Tom Dubravec / CROPIX
REAKCIJE NA VELIKI DERBI

O ZAGREBAČKOM KLUBU VEĆ SADA PRIČA CIJELA EUROPA, A SEZONA JE TEK POČELA 'Imamo pogon na četiri kotača, ali u nekim svemirskim razmjerima'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. studeni 2019. 10:44

Večeras uz Savu, u goste Mladosti dolazi Partizan. Nekoć, dosta davno ako ćemo iskreno, to bi bio derbi. U bilo kojem natjecanju. Danas će to biti laganih 10-ak razlike za Žapce. Plus-minus 2 gola, otprilike. U ovisnosti koliko će mladostaši biti “napaljeni” protiv nedoraslih im Beograđana ili koliko umorni od srijede. One minule. A ta srijeda uvečer, sraz protiv Pro Recca u 3. kolu Lige prvaka donijela je uistinu antologijsku utakmicu. Susret o kojem će se još dugo pričati, utakmica koja se neće zaboraviti neovisno tomu što to nije bilo finale, što se nije igralo za pokal, ma niti za prolazak u viši stupanj natjecanja.

Priča cijela Europa

Utakmica Mladosti i Pro Recca zaokupila je pozornost cijele vaterpolske Europe, te se o ludoj zadnjoj minuti naveliko priča i piše. U nas, ali i u Italiji, Španjolskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Srbiji... Doista, ne događa se baš u svakom desetljeću da se u vaterpolu u 3 sekunde postignu 2 gola. To se zbilo u ludoj završnici u Zagrebu. Podsjetimo... Mladost je kod 10:10, dvadesetak sekundi prije kraja, imala zadnji napad. Barem se mislilo tako, za mogući gol i pobjedu. No, domaćin radi prekršaj u napadu, te točno 7.7 sekundi do kraja Rudić smjesta zove minutu odmora kako bi gost krenuo sa sredine bazena. Samo 3 sekunde prije kraja, Dobud je zaradio izbačaj na 2 metra odnosno peterac. Mandić je siguran i to je 10:11. Dupkom ispunjene tribine su “potonule”, ali ne i sedmorica mladostaša u bazenu. Na sredini terena, Miloš Ćuk ide na šut, Pietro Figlioli (vrlo nesmotreno) radi prekršaj za izbačaj, ali lopta pada na 6 metara od gola gostiju, a tada...

- Čuj, kada sam vidio da je faul, prvo sam pomislio “joj, sad moram opet plivati nazad”, a to mi je najteže. A onda sam se sjetio, pa čekaj, ne moram plivati nazad. Pokupio sam loptu i dao gol - tako jer nakon utakmice Perici Bukiću objašnjavao pobjedonosni pogodak rumunjski centar Zagrepčana, Cosmin Radu.

Pro Recco se spašavao

Jasno da se zafrkavao, ali se u biti radi o primjeru igračeve sjajne koncentracije u zadnjoj sekundi iscrpljujuće utakmice. Izmijenjena pravila ne traže povratak lopte na mjesto prekršaja i Radu je to iskoristio. To je priča zadnjih sekundi, ali ni izbliza i priča o svih 32 minute sjajnog vaterpola i veličanstvene Mladosti. Kluba koji je svojim igrama i rezultatima ove sezone konačno u srijedu vratio publiku na tribine. Ne posve ispunjene istina, ali 1200 navijača, neki u dresovima nogometne vrste, čak i sa zastavama Mladosti... nešto što jako dugo nismo vidjeli uz Savu.

- Nije to samo osvajanje boda, niti nagrada za iskazanu želju i volju, već i vrlo dobra igra. Gledajte, ako uspijete “držati” jedan Pro Recco na samo 3-4 gola “iz igre”, ako su od 11 golova čak 3 dali iz peteraca, onda je to fantastičan potencijal. To je pogon na sva četiri kotača, ali u nekim svemirskim razmjerima - zbori trener Mladosti Zoran Bajić.

Istina je da je faktografski, golom Radua u zadnjoj sekundi Mladost osvojila bod, ali gledano u kontekstu cijele utakmice... Pro Recco se u Zagrebu lagano “spašavao”. Poraza, dakako. Mladost je tri četvrtine utakmice vodila, diktirala tempo, zaustavila vanjski šut suparnika, natplivala suparnika. Mladost je vodila i nakon prve i druge četvrtine. Početkom treće imala i plus dva, pa je Pro Recco preokrenuo u minimalno vodstvo, ali se Mladost nije “raspala”. Vratila se i opet zaprijetila pobjedom. Protiv momčadi s višemilijunskim proračunom u eurima i sastavom od čijih zvučnih imena “boli glava”. Glavobolju međutim ove sezone svim suparnicima zadaje još jedna momčad. Zove se Mladost i sve sluti da ovo neće biti tek bljesak. Prije bismo rekli da slijedi oluja.

Linker
27. travanj 2024 03:03