JAKOV PRKIC Cropix
LIGA PRVAKA

Slavlje na Poljudu: Splićani uz dosta muke u velikoj golijadi srušili Crvenu zvezdu

Teško izborena, ali značajna pobjeda hrvatskog prvaka nad beogradskim sastavom
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. rujan 2023. 20:51

JADRAN - C. ZVEZDA 16:13 (4:4, 3:4, 4:3, 5:2)

SPLIT - Plivalište Poljud. Gledatelja 400. Suci: Severo (Italija) i Boudramis (Grčka).

JADRAN: Anić (6+1 obrana), Čagalj 1, Marinić Kragić 4 (2-2), Biljaka, Butić 1, Pejković, Bukić, Harkov 2, Đ. Radović 2, Vrlić 1, Fatović 3, Dužević 2, Marcelić (3 obrane). TRENER: Jure Marelja.

C. ZVEZDA: Mišović (3 obrane), Bursać 2, Gajić 1, Marković 1, Subotić 2 (1-1), Vasić 3 (1-1), Gogov 2 (1-1), Basara 1, Vukičević, Seman, Milojević 1, M. Radović (0-1), Ivanović. TRENER: Aleksandar Filipović.

PETERCI: Jadran 2-2, C. zvezda 3-4.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 16, C. zvezda 15. ŽUTI KARTON: trener Filipović (15). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Čagalj (23), Pejković (24), Biljaka (26), Butić (28).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 11-13 (84%), C. zvezda 8-12 (66%).


Upozoravali smo i prije poljudske utakmice, ovosezonske premijere Jadrana u Ligi prvaka - prvi im suparnik nije prejak, ali ga valja shvatiti jako, jako ozbiljno. Ta Crvena zvezda je sastav u kojem nema zvijezda. Osim Slovaka Lukasa Semana nema prosječnog Hrvata čuo i za jednog njihovog igrača, a o ovo sa Semanom (36) smo onako, malo nadobudni, no kako je riječ o igraču koji je nekoć igrao za dubrovački Jug... Najjednostavnije, Zvezda je dobro ukomponiran sastav nešto iskusnih igrača s pokojim mladim talentom, te već sam njihov ulazak u Ligu prvaka ukazuje na vrijednost koju neupitno imaju.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Jadran se, ruku na srce mučio. Jako i dugo. Uostalom, prvo vodstvo Splićana bilježimo tek šest minuta prije kraja. Suparnik je vodio doslovno od prve minute. Deset puta po gol razlike, od 0:1 do 9:10. Tako se igralo pune tri četvrtine. U biti, malo manje jer je u drugoj polovici treće dionice, bilo malo rezultatski "frkovito". Beograđani su prvi put poveli s dva razlike (9:11, Gajić s igračem više), a onda su još imali i peterac. Izvođač je bio mladi ljevak, solidna nada srpskog vaterpola, Marko Radović. Tu slijedi ključan trenutak. Da Mate Anić koji je u poluvremenu zamijenio između vratnica Ivana Marcelića, nije "skinuo" ovu loptu otišli bi Beograđani na tri gola prednosti. Ovako, Anić brani i onda je konačno otpustila i neka kočnica u napadu jadranaša. U režiji dva raketna razarača u Jadranovoj floti.

Prvo Loren Fatović. Jedan gol daje nakon što je Dužević pogodio gradu, te se Lorenu odbija na ruku (10:11). Ni minutu kasnije, kontra i u njoj gliser s juga, Lorena Fatović poravnava (11:11). S tim se rezultatom ušlo u zadnju četvrtinu, a onda je na scenu stupio jasno, JMK. Jerko Marinić Kragić s 2 metra pogađa za 12:11, to je ono prvo vodstvo Jadrana. Točno 6 minuta do kraja. Malo više od minutu kasnije, peterac za Splićane, a izvođač je dakako Jerko Marinić Kragić. Tu smo unaprijed upisali gol. S 13:11 se lakše disalo. Sada su malo zadrhtale i ruke zvezdaša u napadu, učinili su pokoju grešku više u obrani, ali i napadu, stao ih je odličan igrač više. Dotad 6-8, iako i konačnih 8-12 nije loše. Točku na i je perfektnim golom stavio Konstantin Harkov, pogotkom iz daljine, lob za 15:12 dvije minute prije kraja.

image
JAKOV PRKIC Cropix

- Jedino dobro iz ove utakmice je da smo osvojili 3 boda. Ostalo... Primili smo previše golova, 13 je svakako previše za naša očekivanja ove sezone i posebno kada igramo doma. Imali smo velikih problema s centrima suparnika, ali mi čekamo svoje vrijeme. A ono će doći. Naše vrijeme će doći - optimistično je nakon utakmice zaključio Jure Marelja, trener Jadrana.

U igri, momčadi Splićana je jako vidljiv enorman potencijal koji u ovoj prvoj utakmici nije došao do izražaja. Možda i zato što je konac rujna odnosno početak sezone. Ovo im je tek treća utakmica ove sezone. Jedno već sada ipak djeluje savršeno. Napad s igračem više. Ostalo će doći ili kako reče trener Marelja - Naše vrijeme će doći.

U drugoj utakmici ove skupine, u Budimpešti je Ferencvaros pobijedio Jadran iz Herceg Novog 9:7, a i oni također tek u drugom poluvremenu.

Linker
01. svibanj 2024 19:12