Zrinka Ljutić
 JOE KLAMAR Afp
UTRKA U SAALBACHU

Zrinka Ljutić bori se za postolje na posljednjem veleslalomu sezone, unatoč skromnoj prvoj vožnji

Hrvatica je bila sedma, vodeća je Talijanka Federica Brignone
Piše: JL.Objavljeno: 17. ožujak 2024. 08:58

Hrvatska skijašica Zrinka Ljutić zauzima sedmo mjesto nakon prve vožnje veleslaloma kojeg skijašice voze na završnici Svjetskog kupa u Saalbachu, dok je najbrža bila Talijanka Federica Brignone.

Brignone je imala najbolje vrijeme u prvoj vožnji 1:08.38, drugo je mjesto zauzela Norvežanka Thea Louise Stjernesund sa 48 stotinki zaostatka (1:08.86), a treća je Novozelanđanka Alice Robinson s 85 stotinki zaostatka (1:09.23). Ljutić je imala 1,66 sekunde sporije vrijeme od Talijanke (1:10.04).

Švicarka Lara Gut Behrami, vodeća u poretku skijašica u veleslalomu osma je i ukoliko danas ne bude iza 15. mjesta osvojit će mali Kristalni globus u ovoj disciplini.

Druga je vožnja na rasporedu u 12 sati.

Rezultati prve vožnje veleslaloma za skijašice u Saalbachu:

1. Federica Brignone (Ita) 1:08.38
2. Thea Louise Stjernesund (Nor) 1:08.86 +0.48
3. Alice Robinson (NZl) 1:09.23 +0.85
4. Mina Fuerst Holtmann (Nor) 1:09.36 +0.98
5. Ragnhild Mowinckel (Nor) 1:09.69 +1.31
7. ZRINKA LJUTIĆ (HRV) 1:10.04 +1.66

🕖 BRIGNONE VODEĆA, LJUTIĆ SEDMA

Završila je prva vožnja posljednjeg veleslaloma sezone za skijašice! Nijedna skijašica iz drugog ranga nije uspjela napraviti neki značajniji rezultat tako da poredak 10 najboljih ostaje kakav je i bio. Federica Brignone pomela je konkurenciju i bila najbrža u prvoj vožnji, slijede Stjernesund i Robinson, dok je naša Zrinka bila sedma, sa zaostatkom 1,66 sekundi. Dakle, premda nije briljirala u prvoj vožnji, Hrvatica je itekako u borbi za postolje.

Razočarana Franziska Gritsch, domaća predstavnica imala je najsporije vrijeme prve vožnje. Prošli smo tako nastupe prvih 15 skijašica, pred nama je još devet skijašica u prvoj vožnji.

Još jedna skijašica ugurala se ispred Zrinke. To je Julia Scheib koja je bila za dvije stotinke brža od naše predstavnice.

Nastup Paule Moltzan potvrdio je da postavka prve vožnje definitivno ne paše Amerikankama. Moltzan se ugurala na predzadnje mjesto, ispred AJ Hurt.

Dobar nastup i Ragnhild Mowinckel, što znači da u prvih 5 skijašica imamo čak tri Norvežanke! Zrinka pala na šesto mjesto.

Jučer postolje, a možda će i danas. Nova sjajna predstava Mine Fuerst Holtmann koja ulazi u cilj sa zaostatkom 98 stotinki, tako da naša Zrinka pada na peto mjesto.

Stephanie Brunner prva je skijašica sa zaostatkom većim od dvije sekunde, stoga ide na zadnju poziciju.

Sljedeća se spustila Sara Hector. Šveđanka je imala najsporije vrijeme prve vožnje, Zrinka se s velikim zaostatkom i dalje drži na četvrtom mjestu.

Solidan nastup Lare Gut-Behrami, Švicarka stotinku sporija od Zrinke.

Zrinka Ljutić nažalost je prva skijašica koja ne uspijeva preuzeti vodstvo. Nije to bila briljatna predstava mlade Hrvatice koja ulazi u cilj s 1,66 sekundi zaostatka za vodećom Bassino.

Federicka Brignone preuzima vodstvo! Najbrže vrijeme u sva četiri sektora, Talijanka se bacila na glavu i - isplatilo joj se. Slijedi nastup naše Zrinke.

Dobra vožnja i Thee Lousie Stjernesund. Imala je Norvežanka najsporije vrijeme na prvom prolazu, no u donjem dijelu staze je pojačala i došla do odličnog rezultata, odnosno preuzimanja vodstva.

