ANDREAS SOLARO/AFP/PROFIMEDIA
RATKO RUDIĆ ZA SN

Hrvatska legenda o kontroverznom potezu: ‘Neprihvatljivo. Isti je čovjek donio dvije vrlo teške odluke‘

‘Na kraju smo u pravoj junačkoj utakmici došli do pobjede s kojom smo sigurno u četvrtfinalu‘
Piše: SNObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 20:27

Za Sportske novosti komentira Ratko Rudić:

Ovo je sigurno bila naša najbolja utakmica na ovom olimpijskom turniru. Krenuli smo na samom početku vrlo dobro, organizirano, odmah poveli. Jest, Grci su izjednačili do kraja prve četvrtine, ali mi smo de facto stalno dominirali u igri. U drugoj četvrtini nismo uspjeli realizirati neke situacije s igračem više, isto tako u situacijama s igračem manje nismo možda pokrili one koje je trebalo, ali kako je vrijeme odmicalo, s nekoliko smo šuteva, pogotovo s dva gola Marinića Kragića, došli smo do izjednačenja i nakon toga je sve krenulo u našu korist

U nastavku smo igrali odlučan vaterpolo, imali smo organizaciju igre, energiju, imali smo jedinstvo, sve ono što ti na kraju krajeva omogućava da pobijediš. Ovo je zaista bila utakmica u kojoj smo pokazali kolika je naša snaga.

image
DARKO TOMAS Cropix

Međutim, onda je došlo do sudačkih odluka koje su bile vrlo problematične. Odluka o isključenju Biljake bez prava zamjene početkom posljednje četvrtine po meni je neprihvatljiva. Jer da bi se nekoga isključilo bez prava zamjene, to mora biti neki udarac s namjerom. A ovo je bio običan kontakt u plivanju u kojem je Biljaka bez namjere, ne gledajući, zahvatio protivničkog igrača i to je mogao biti samo običan prekršaj ili kontrafaul. Donijeti jednu takvu tešku odluku u tako važnoj utakmici, ostaviti nas četiri minute s igračem manje u trenutku kad smo vodili s dva gola razlike, to jednostavno nije prihvatljivo. Primili smo dva gola, Grci su izjednačili, ali izdržali smo i ponovno se odvojili.

Onda nam je ponovno isti sudac odlučio isključiti igrača, ovaj put s pravom zamjene, ali to je bila situacija u kojoj je zapravo trebao dosuditi kontrafaul. Grk je držao Fatovića lijevom rukom, htio je ući ispred, naš se igrač branio, ali po pravilima je to kontrafaul. Dakle, isti je sudac donio dvije vrlo teške odluke s kojima je moglo, da nismo igrali tako dobro i bili psihološki vrlo jaki i organizirani, završiti puno lošije za nas. No, na kraju smo u pravoj junačkoj utakmici došli do pobjede s kojom smo sigurno u četvrtfinalu i koja nam omogućava da i dalje imamo visoke ambicije s kakvima smo i došli u Pariz.

Slijedi nam utakmica protiv Amerikanaca koji su dobra ekipa premda ovdje nisu ostvarili rezultate i igru kakvu sam očekivao od njih. No, i dalje su vrlo snažna ekipa, dobro pokrivena na svim pozicijama, imaju vrlo dobre šutere i plivače. Bit će i to teška utakmica, ali Amerikanci su ekipa s kakvom se znamo nositi i očekujem da će sve ići kako treba - smatra Rudić.

Linker
31. kolovoz 2024 19:33