Danski izbornik Jesper Jensen s igračicama tijekom polufinala protiv Norveške
 Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/AFP
VJERUJU U POBJEDU

Silni optimizam u Danskoj uoči dvoboja za broncu, neki mediji tvrde: ‘Hrvatska? Poluamaterska ekipa!‘

Izbornik: Da su nas pitali želimo li Hrvatsku u meču za broncu, glasno bismo rekli ‘da, molim vas‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. prosinac 2020. 22:01

Mješavina razočaranja i optimizma vladala je u redovima danske reprezentacije dan uoči okršaja za treće mjesto na Europskom prvenstvu. Razočaranja jer su igračice Jespera Jensena uvjerene da su u polufinalu ispustile veliku priliku protiv Norvežanki, a optimizma jer ipak smatraju da su favoritkinje protiv Hrvatske i da će osvojiti prvu veliku medalju nakon 2013. godine.

Tada su osvojile broncu na Svjetskom prvenstvu u Srbiji, pobijedivši Poljsku u dvoboju za treće mjesto. Od posljednje medalje na europskim prvenstvima prošlo je puno duže, čak 16 godina. Te 2004. su u Mađarskoj igrale u finalu i izgubile od Norveške. Dvaput su se poslije toga našle u borbi za broncu, ali su oba puta poražene - 2010. od Rumunjske, a 2016. od Francuske.

Spremne i kroz vatru

- Nedjelja je za nas veliki dan i uložit ćemo i posljednji komadić energije u tu utakmicu. Iako smo poslije polufinala bili razočarani, naravno da ćemo u nedjelju skupiti snagu. Ne moramo ništa posebno izmišljati da bismo pobijedili Hrvatsku. Da nas je netko prije tri tjedna pitao bismo li htjeli igrati protiv Hrvatske za brončanu medalju, glasno bismo rekli “da, molim vas” - poručio je danski izbornik Jensen.

- Ako osvojimo broncu, kladio bih se da ćemo napraviti jezero od suza ovdje u Herningu. Bila bi to velika, velika, velika stvar za ovu ekipu. Nevjerojatno je s koliko strasti ove igračice igraju za Dansku. Spremne su proći kroz vatru i vodu za reprezentaciju, nije im ni najmanje stalo do individualnih nagrada i priznanja - dodao je Jensen.

Nemamo ništa oko vrata

Na sličan način razmišljaju i igračice.

- Još uvijek nemam ništa oko vrata s reprezentacijom, a to mi je veliki san. Kad je počinjalo prvenstvo, za cilj smo si postavili da se vratimo kućama s medaljom. Još uvijek imamo tu priliku, pa uopće ne sumnjam da će doći motivacija i želja iako nam je bilo teško poslije utakmice protiv Norveške - istaknula je Kathrine Heindahl.

Golmanica Sandra Toft naglašava da je velika razlika između odlaska s natjecanja s broncom oko vrata i s četvrtim mjestom.

- Da mi je netko prije prvenstva rekao da ćemo igrati utakmicu za broncu, izvukao bi mi osmijeh na lice - priznaje Toft.

Da će se ona i suigračice psihički podići na vrijeme za dvoboj protiv Hrvatske ne sumnja ni srednja vanjska Mie Højlund.

- To je zapravo bila jedna od prvih stvari koju smo si rekle u svlačionici nakon Norveške. Bile smo jako razočarane i još nam je uvijek teško razmišljati o toj utakmici, ali želimo medalju s ovog natjecanja. I zaslužile smo je jer smo odigrale nekoliko ludo dobrih utakmica - rekla je Højlund.

Danskim medijima najzanimljiviji - Luka Modrić

Danski mediji, barem oni internetski, u subotu su još uvijek naricali za propuštenom prilikom njihove reprezentacije u “skandinavskom klasiku” s Norveškom.

Pokoji se okrenuo utakmici protiv Hrvatske, uz koju su uglavnom vezali epitete “iznenađenje”, “senzacija”, “kontra svih očekivanja”, pa do toga da su našu reprezentaciju prozvali “poluamaterskom”.

Ipak, silno im je simpatično što zbog hrvatskih rukometašica i nogometni maestro Luka Modrić barem djelomično prati ovo EP, pa dnevnik Politiken nije propustio izdvojiti da se kapetan Vatrenih javio rukometašicama video-porukom. (ij)

Linker
08. svibanj 2024 21:30