Giovanni Cernogoraz (arhiva)

 MARWAN NAAMANI Afp
BRILJANTAN U FINALU

Veliko slavlje u Osijeku: Giovanni Cernogoraz po drugi put u karijeri postao europski prvak!

Finale su inače obilježili tehnički problemi, u nekoliko je navrata bilo i prekidano
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. rujan 2023. 17:38

Giovanni Cernogoraz je nakon svjetskog zlata u Bakuu, osvojio i europsko zlato u Osijeku. Svoje deseto veliko zlato u karijeri. Što reći nego briljantan doseg ovog velikog sportaša iz Novigrada. Nakon što je ispalio pobjednički hitac i golub se rasprsnuo u ljubičastoj boji, uletjeli su naši reprezentativci i sa Josipom Glasnovićom ponijeli Giovannija na rukama. Ovo je njegov drugi europski naslov, u razmaku od čak 11 godina. Prvo europsko zlato osvojio je 2012. u ciparskoj Larnaci.

Finale se odužilo zbog velikih tehničkih problema, prvo Pelliela, pa Cernogoraza. Već nakon prvih pet metaka, dotad nepogrešivi Guerrero imao je dva promašaja. Nakon drugi pet metaka samo je de Filippis ostao maksimalan.

Prva eliminacija došla je nakon 25 finalnih hitaca. Ispao je Francuz Bourgue sa najskromnijih 20/25. Cernogoraz je nakon prvih 25 metaka bio drugi sa 23/25 samo metu slabiji od vodećeg Talijana de Filippisa. Drugog koji će napustiti natjecanje odredilo je sljedećih pet metaka, a bio je to sa učinkom 23/30 Giovanni Pellielo. U posljednjih pet hitaca za medalje ispao je Talijan Fabrizzi sa 30/35 jer je u kvalifikacijama bio slabiji od Francuza Guerrera, makar su nakon 35 hitaca imali isti rezultat. Tu je Cernogoraz već imao medalju, a bio je drugi metu iza de Filippisa uoči zadnjih 15 hitaca.

Brončani je sa 35/40 ostao u kvalifikacijama nepogrešivi Francuz Guerrero, a zadnjih deset metaka za zlato u egalu su pucali de Fipippis i Cernogoraz. I onda je u pretposljednjem hicu promašio de Filippis, Cernogoraz je imao tehnički problem s metama, izdržao je silan pritisak, pogodio oba hica do kraja i nakon svjetskog osvojio i europsko zlato. Finale 48/50, kvalifikacije 122/125, uz tehničke probleme, konkurenciju, loše vrijeme, kišu u kvalifikacijama. Sjajno, briljantno, svaka čast Giovanni! Ono što je dodatak da je olimpijsku kvotu ponio Francuz Guerrero, jer su i Cernogoraz i de Filippis istu već imali.

Zanimljiv raspored u finalu najbolje šestorice, tri Talijana od kojih dvojica već imaju OI kvotu (de Filippis i Pellielo, Fabrizzi nema), dva Francuza (Guerrero i Bouge) od kojih će jedan sigurno biti unutra kao domaćin i naš Cernogoraz koji također ima kvotu. Anton Glasnović je kao sedmi bio jako blizu cilju, da su, recimo, umjesto Francuza finale izborili Čeh Liptak i Šveđanin Andersson.

Ponovo su odlični bili naši trapaši u kvalifikacijama, koje su bile iznimno zahtjevne sa skoro 100 sudionika. Giovanni Cernogoraz je sa 122 od 125 meta baš kao i nedavno na SP kada je htio zlatni izborio nastup u finalu. Samo jedna meta za to nedostajala je Antonu Glasnoviću koji je u posljednje dvije serije kvalifikacija u nedjelju bio nepogrešiv sa 50/50, ali je platio ceh zbog prvog dana kada je imao dvije serije po 23/25 meta, što je ukupno bilo 121/125 dovoljno za sedmo mjesto.

Odličan je u nedjelju bio i Josip Glasnović sa dva puta po 24 mete, ali je skupo platio seriju od 21/25 meta prvog dana, pa je sa 117/125 zauzeo 45. mjesto. Posebnost kvalifikacija bio je Francuz Sebastian Guerrero koji je opalio maksimalnih 125/125 i ušao u elitni krug trapaša njih 15 sa maksimalnim učinkom kvalifikacija u povijesti, krug kojem pripada i naš Josip Glasnović od Al Alaina 2019. godine.



REZULTATI FINALA:

1. Giovanni Cernogoraz (Hrv) 48

2. Mauro De Filippis (Ita) 47

3. Sebastian Guerrero (Fra) 33

4. Massimo Fabbrizi (Ita) 30

5. Giovanni Pellielo (Ita) 23

6. Clement Bourgue (Fra) 20

Linker
03. svibanj 2024 16:50