ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
BLISTAVI USPJESI

Ženski varaždinski Robin Hood! Za Amandu ćemo još čuti, a nakon svjetskih zlata želi na Olimpijske igre

Njena disciplina još nije u olimpijskom programu, ali premijeru bi mogla imati u Los Angelesu 2028.
Piše: Ivica HercegObjavljeno: 24. kolovoz 2021. 23:32

Mlada hrvatska streličarka Amanda Mlinarić na nedavnom Svjetskom prvenstvu za mlade (WAYC) u poljskom Wroclawu osvojila je zlatnu medalju u složenom luku u konkurenciji juniorki. Podvig 20-godišnje članice Varaždinskog streličarskog kluba tim je vrjedniji jer je prva u svijetu kojoj je uspjela obrana naslova najbolje. Podsjetimo, prvo zlato osvojila je dvije godine ranije u Madridu.

Inače, WAYC u Poljskoj okupio je čak 234 streličarke i 291 streličara iz 56 država, a Hrvatska je zahvaljujući Amandinoj pobjedi zauzela mjesto među dobitnicima odličja s ove svjetske smotre.

Počela s 9 godina

Razgovarali smo s Amandom po povratku u rodni Varaždin, pri čemu nam je društvo činio njezin dečko Alen Remar, također vrhunski streličar, juniorski prvak svijeta u disciplini field iz 2016. godine. Oboje u VSK-u treniraju pod nadzorom Cvjetislava Zormana Cice, legendarnog varaždinskog streličara starije generacije čije veliko trenersko znanje na najbolji način prenosi mladim poklonicima luka i strijele u gradu Baroka.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Sve je počelo u vrijeme kada ju je kao 9-godišnju djevojčicu s privlačnim svijetom streličarstva upoznao otac Tomislav, koji se rekreativno njime bavio. S vremenom je hobi prerastao u talent, nakon nekoliko godina iskorak je bio normalan slijed. Amanda je 2014. godine s ozbiljnjim vježbanjem krenula u novoosnovanom klubu. Uslijedili su prvi nastupi i pobjede, a sve od tada Amandin uspon pod Zormanovim stručnim nadzorom ide tragom uspjeha.

Nižu se naslovi, odličja, rekordi, bezbrojne destinacije i turniri na svim meridijanima. Danas je Amanda neupitno prvo ime našeg ženskog streličarstva. Potpuno predana novim izazovima, svjesna svoje vrhunske kvalitete i mjesta u svjetskom juniorskom vrhu gdje se doslovnom udomaćila.

Tijekom posljednje četiri godine iza nje je nevjerojatan niz zastupanja Hrvatske i Varaždina. U domaćoj konkurenciji naslovi se skupljaju godinama, počev od kadetske preko juniorske pa do seniorske kategorije. Sve to preslikava se na velike svjetske smotre, gdje je s dva zlata okončala juniorsku karijeru.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Iako nije krenulo baš obećavajuće, jer je zbog nedostatka sredstava Hrvatska izostala s WAYC za mlade u Argentini. U tom trenutku Amanda je bila prva na svijetu na listi kadetkinja, a mogla je visoko kotirati i među juniorkama. Sve je nadoknadio sjajni nastup u Madridu 2019. godine. Čitavo natjecanje odradila je bez pogreške, u finalu nadmašila suparnicu Ipek Tomruk iz Turske rezultatom 144:142.

Obrana naslova sredinom ovog mjeseca u Poljskoj bila je daleko složenija. Potvrdilo se pravilo da je puno lakše osvojiti prvi puta nego to ponoviti.

- Kvalifikacije je obilježilo vjetrovito vrijeme i bilo je puno teškoća za sudionice. Unatoč snažnom vjetru do eliminacija sam ušla s osvojenom sedmim mjestom, što je značilo i nešto povoljniji rejting u završnici. Na tom putu prvo sam imala suparnice iz Irana i Italije, da bih u četvrtfinalu uspjela nadmašiti suparnicu iz Meksika uz rezultat od 150 krugova, dakle s novim europskim rekordom, od toga sam imala pet desetki uz x (strogi centar) - opisuje Amanda.

Bila je to tek uvertira u napeti rasplet. U polufinalu ju je čekala Meeri-Marita Paas iz Estonije, njezina najbolja sportska prijateljica.

- Uvijek mi je teško protiv nje, pa i žao kada pobjedim - dodaje.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Moraš biti jak u glavi

Uslijedilo je finale u kojem je snage odmjerila s Chaudhary Sakshi iz Indije, države koja je na ovom prvenstvu pokazala ogromni napredak.

