Slavlje hrvatskih vaterpolistica

 DAMIR KRAJAC Cropix
PODVIG USRED ZAGREBA

Fantastičan uspjeh Hrvatica, plasirale se u polufinale Europskog prvenstva. Sve su bliže medalji

Hrvatska ženska U19 vaterpolska reprezentacija borit će se za plasman u finale protiv Španjolske
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. kolovoz 2024. 21:38

Hrvatska U19 - Nizozemska U19 9:7 (2:2, 2:2, 3:0, 2:3)

Zagreb, plivalište uz Savu. Gledatelja 250. Suci: Sajben (Mađarska) i Raković Krstonošić (Srbija).

HRVATSKA: Medvešek (7 obrana), Stipanov, Jazvin 1, J. Butić 3 (1-1), M. Butić, Glas 3, Medić, Ružić 1, Srhoj 1, Rožić, Janković, Kangler, Korać. IZBORNICA: Mia Šimunić.

NIZOZEMSKA: Sinnema, De Koeijer, van der Alst, De Vries, Jutte 2, Haksteen, Gorter 3 (1-1), Joor, Christodolou-out 1, Heerink, van der Meer, Kleinlugtebeld 1, van Leeuwen (11 obrana). IZBORNICA: Eszter Gyori.


Hrvatski ženski vaterpolo doživljava istinsku renesansu ovog ljeta. Nakon djevojaka do 16 godina, koje su u Turskoj prije mjesec i pol dana izborile polufinale SP, prvo polufinale nekog velikog natjecanja u povijesti hrvatskog ženskog vaterpola, djevojke do 19 su učinile to isto, ali na kontinentalnoj razini.

Hrvatska ženska vrsta navedenog uzrasta u Zagrebu je pobijedila u četvrtfinalu EP-a Nizozemsku te ušla u polufinale! Čudesno, prelijepo, makar... sada ćemo zapisati i ovo. Nije više tako čudesno. Trude se i godinama mukotrpno rade i plodovi polako dolaze na vidjelo. "Valja" se nešto veliko i lijepo.

image

Nina Medić

DAMIR KRAJAC Cropix

Polovicom prve četvrtine prvo se zatresla mreža gošći. I to kakvim golom! Ria Glas opalila je s lijevog vanjskog, snažno i precizno za 1:0. Nije dugo trajalo. Preko Gorter je Nizozemska poravnala iz kaznenog udarca. Minutu i pol do kraja četvrtine, "sijevnula" je kontra Nizozemki za vodstvo Narančastih. Do kraja četvrtine, 53 sekunde do sirene, Brođanka Glas još je jednom potvrdila kakav je to "snajper". Sa srednjeg vanjskog, gromovito i to ne bi ni dvije vratarke obranile.

U drugoj četvrtini nastavio se izjednačen vaterpolo naglašeno čvrstih obrana obiju vrsta. Imale su naše djevojke nakon vodstva Jelene Butić (3:2) u nekoliko navrata priliku za otići i na plus 2, ali Nizozemke osim solidne obrane iskazuju i plivačku nadmoć, brzinsku. Isplivale su suparnice još jednu kontru koju je Medvešek briljantno zaustavila, ali ne nešto kasnije i šut Jutte s brojčanom prednošću (3:3). Do poluvremena su još pogađali Ružić i Gorter.

image

Jelena Butić

DAMIR KRAJAC Cropix

U početnim minutama treće dionice konačno dočekasmo ono što je "visjelo" u zraku, lagano rezultatsko "odljepljivanje". Lara Srhoj je pogodila za 5:4, a u trećoj minuti i Nina Jazvin za 6:4. Oba gola s lijeve strane. Nije prošlo ni pola minute, sjajno su se obranile naše cure, a kapetanica Jelena Butić poput glisera je jurnula u kontru - 7:4 za Hrvatsku! Daleko od rješenja, ali Nizozemska je u problemu.

Logično, počele su gošće i brzati, s tim dolaze i greške. S tim u svezi, šteta što naše djevojke nisu još pokoju i iskoristile jer su "složile" još dvije kontre, realizacija igračica više nam je nakon tri dionice bila tek 1-5. No dobro, dobili smo četvrtinu 3:0, vodili 7:4, a Nizozemkama je voda bila u ušima...

image

Lara Srhoj

DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

Gorter je smanjila (7:5), razbranila im se i vratarka, ali sjajna je hrvatska obrana. U jednom napadu Nizozemske s igračicom više, čak tri bloka! Iva Rožić je manje od 4 minute do kraja imala kontru, 1 na 0, "zicer" i - greda.

Ipak, s druge strane obrana djeluje vrlo dobro. Neli Janković iznudila je peterac, a 2:53 prije kraja odgovornost je preuzela kapetanica, Jelena Butić. Gol za 8:5. I nije kraj, malo manje od dvije minute do kraja, ona koja je započela golijadu pečati sudbinu Hrvatske i Nizozemske. Ria Glas s lijeve strane pogodila je za 9:5. E, to sad više ni "leteće Nizozemke" ne mogu stići. Hrvatska je u polufinalu Europskog prvenstva, u petak od 19 sati, a suparnice su vrlo, vrlo jake Španjolke.

Linker
05. rujan 2024 10:50