Sjajna vožnja Alice Robinson u odnosu na Bassino. Ušla je kroz cilj s gotovo sekundom prednosti (-0.99).

Započela je posljednja veleslalomska utrka sezone. Talijanka Marta Bassino spustila se prva niz padinu s vremenom 1:10.22. Slijedi Alice Robinson, Zrinka Ljutić ima startni broj 5.

Najavu piše: Renata Beluhan

Mikaela Shiffrin je osvojila i drugi slalom nakon što se vratila u Svjetski kup poslije šestotjedne pauze zbog ozljede i samo još jednom pokazala tko je najbolja slalomašica ne samo ove sezone nego u kompletnoj povijesti Svjetskog kupa. Amerikanki je to već 60. slalomska pobjeda, sedma ove sezone i 97. pobjeda ukupno u karijeri. Osmi slalomski Globus osigurala je već na prethodnoj utrci u Åreu.

Nakon prve vožnje činilo se kako će subota u Saalbachu biti još jedan lijep dan za hrvatsko žensko skijanje u ovoj sezoni, ali sve se okrenulo u drugoj vožnji. Niti Zrinka Ljutić, koja je bila treća na pola utrke i u velikoj prilici i četvrti slalom u nizu završiti na postolju, niti Leona Popović, koja je bila 11., nisu uspjele završiti drugi nastup.

Pad Leone Popović, njezina reakcija i držanje za lijevo koljeno, koje je već dvaput operirala i koje je ozlijedila i ove sezone u Kranjskoj Gori, nisu izgledali nimalo dobro. Utrka je prekinuta, kamere su doduše nakon nekoliko minuta pokazale našu skijašicu na nogama što je bilo ohrabrujuće, ali prema prvim informacijama nije prošla bez ozljede. Točno stanje znat će se nakon što u ponedjeljak obavi magnetsku rezonancu.

Jednostavna staza

Zrinka Ljutić je uoči druge vožnje rekla “napast ću što više mogu, ali i nastojati odskijati čisto”, no ušla je u probleme brzo nakon starta, pogreške su se slagale jedna na drugu i vrlo brzo je završila izvan staze. Kako joj je palo izlijetanje nakon tri postolja u nizu i korak do još jednog pokazao je bijesni udarac štapom po snijegu, no nova prilika za još jedan veliki rezultat je već u nedjelju kad skija veleslalom.

Na jednostavnoj stazi koju je u prvoj vožnji postavila Karin Harjo, trenerica Mikaele Shiffrin, najbrža je bila Anna Swenn-Larsson, ali velika Amerikanka je bila tih do nje, 11 stotinki sporija. Zrinka Ljutić je pokazala da je njoj sve manje bitno i je li staza mekana kao ova u Saalbachu i kako je postavljena i imala je treće vrijeme, 67 stotinki sporije od vodeće Šveđanke. Najviše zaostatka je skupila u drugom sektoru u kojem je bila 45 stotinki sporija od Swenn-Larsson, u trećem je imala treće vrijeme, a u četvrtom drugo i to identično kao i Shiffrin. Društvo s manje od sekunde zaostatka zatvorile su Ali Nullmeyer (+0.91) i Sara Hector (+0.99), a Leona Popović je na 11. mjestu imala 2 sekunde i stotinku zaostatka.

Najbolji posao u drugoj vožnji napravila je Slovenka Neja Dvornik koja je maksimalno iskoristila bolje stanje staze za one skijašice koje su startale među prvima. Dvornik je bila 21. nakon prvog “laufa” (+2.98 iza Swenn-Larsson), u drugom je imala uvjerljivo najbrže vrijeme (69 stotinki brže od druge najbolje Martine Dubovske) i završila je utrku na 4. mjestu. Samo su je 4 stotinke dijelile od Swenn-Larsson koja je imala tek 17. vrijeme druge vožnje i s prvog se spustila na treće mjesto. Drugo je pripalo Mini Fürst Holtmann koja je u drugom nastupu napravila pomak s osmog mjesta. I Mikaela Shiffrin je gubila vrijeme tijekom vožnje, ali uspjela je u posljednjem dijelu staze imati četvrto vrijeme, samo 4 stotinke sporije od Dvornik u znatno težim uvjetima na stazi i s ukupno pola sekunde boljim vremenom od Norvežanke sigurno je osvojila još jednu pobjede.

Danas se u Saalbachu skija ženski veleslalom u kojem nastupa Zrinka Ljutić (9.00 i 12.00) i muški slalom u kojem nastupa Samuel Kolega (10.30 i 13.30).

Linker
17. ožujak 2024 10:11