Ivica Obrvan

 HANZA MEDIA
SPORTCAST

Obrvan: U Skopju nisam ništa rekao, ali sada moram...; Pinević: Sramota, to je prešlo svaku granicu!‘

‘Bilo je takvih situacija koje su utjecale da sad nemamo još dva-tri boda više‘, kaže trener Zagreba
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 01. ožujak 2022. 16:24

Europska sezona rukometaša PPD Zagreba mogla bi lako stati u jedan stih. Nažalost, ne bi takav oslikavao velike domaće pobjede protiv Pick Szegeda, Meškova ili Vardara, već upravo ono što se događalo u posljednjim trenucima utakmice protiv potonjih, u Skopju.

Situaciju iz Vardarove dvorane u posljednjem napadu utakmice već smo naveliko opisivali, nije dosuđen izravni crveni karton domaćem igraču Olivieru Nyokasu nakon grubog prekršaja nad Filipom Vistoropom četiri sekunde prije kraja. Da jest, Zagreb bi iz sedmerca imao priliku postaviti na 20:20 i osigurati si bod, deveti u skupini, možda presudan u utrci za šesto mjesto koje jamči osminu finala Lige prvaka.

U studiju Hanza Medije stoga, poželjeli smo ugostiti Ivicu Obrvana. Trener hrvatskog prvaka nije nakon skopskog poraza bio onako energičan kao neki njegovi igrači, primjerice Ivan Čupić ili Jakov Gojun, ali imao je još nešto za reći na račun same utakmice, pa i suđenja čeških arbitara Horaceka i Novotnog...

- Nisam u Skopju ništa rekao, ne bih niti danas, niti volim puno pričati o suđenju, ali kao čovjek koji je cijeli život u rukometu, moram reći da se onakva situacija prema pravilima dosuđuje kao sedmerac jer je bio prekršaj da se s namjerom zaustavi igrača u zadnjih 30 sekundi. Ne bi sucima nitko ništa rekao da su ga svirali... Mi bi, naravno, taj sedmerac morali i realizirati, ali tada imaš veliku šansu da završi neodlučeno - rekao je Obrvan.

Posebno bi taj eventualni zgoditak za 20:20 bio važan, preskočio bi Zagreb norveškog Elveruma, došao na isti broj bodova i bolji krug s Vardarom...

image

Ivica Obrvan, Patrik Mršnik, Dražen Pinević

HANZA MEDIA

- U Skopju sasvim sigurno nije bilo sve regularno. Dražen Pinević govorio je i o toj utakmici s Montpellierom gdje suci nisu vidjeli loptu koja je prešla preko linije, a zasmetalo me i ono s domaće utakmice s Elverumom. Tada smo imali nula bodova na kontu, a pet sekundi prije kraja, pri neodlučenom rezultatu, protivnički igrač vuče našeg Šipića za dres i opstruira ga da ne izvede deveterac. Po pravilima, to je opstrukcija, crveni karton za Elverum i sedmerac za Zagreb. Suci to nisu vidjeli, utakmica je završila. Bilo je takvih situacija još, da li slučajnih ili namjernih, koje su utjecale na to da nemamo još dva-tri boda više na ljestvici - podvukao je Obrvan.

U svjetlu rusko-ukrajinskih odnosa ovoga trenutka, EHF je povukao očekivan potez. Izbacio je ruske i bjeloruske klubove iz europskih natjecanja. A to znači da bi, ako se dogodi da se utakmice bjeloruskog Meškova u skupini Lige prvaka ponište, Zagreb ostao bez još tri boda zbog domaće pobjede i gostujućeg remija u Brestu. Ta situacija, uz oglede protiv Kiela kod kuće (četvrtak, 20.45 sati) sigurno nije baš za poželjeti iz kuta našeg prvaka...

- Trener Zagreba je uvijek biti lijepo, ali uvijek je pritisak. Nekad s razlogom, nekad bez. Uhvatili smo dobar ritam, imamo mlade igrače u kombinaciji s nekolicinom starijih. Zagreb po meni treba postati ono što je bio u moje vrijeme, kada su se osvajale Lige prvaka. U vrijeme kada si kao mladi igrač iz Hrvatske drhtao ako ćeš dobiti poziv Zagreba, a ne da ti bude samo jedna usputna stanica. To se mora vratiti, a kod mladih igrača ponovno prepoznajem duh toga da se nešto pozitivno događa u klubu i oko njega.

No, kako na Kiel? U četvrtak su u Areni Duvnjak, Sagosen, Reinkind, Landin Jacobsen i društvo koje je zadnju utakmicu izgubilo od Wetzlara u Bundesligi u 12. mjesecu, baš onda kad je ovaj današnji Zagreb hvatao zalet...

- Gledao sam ih, imaju neke periode kada izgube formu, ali veliki su favoriti po svemu. Ali, mi moramo biti fokusirani na obrambene zadatke, sprječavati tranziciju svih 60 minuta, biti snažni. Istina, tu nam fali i Zvonimir Srna, igrač koji je strašno koncepcijski bitan na oba kraja terena. Kad njega imamo, onda ja kao trener mogu drugačije postavljati napadačke varijante. Ozlijedio se na večernjem treningu, dan pred utakmicu u Skopju. Da smo ga imali tamo, ja vjerujem da bi Vardara dobili... - kaže Obrvan.

Pinević: Ovo se Zagrebu nije dogodilo prvi puta, drastično je oštećen!

U studiju je bio i Dražen Pinević, rukometni mag SN-a. Odlučio je dati svoje viđenje cijele utakmice u Skopju, za početak nije se složio s tvrdnjom trenera Zagreba da je prvak Hrvatske tamo odigrao dobru utakmicu:

- Moje mišljenje, što se toga tiče, bitno je drugačije od Obrvanovog. Zagreb nije odigrao dobru utakmicu u Skopju, a da je bio bolji mogao je pobijediti Vardar. Ono na kraju ne ide u prilog rukometu, nego na sramotu. Takve stvari se u Ligi prvaka ne smiju događati. Stvar je jasna, Zagreb je drastično oštećen. Posebno nakon onoga što mu se dogodilo u Montpellieru ranije. Klaričina lopta je prešla crtu, Zagreb bi s još dva boda protiv Montpelliera i Vardara bio na konju... Nije se smjelo dogoditi ni ono sa Šipićem, ono čupanje, pa ni to da se igrač Vardara brani na 4 metra i da suci ne dosude penal... A ono s kraja utakmice je nedopustivo! To je prešlo sve granice... - rekao je novinar Sportskih novosti i dodao:

- Jasno je da je Nyokas za ono na Vistoropu trebao dobiti crveni karton. Međutim, suci su to stručno odradili. Dali su mu samo dvije minute isključenja, a on je, sav sretan, izašao van samo s takvom kaznom. Da su dali crveni, morao bi biti i sedmerac. No, čak niti to nije sve... Ako su mu dali crveni, bilo je još četiri sekunde do kraja, morali su Zagrebu dopustiti akciju, pa da pokuša izjednačiti. Nije se dogodilo, zapisnički stol reagirao je kako je reagirao i sad je gotovo... Što se kaže - pojeo vuk magare... - rekao je Pinević.

Sportcast s Ivicom Obrvanom pogledajte u nastavku:

Linker
28. travanj 2024 17:50