TONCI PLAZIBAT Cropix
PREMIER LIGA

Najnerazumnije natjecanje na ovim prostorima približava se kraju sezone. Koja je uopće svrha?

Malo tko je uopće razumije, prati, ne znaju je čak ni sami igrači, treneri klubova koji u njoj sudjeluju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. ožujak 2024. 14:42

Sljedeća tri dana, od četvrtka do petka odigrat će se ukupno tri turnira Premier lige i to u tri opća poretka (od 1. do 5. mjesta, od 6. do 8. mjesta, te od 9. do 12 mjesta), te u ukupno četiri grada (Beograd, Šibenik, Obrenovac i Šabac). U biti, postoji i još jedan turnir, ali s njim vas nećemo zamarati jer je i ovo i više no dosta, pa i previše. Taj četvrti je turnir A1 lige (donji regionalni dom) za poredak od 11. do 13. mjesta, ali budući da ondje nastupaju momčadi poput reprezentacije Slovenije, Budve i beogradskog Taša, dakle bez hrvatskih sastava... Doista nema razloga ovo natjecanje uopće se i truditi pratiti.

Koja je uopće svrha?

Načelno, cijela ova sezona regionalne Premier lige je iznimno komplicirana, nerazumna, nerijetko nelogična, u konačnici i na rubu regularnosti. Malo tko je uopće razumije, prati, ne znaju je čak ni sami igrači, treneri klubova koji u njoj sudjeluju. Ono najbitnije, ne razumiju je gledatelji. Sport se - treba li ti uopće spominjati - igra baš zbog gledatelja. Bilo njih 10 ili 1000, ali ako gledatelji ne znaju tko s kim, kada i zašto igra, te po kojem sustavu, dok se on stalno mijenja, onda se zapravo razložno može postaviti samo jedno pitanje: Koja je svrha ovog natjecanja? Možemo tu ići i malo dublje u raščlambu. Neki srpski klubovi nisu odigrali još sve međusobne utakmice u svom Prvenstvu, dok se ti rezultati računaju za regionalno nadmetanje, pa je pao suludi prijedlog iz Beograda da se onda za OVU sezonu uzmu rezultati njihovih međusobnih susreta iz PROŠLE sezone!? Ovo uopće ne kanimo komentirati. Ozbiljnu kritiku zaslužuju i mjesta odigravanja utakmica turnira koji su upravo pred nama.

Primjerice, u poretku od 9. do 12. mjesta Premier lige - to je za ostanak, dakle - igra se u Šapcu i Obrenovcu!? Zato jer nema na raspolaganju bazena u Beogradu, gdje se ondje igra turnir od 1. do 5. mjesta. No, u ovom slučaju Srbi su “sjajno” namjestili da Šabac igra obje utakmice u svom gradu, Partizan će obje svoje odigrati u Obrenovcu, dok će dva hrvatska kluba malo “šetati”, odnosno Mornar i Mladost će igrati po jednu utakmicu u Šapcu, drugu u Obrenovcu, dok će spavati u Beogradu!? Nerazumno i nekorektno! U biti, ovog autora čudi samo jedno, kako se pobogu hrvatski klubovi nisu malo pobunili, dignuli glas?

Posvetimo se dakako malo i samom natjecateljskom dijelu. Najzanimljivije natjecanje je ono od 1. do 5. mjesta, prvi turnir, gdje ondje imamo dva naša kluba, Jug Adriatic osiguranje i Jadran. Jugaši će prvi na scenu, s druge strane Crvena zvezda koja im je voljom ždrijeba dopala i za suparnika u četvrtfinalu Eurokupa.

Jadran opet s Novim Beogradom

- Mene nije iznenadila njihova pobjeda u Eurokupu nad BVSC-om. Mađari imaju nekoliko zanimljivih igrača, uglavnom mladih, a

Zvezda je vrlo iskusna momčad s dva odlična centra. Rutinerska momčad, s kontrolom ritma i protiv njih nije lako igrati - veli Vjekoslav Kobešćak, trener Gospara.

- Što se nas tiče, toliko je puno utakmica da nemamo mogućnosti velikih priprema za ovaj turnir. Međutim, nadam se da smo na jednom dobroj, visokoj razini igre. Protiv Vasasa je to bilo dobro.

Aktualni prvak Hrvatske, splitski Jadran će u četvrtak ponovo protiv Novog Beograda (igrali su nedavno u Ligi prvaka), da bi dan kasnije igrali protiv Zvezde. Hrvatski klubovi imaju motiv više, čisto međusobno jer im je bitno biti jedan ispred drugog. Zašto? Zato što onda u polufinalu Prvenstva Hrvatske onaj koji je bolje plasirani ide na Mladost, slabiji na Primorje EB. Iako, ruku na srce, dojma smo kako Splićani i Dubrovčani toliko odskaču kvalitetom da bi im to trebalo biti svejedno.

- Mi uvijek idemo na pobjede - u startu će Jure Marelja, trener jadranaša.

- Ono što smo mi igrali drugi dio utakmice protiv Novog Beograda je bilo super. Koštao nas je tada poraza mlaki ulazak u početku, a to oni kažnjavaju. Mislim da smo dosta toga naučili iz te utakmice.

Uoči početka nadmetanja za poredak od 1. do 5. mjesta, bodovni poredak je: Jadran Split 8, Jug AO 8, Novi Beograd 6 (-2), Jadran (HN) 2, Crvena zvezda 0 (-2). Glede poretka od 6. do 8. mjesta, o tome... Ni slova. Jednostavno zato što ove borbe, ove utakmice nemaju baš nikakvog smisla. Tako je svejedno tko će biti šesti ili osmi. Pa to tim klubovima ništa ne donosi, niti odnosi.
Zaključno, ostaje još natjecanje od 9. do 12. mjesta ili za ostanak u Premier ligi. Posljednji će automatski ispasti u A1 ligu, dok će 11. razigravati s drugoplasiranim iz A1 lige. Od hrvatskih klubova, Mladost i Mornar se bore za ostanak. U ovom je društvu trenutačni poredak: Šabac 3, Mladost 3, Mornar 3 i Partizan 3 boda.

Od 1. do 5. mjesta (Beograd)

Srijeda, 27. III.

18.30 Jug Adriatic osiguranje - Crvena zvezda

20.15 Jadran (HN) - Novi Beograd

Četvrtak, 28. III.

18.30 Crvena zvezda - Jadran (HN)

20.15 Jadran (S) - Novi Beograd

Petak, 29. III.

18.30 Crvena zvezda - Jadran (S)

20.15 Novi Beograd - Jug Adriatic osiguranje

Od 6. do 8. mjesta (Šibenik)

Srijeda, 27. III.

20.00 Solaris - Radnički Kragujevac

Petak, 29. III.

20.00 Primorje EB - Radnički Kragujevac

Od 9. do 12. mjesta

Srijeda, 27. III.

OBRENOVAC (19.00) Partizan - Mladost

ŠABAC (20.00) Šabac - Mornar

Četvrtak, 28. ožujka - 2. kolo

OBRENOVAC (19.00) Partizan - Mornar

ŠABAC (20.00) Šabac - Mladost

Linker
13. travanj 2024 18:24