema sumnje da su sposobne za velike stvari i ove godine.
Isto se odnosi i na Marina Ranteša, našeg najboljeg BMX vozača. Disciplina BMX freestyle u Tokiju je debitirala u olimpijskom programu, Marina tamo spletom okolnosti nije bilo, ali on neupitno pripada samom vrhu u ovom mladom i modernom sportu. Varaždinac je lani na EP-u u Münchenu osvojio broncu, kasnije je bio i u finalu SP-a, ima u karijeri niz sjajnih uspjeha, tako da su i njegova očekivanja od Europskih igara velika. Kao i u slučaju kajaka i kanua, Igre u Poljskoj ujedno će biti Europsko prvenstvo za BMX vozače, što cijelom natjecanju daje dodatnu težinu.

Čekamo novi bogati ‘ulov’

Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku na nedavnom je EP-u tek drugi put u posljednjih devet izdanja ostala bez medalje, završivši na sedmom mjestu. Poljska će za njih biti idealna prilika za popravljanje dojma.

U vrlo jakoj postavi na Europskim će igrama biti naši stolnotenisači, isto se odnosi i na strijelce, među kojima je i nekadašnji olimpijski pobjednik u trapu Giovanni Cernogoraz. Tu su i Petar Gorša i Miran Maričić, dečki koji iza sebe imaju bogatu riznicu medalja, a u Wroclawu u kojem se održavaju natjecanja u streljaštvu imat će i dodatni motiv jer se dijeli jedna olimpijska kvota po disciplini.

Bit će hrvatskih predstavnika i u mačevanju, kickboxingu, badmintonu, teqballu... Vjerujemo da nas nakon 11 medalja u Bakuu i osam u Minsku čeka još jedan bogati “ulov”...

image

Hrvatski sportaši na Europskim igrama 2023.

SN

Linker
02. svibanj 2024 16:59