- U finalu nisam bila na pravoj razini, pogodila sam svega 141 krug, ali i to je za jedan krug bilo dovoljno za prvo mjesto. Moram reći da sam ove dvije zadnje pobjede okončala suzama, iako nikad ranije nisam plakala. Skupilo se toliko toga, tijekom čitavog turnira imala sam ozbiljnih probavnih problema. Uz to, baš kao u Madridu, osjetila sam bol u lijevoj nozi, zanimljivo nikad prije niti poslije toga nije mi se to dogodilo.

Na kraju, sve je okončano suzama, pa makar i prvima u njenoj karijeri, ali bile su to suze radosnice. Jer trebalo je nadvladati ne samo suparnice nego i sve popratno, uz najveću nagradu.

Poput i ostalih sportova, i ovaj s lukom i strijelom postavlja mnogostruke izazove. Amanda Mlinarić sada je na 19. mjestu svjetske liste seniorki i pred njom su još mnogi ciljevi. Zahvaljujući najprije presudnoj roditeljskoj potpori, zatim onoj stručnoj u klubu, našla se u društvu ponajboljih. Sada troškove treniranja i natjecanja podupire kkub, na međunarodnim natjecanjima i Hrvatski streličarski savez. Što baš i nije jeftino niti lako jer se baza ovog sporta sve više širi diljem svijeta. Tako cijena opreme značajno nadmašuje iznose za amaterski pristup ovom sportu. Cijena složenog luka kreće se iznad 1600 eura, naravno onih kvalitetnijih marki. Tome treba pribrojati i troškove za strelice, a jedan set približno je 5 tisuća kuna... Istaknimo da su u VSK osigurali odgovarajuće uvjete za trening na otvorenom kao i u dvorani, uz puno razumjevanje svojih domaćina u gradu.

Koliko je bavljenje streličarstvom, osim ovih materijalnih uvjeta, teško kod tjelesne i psihološke pripreme?

- Jako, jako su važne psihološke pripreme i pristup na svakom natjecanju. Sigurno i više nego kondijska spremnost. U svakom natjecanju moraš biti jak u glavi.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Jednog dana želi na Olimpijske igre. Njezina disciplina compound (složeni luk), za razliku od zakrivljenog (olimpijskog) luka, zasad nije u olimpijskom programu, ali postoji naznaka da bi to mogla postati 2028. godine u Los Angelesu.

- Poslije ovih Olimpijskih igara pročitala sam o nagradama koje su dobili predstavnici Južne Koreje, svakako vodeće zemlje u svijetu u streličarstvu. Tako je dobitnica triju zlata u ženskoj konkurenciji primila ukupno 508 tisuća eura, a njezin muški kolega za dva zlata nešto manje od 499 tisuća eura. Za nas to je nedostižno, ali je biti najbolji na svakom natjecanju najveća nagrada.

Upitno seniorsko SP

A novi su izazovi pred vratima. Već od 5. do 12. rujna naš Poreč je domaćin EP u fieldu (poljskom streličarstvu), pa su pripreme u punom zamahu. Važan je datum i u studenome, kada će Varaždin opet biti domaćin tradicionalnog turnira na kojem je Amanda u disciplini gađanja po dva puta gađanja s 25, osnovo 18 metara postala vlasnica svjetskog rekorda od 586 krugova, kojeg će “napadati” i ovaj puta.

Za sada, još je pod upitnikom nastup na SP u Yonktonu (SAD) za seniore. Ode li Hrvatska ipak tamo bilo bi to njeno treće pojedinačno SP. Oba prethodna, održana u Meksiku, odnosno Nizozemskoj, okončala je na istom, 17. mjestu. Ovaj puta želja je među velikim curama izboriti bolji plasman i čvrsto zakoračiti u svjetsku elitu...

Amanda je završila prvu godinu studija prehrambene tehnologije na sveučilištu Sjever u Koprivnici, od jeseni kreće na drugu. Ne postoji nikakva prepreka sinergiji sportskih i studentskih obveza. I dalje trenira svakog dana, sprema se za jesensku sezonu u kojoj je čeka nekoliko važnih nastupa. Koliko se dugo vidi na liniji s lukom i strijelom?

- Želim biti što duže, u onom pravom, ozbiljnom smislu zapravo sve dok to bude moguće. Znam da tako neće biti moguće kada se zaposlim, zato u ovom trenutku želim da to bude što kasnije - reći će nam uz osmijeh iz kojeg se vidjela nada da će tako biti.

Linker
01. svibanj 2024 13:31