Matija Špikić

 Eibner-pressefoto/martin Herbst/imago Sportfotodienst/profimedia
ČUDESNA UTAKMICA

Hrvat oduševio Bundesligu, skupio nevjerojatnih 18 obrana: ‘Moja najveća snaga je brzina‘

Matija Špikić ove sezone briljira na vratima njemačkog prvoligaša Eisenacha
Piše: SNObjavljeno: 17. listopad 2024. 21:19

Hrvatski rukometaši redovito su jedne od najvećih zvijezda njemačke Bundeslige. U prvom su planu tu, prije svih, Ivan Martinović i Dominik Kuzmanović, međutim još jedno, nešto nepoznatije ime ove sezone oduševljava u najjačoj ligi svijeta.

Hrvatski vratar Matija Špikić ove sezone briljira na vratima prvoligaša Eisenacha. Prve rukometne korake napravio je u Varaždinu, nakon čega je 2018. godine prešao u AIK Handboll.

- Uvijek sam bio na golu, čak i kad sam bio mali. Karijera je išla polako, ali sigurno. U Švedskoj sam imao koristi od treninga skandinavskih vratara u tamošnjem kampu - započeo je Špikić u velikom intervjuu za njemački list Thüringer Allgemeine.

U Švedskoj se zadržao jednu godinu, da bi potom jednu sezonu odradio u Olympiakosu. Uslijedila je dvogodišnja avantura u norveškom Kristiansandu, a zatim i povratak u Švedsku, odnosno Eskilstuna Guif. Sjajnim predstavama u tom periodu zaslužio je transfer u Bundesligu.

- Ispunio mi se san dolaskom u Eisenach. Grad je kao Varaždin, ni prevelik ni premali, s puno ljubitelja rukometa.

image
Christian Heilwagen/imago Sportfotodienst/profimedia

A s izvrsnim izvedbama Špikić je nastavio i u Njemačkoj. Najnovija takva stigla je u prošlom kolu protiv Wetzlara, kada je Špikić zabilježio 18 obrana, odnosno obranio polovicu udaraca s kojima se suočio.

- Moj vratarski stil mješavina je Balkana i Skandinavije. Moja snaga leži u brzini, s obzirom da nisam toliko visok i imam manje prostora. Ali kod golmanskog posla nije važno jesi visoko ili nizak, debeo ili mršava, već u glavi koja odlučuje - otkriva vratar visok 187 centimetara.

Veliki Šikićev pobornik je i trener vratara Stanislaw Gorobtschuk, ali i glavni trener Misha Kaufmann, koji mu aktivno pomažu u poboljšanju njegove igre.

- Emotivni su kao treneri iz Hrvatske. Na kraju krajeva, svi imamo isti cilj. Želimo pobjede - zaključio je.

Spomenuti list nahvalio je igre hrvatskog vratara, a s obzirom da je Špikić iz Ludbrega, na zanimljiv su se način dotaknuli sjevernog hrvatskog grada: "Najpoznatija Ludbrežanka je bacačica koplja Sara Kolak koja je 2016. osvojila olimpijsko zlato u Rio de Janeiru. Nastavi li Špikić s ovakvim igrama, mogao bi Sari jednog dana oduzeti tu titulu", napisali su.

Linker
17. listopad 2024 21:20