JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
SLAVLJE ZA KRALJICE ŠOKA

Ništa od velikog čuda, hrvatske rukometašice rutinskom pobjedom u Grčkoj potvrdile nastup na Euru

Naše su rukometašice na najbolji način reagirale nakon što su poražene u dvije utakmice u nizu protiv Rumunjki
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 03. travanj 2024. 19:24

GRČKA - HRVATSKA 13:24

GRČKA: M. Kepesidou (11) 1, Tsiknaki; Chatziparasidou 3 (2), Amvrosiadou, Zygoura 4, Koukmisi, Samolada, N. Kepesidou, Andritsou 1, Sevdili, Kerlidi 3, Stougiannidou, Argiropoulou, Kostopoulou, Karamanou 1. IZBORNIK: Danilos Menelaos.

HRVATSKA: Bešen (4), Pijević (2); P. Posavec 2, Šenvald, S. Posavec 3, Mičijević 2, Milosavljević 1, Kalaus, Ježić 5, Pavlović, Burić 2, Brkić, Šimara 3, Mamić 3 (3), Birtić 2, Prkačin 1.IZBORNIK: Ivica Obrvan.



Trebalo se dogoditi istinsko rukometno čudo u Grčkoj da bi hrvatske rukometašice ugrozile plasman na Euro koji će se u prosincu ove godine održati u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj. Takvo se čudo nije dogodilo i igračice izbornika Ivice Obrvana slavile su još jednom protiv Grkinja u utakmici u kojoj su primile samo 13 pogodaka, kao što su to uradile na početku kvalifikacijskog ciklusa u Karlovcu kad su također uvjerljivo nadigrale ove suparnice koje ipak nisu klasa naših igračica koje su pri samom europskom vrhu. Naše su rukometašice na najbolji način reagirale nakon što su poražene u dvije utakmice u nizu protiv Rumunjki, koje su već ranije potvrdile plasman na EP s četiri uvodne pobjede u skupini, a svoju utakmicu 5. kola protiv BiH igraju u četvrtak.

Bila je to rutinski kontrolirana utakmica sa strane naših igračica koje su protivnicama dopustile da vode maksimalno dva pogotka razlike na samom otvaranju takmice i zatim u završnici prvog poluvremena koje su domaće rukometašice dobile s jednim pogotkom razlike (10:9). Djelovalo je tada da se sve odvija na način da naše igračice igraju taman koliko im treba, a da ne dođu u situaciju da izgube s 10 i više golova razlike, što bi im eventualno ugrozilo drugu poziciju u skupini koja direktno vodi na EP. No, da i se i to dogodilo, vjerojatno ne bi bilo toliko strašno jer bi i u tom slučaju naše igračice mogle upasti u kvotu najboljih trećeplasiranih reprezentacija koja također odlazi na turnir najboljih

Ipak, u nastavku nakon što su izjednačile i ponovno povele, Obrvanove igračice su kod rezultata 11:13 zabile četiri u nizu i odvojile se na pet razlike da bi u nastavku samo pojačavale tempo. Napravile su još jedan niz koji Grkinje nisu mogle pratiti. Na semaforu je stajalo solidnih plus četiri za naše igračice (13:17), kad su protivnice doslovno lipsale i predale se. Čak sedam pogodaka u nizu postigle su hrvatske reprezentativke, da pritom više u svoju mrežu nisu propustile niti jedan pogodak. Kad se pod drugo poluvrijeme podvuče crta, u hrvatsku su mrežu u punih 30 minuta ušle samo tri lopte. Bila je to, naravno, samo puka potvrda da naše igračice ipak pripadaju nekom drugom rukometnom svijetu u odnosu na grčke. Kako god, najvažnije je da je potvrđen plasman na EP pa će utakmica posljednjeg kola u kojem naše igračice dočekuju još slabiju Bosnu i Hercegovinu biti tek rutinsko odrađivanje obaveza i prilika da Obrvan da šansu nekim igračicama iz drugog plana...


Kvalifikacije za EP rukometašica 2024.

SKUPINA 1 - 5. kolo

Grčka - Hrvatska 13-24

BIH - Rumunjska (čet, 20.00)

Ljestvica:

1. Rumunjska 4 4 0 0 132-85 8

2. Hrvatska 5 3 0 2 134-103 6

3. Grčka 5 2 0 3 106-133 4

4. Bosna i Hercegovina 4 0 0 4 80-131 0

Linker
03. travanj 2024 19:24