RONALD GORSIC Cropix
TURNIR U DOBOJU

Kos briljirao, Mandić i Dibirov ga pratili, ali ozljede su uzele danak: ‘Imali smo previše tehničkih grešaka‘

Poraz Zagreba od mađarske Tatabanyje na startu dobojskog turnira
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. kolovoz 2024. 11:55

Zagreb - Tatabanya 26:28 (12:15)

DOBOJ Stadion sportskih igara. Gledatelja 1.700. Sutkinje: Balvan i Praštalo (BiH)

ZAGREB: Grbavac, Mandić (12), Matošević; Kos 10, Walczak 1, Klarica, Gojun 1, Srna 4, Molc, Pavlović, Dibirov 7 (1), Bialiauski 1, Kavčič 1, Glavaš 1, Ćavar, Radojković

Trener: Andrija Nikolić

TATABANYA: Radvanszki, Szekely (7), Bartucz (3+1); Maraš 2, Vadaszi, Ntanzi 2, Damatrin 2, Eklemović, Dissinger 4, Plaza 4, Topić 4, Rodriguez 1, Enomoto 1 (1), Przytula 2, Havran, Golubović 2, Krakovszki 2

Trener: Christian Ugalde


Zagreb je izgubio od Tatabánye. Nije bio dobar, ali na kraju nije presudila kvaliteta, nego kratkoća klupe. Zagreb je bio prekratak da bi svladao čvrsti mađarski sastav na startu dobojskog turnira.

Nažalost priča s ozljedama se ponavlja od lani. Osnovni problem je bio u činjenici da je Zagreb ima tri pivota, a da od te trojice dvojice nije bilo zbog ozljeda – Faljića i Trivkovića. Tako tanak, samo s Walczakom na crti, bio je na meti čvrstih Mađara čija obrana poprilično umara ako si s njom stalno u kontaktu. A bez dvojice pivota patila je i obrana, jer je u njoj previše morao raditi Srna što se pak osjetilo na napadu.

A osjetilo se na napadu, jer su dvojica novih srednjaka Beljavski i Pavlović bili premekani i premalo konkretni za igru jedan na jedan protiv Mađara bez koje je išlo jako teško. Nije na svojoj razini bio ni Klarica, osjetila se neuigranost u svemu tome, a kao rezultat iste dominantno je bilo gubljenje lopti i tehničke greške koje su usmjerile utakmicu na stranu Mađara.

No, Zagreb ima nekoliko sjajnih aduta s kojima je u stanju okrenuti svaku priču, pa su zamalo i ovu. Prva od njih je Matej Mandić na vratima, druga briljantni Miloš Kos koji je igrao simultanku s Mađarima i da se nije umorio, jer je vukao doslovno sam, to bi vjerojatno bila drugačija priča. Ali nekoliko pogrešaka na kraju utakmice nisu Zagrebu dale dalje.

image
RONALD GORSIC Cropix

Treća karika za velike stvari je Timur Dibirov koji je u trenucima kada se ne smije pogriješiti bio odličan, nije promašivao, igrao je obranu 5-1 i učinio sve za momčad što se moglo. No, njih trojica bila su premalo, jer nekoliko tehničkih greški u finišu, nekoliko, mora se reći odličnih obrana mađarskog reprezentativca Martona Szekelya usmjerilo je utakmicu na stranu mađarskog sastava. A kako to obično bude, tko će kome, ako ne svoj svome, dva gola za pobjedu Mađara u finišu zabio je naš reprezentativac Mateo Maraš.

Zagreb ima potencijal, definitivno, ali priča će biti ista kao lani. Ako nije kompletan, taj potencijal ne može pokazati. Opet je ta obrana koje ja lani bila dominantna bila OK, primila je 28 pristojnih golova, ali napad je previše griješio da bi na kraju ispalo drugačije.

U skupini u Doboju Zagreb igra još protiv Crvene zvezde i Pelistera, s prvima u petak, a s drugima u subotu u 17.20 sati. U drugoj skupini su domaća Sloga, egipatski Al Ahli i turski Bešiktaš. Četvrti sudionik te skupine trebao je biti mađarski Veszprem, ali je otkazao turnir zbog koronavirusa u svojim redovima. Ukratko, za Zagreb će važan susret biti onaj Pelistera i Tatabánye, a potom onaj protiv Pelistera na kraju skupine, jer pobjednik skupine igra u finalu, a drugoplasirani za 3. mjesto.

Čudan početak sezone, dobiješ Slovan i Kiel, izgubiš od Sesveta i Tatabánye. Ali, još jedan dokaz da se svakoga može dobiti, ali i od svakoga izgubiti, jer Zagreb europsku rutinu još nema.

image

Andrija Nikolić

DAMIR KRAJAC Cropix

Andrija Nikolić, trener zagrebaša nakon Tatabánye kaže:

- Veći dio utakmice nismo bili dobri, ali imali smo previše tehničkih grešaka. Na kraju zbog tehničke greške nismo uspjeli do izjednačenja makar smo mu bili blizu. Mađari su bili puno čvršći i na kraju je rezultiralo porazom. Ne volim govoriti o onom čega nema, okrenuti smo utakmici sa Zvezdom i želimo odigrati dobar turnir do kraja.

Nadodao se na trenera i sjajni Miloš Kos koji je proglašen igračem utakmice, zabio je 10 golova.

- Dobro smo otvorili utakmicu, ali smo onda sredinom prvog poluvremena imali dosta tehničkih grešaka kojima smo ih vratili u igru. Mislim da smo u nastavku stvarno dali sve od sebe, da je utakmica mogla završiti i drugačije, ali opet smo ostali za malo kratki. Pobjedu smo ispustili u prvom poluvremenu, ali ne treba očajavati. Imamo još tri utakmice i nadam se da ćemo iz sve tri izaći kao pobjednici.

Inače, utakmica Zagreba i Tatabánye bila je jedina prvog dana turnira u Doboju.

Linker
05. rujan 2024 10:53